Rehn: UE va dovedi flexibilitate în aplicarea regulilor bugetare

Uniunea Europeană va dovedi flexibilitate în aplicarea regulilor referitoare la disciplina bugetară, în condiţiile în care statele membre au dificultăţi să susţină creşterea economică în paralel cu reducerea datoriilor, a declarat comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn.
Economica.net - Dum, 06 mai 2012, 15:58
Rehn: UE va dovedi flexibilitate în aplicarea regulilor bugetare

Cu economii europene care alunecă în recesiune, pornind din Spania şi până în Olanda, alegerile din Franţa şi Grecia ar putea scoate în evidenţă temerile că măsurile de austeritate menite să calmeze criza datoriilor ar putea da greş, transmite Bloomberg.

Socialistul Francois Hollande, favorit în alegerile prezidenţiale din Franţa, a cerut o atenţie mai mare pentru măsurile de susţinere a creşterii economice, în timp ce sondajele din Grecia arată că mulţi alegători preferă formaţiunile politice care promit sfârşitul austerităţii.

„Pactul bugetar permite o marjă considerabilă de analiză economică şi juridică”, a afirmat Rehn la un eveniment organizat de Institutul pentru Studii Europene din Bruxelles.

El a arătat că pactul permite diferenţieri între statele membre, în funcţie de spaţiul fiscal şi condiţiile macroeconomice.

Spania, cu un nivel record al şomajului, şi Olanda se numără printre ţările UE care au dificultăţi în respectarea angajamentelor referitoare la deficitul bugetar, în conformitate cu pactul fiscal, din cauza revenirii în recesiune.

La nivelul zonei euro, industria prelucrătoare a înregistrat în aprilie cea mai mare contracţie din aproape trei ani, iar şomajul se află la un nivel maxim de la înfiinţarea monedei unice.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat în urmă cu două zile că incertitudinile legate de perspectivele economice au crescut.

Draghi a cerut recent crearea unui pact de creştere economică, în paralel cu pactul fiscal.
Hollande a declarat că va încerca să obţină o completare a pactului fiscal cu măsuri de susţinere a creşterii economice şi a investiţiilor, precum un rol mai important al Băncii Europene pentru Investiţii (BEI) în susţinerea investiţiilor publice.

Rehn, care a cerut şi el majorarea capitalului BEI, a declarat că această măsură, împreună cu alte propuneri de stimulare a investiţiilor ar putea fi combinate într-un „pact pentru investiţii”, care să includă şi emisiuni de obligaţiuni pentru finanţarea proiectelor de infrastructură şi susţinerea tehnologiilor ecologice.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova susține că a distrus un important transport occidental de arme destinat Ucrainei
Moscova susține că a distrus un important transport occidental de arme destinat Ucrainei
Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că forţele sale au distrus un important transport de arme furnizate de Occident în nord-vestul Ucrainei, informează France Presse, relatează......
Drulă și-a anunțat candidatura la președinția USR
Drulă și-a anunțat candidatura la președinția USR
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, şi-a anunţat, sâmbătă, candidatura la conducerea formaţiunii, afirmând ...
Proprietarii celui mai nou hotel de pe litoral se așteaptă la un grad de ocupare de 80-90%. Cât costă o cameră în plin sezon
Proprietarii celui mai nou hotel de pe litoral se așteaptă la un grad de ocupare de 80-90%. Cât costă o cameră în plin ...
Bacolux Hotels a investit 7 milioane de euro în fostul Hotel Hefaistos din Eforie Nord, care se va numi Bacolux Koralia. ...
Reacție la acuzele lui Nicușor Dan. Prefectura București susține că niciodată Toni Greblă nu a declarat că refuză să atace în instanță autorizațiile de construcție ilegale de pe Kiseleff
Reacție la acuzele lui Nicușor Dan. Prefectura București susține că niciodată Toni Greblă nu a declarat că refuză ...
Instituţia Prefectului Bucureşti i-a transmis, sâmbătă, primarului general Nicuşor Dan că nu a susţinut "cu niciun ...