Reguli noi pentru plata contribuţiei la Sănătate, începând de miercuri

Economica.net
31 05. 2016
spital_79589900

Persoanele care obţin doar venituri din investiţii sau din alte surse, iar aceste venituri sunt mai mici decât salariul minim brut pe economie nu vor mai plăti contribuţia la sănătate. Prevederea apare în legea 112, publicată în Monitorul Oficial din 27 august şi modifică art. 178 din Codul Fiscal, iar legea va intra în vigoare la 1 iunie, adică mâine. Pe vechea lege, se datorau contribuţii la sănătate de 5,5% din salariul minim brut pe economie, chiar dacă venitul realizat era mai mic decât salariul minim brut pe economie. 

A doua modificare vizează o categorie mai mare de persoane, cele care nu au avut venituri, nu sunt scutite de plata contribuţiei şi nici nu sunt coasigurate, şi care trebuie să plătească o contribuţie de 5,5% din salariul minim brut.

Pe vechea lege, plata se făcea lunar, iar cine nu făcea asta mai mult de şase luni de zile, urma să plătească obligatoriu cele 5,5%, dar aplicat la şapte salarii minime, adică în total 481 de lei. Dacă perioada de nedeclarare era mai scurtă, cele 5,5% se aplicau proporţional, baza de calcul fiind salariul minim înmulţit cu numărul de luni de când nu s-a plătit contribuţie.

Noua lege este ceva mai laxă. Persoanele din această categorie pot să se înregistreze şi să plătească contribuţia de 5,5%, lunar, pe salariul minim, ca şi acum, dar mai au şi altă opţiune. Pot să nu facă plata lunar şi să nu se înregistreze ca plătitori, şi să opteze să plătească doar când merg la accesează servicii medicale decontate de Casa de Asigurări. Ei pot plăti doar atunci când accesează serviciile medicale, iar suma datorată este calculată aplicând procentul de 5,5% asupra unei baze de şapte salarii minime brute. Adică pot plăti 481 de lei, doar când vor să meargă la spital.

Măsura ar viza 3,36 milioane de oameni, care, potrivit unor informaţii publicate de ECONOMICA.NET aici, sunt înscrişi pe listele medicilor de familie, dar nu sunt asiguraţi la sănătate. Autorităţie vor ca aceste persoane să contribuie la sănătate, măcar în momentul în care accesează serviciile medicale.
„Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de ‘fantome’. Pentru că dacă stai să te uiţi în toate cifrele statistice, câți angajaţi, pensionari, elevi, români emigraţi în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, şi scazi din numărul total de cetăţeni români, oricum ar fi, nu îţi ies vreo trei milioane de adulţi. Nu îţi ies.Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva”, spunea, la începutul acestui an, Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.