Reînvierea unui retailer. Rewe România investeşte 100 de milioane euro şi vrea 400 de magazine

Rewe România, operatorul magazinelor Penny Market şi XXL Mega Discount, va investi în următorii doi ani în jur de 100 de milioane de euro pentru extinderea numărului de magazine şi remodelarea celor vechi. Retailerul îşi revine după o perioadă cu afaceri în scădere.
Alina Stanciu - lun, 27 mai 2013, 11:25
Reînvierea unui retailer. Rewe România investeşte 100 de milioane euro şi vrea 400 de magazine

Rewe România, operatorul magazinelor Penny Market şi XXL Mega Discount, revine după o perioadă de declin cu planuri mari pentru piaţa locală, un punct strategic la nivel de grup. Ca parte a strategiei globale de a creşte pe pieţele în care operează deja, compania are în plan deschiderea a 400 de magazine în următorii 10 ani, focusul fiind pe oraşele mai mici, dar şi Bucureştiul unde consideră că este loc de 40 de unităţi Penny Market şi XXL. Acum au 144 de unităţi. „Strategia noastră nu este de a intra pe noi pieţe, ci de a ne întări poziţia acolo unde suntem deja. România este o ţară cu potenţial, în care comerţul tradiţional încă mai ocupă 15% din piaţă astfel că putem creşte în următorii 10 ani”, a declarat Martin Bruning, managing director corporate communications REWE Group. 

20 de magazine pe an

Pentru anul acesta şi 2014 compania a anunţat investiţii în deschideri şi modernizarea unităţilor existente în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, retailerul urmând să inagureze în jur de 20 de unităţi în fiecare an. Pentru extinderea lanţului Penny Market investiţia de anul acesta se va cifra la aproximativ 58 de milioane de euro, costurile unui magazin nou în care este inclus şi preţul terenului fiind de aproximativ 2 milioane de euro. Aceasta în contextul în care strategia companiei este de a construi pe terenuri proprii, în momentul de faţă ponderea magazinelor deschise în spaţii închiriate fiind de numai 30%. În Bucureşti, retailerul va inagura anul acesta un Penny Market, targetul fiind de alte 4-5 unităţi Penny. 

În ceea ce priveşte procesul de modernizare a magazinelor Penny, demarat anul trecut, compania va investi anul acesta 6 milioane de euro pentru remodelarea a 40 de unităţi, urmând ca anul viitor să schimbe restul de 20 de unităţi  care funcţionează în spaţii atipice şi sunt mai greu de modificat. Printre îmbunătăţirile aduse magazinelor se numără deschiderea unui raion de brutărie cu produse proaspete, prezent în peste 70% din magazinele din reţea. Obiectivele pentru 2013 prevăd pe lângă dotarea integrală a reţelei Penny Market cu brutărie proprie şi deschiderea unei măcelarii în cel puţin 20 de unităţi.

Schimbări au avut loc şi în reţeaua XXL Mega Discount, care a trecut la începutul acestui an printr-un proces de rebranding. Anul trecut, retailerul a investit 2,4 milioane de euro pentru remodelarea celor 4 unităţi.  

Povestea cu suişuri şi coborâşuri ale celor două reţele

Grupul de retail german REWE a intrat pe plan local, în primă instanţă, cu brandul Billa. În 2001 au adus în România lanţul de magazine tip discount XXL, cu care „au avut un mare succes în primii ani”, după cum a declarat Daniel Gross, Managing Director REWE România. Începând cu 2009, vânzările retailerului au scăzut puternic, cu până la 9% pe an, determinând managementul companiei să ia măsuri. „În 2011 am decis să remodelăm magazinele, iar în 2012, pentru prima dată după mult timp am înregistrat o creştere de 5,5%”, a mai explicat managerul.

Cu Penny, situaţia a fost similară, cu excepţia faptului că în primii ani de la lansare REWE s-a extins puternic. „Cu acest concept am intrat în 2005, iar ritmul a fost de 10-15 magazine pe an. Rezultatele au fost foarte, foarte bune, astfel că în 2008 şi 2009 am trecut într-o nouă etapă cu 30 de magazine noi pe an, o expansiune relativ nepotrivită pentru perioada aceea. Ulterior am deschis 15 magazine pe an, pentru că deja competiţia era foarte acerbă şi am demarat şi procesul de remodelare”, a mai declarat oficialul Rewe România. Acesta a explicat că numărul mic de magazine din Bucureşti se datorează preţurilor foarte mari la terenuri din perioada de boom economic.   

Rewe România ( care include două companii, una operativă (magazinele – n.r.) REWE România SRL şi o firmă de dezvoltare imobiliară – REWE Projektentwicklung) a terminat 2012 cu pierderi nete de 6,6 milioane de lei (1,5 mil. euro). În perioada 2008-2010 profitul a variat între 30 şi 40 de milioane de lei.
 
În ceea ce priveşte cifra de afaceri, în 2012, reţeaua Penny Market a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 2 miliarde de lei, ceea ce a adus companiei o creştere de 10.53% faţă de anul precedent. În prezent, reţeaua REWE este alcătuită din 137 de magazine Penny Market şi 7 magazine XXL Mega Discount.
 
Anul trecut, grupul a înregistrat vânzări scanner (înregistrate la casa de marcat – n.r.) de aproape 2 miliarde de lei, în creştere cu 10,53% faţă de anul precedent şi estimează pentru 2013 un avans de 13,4%, la 2,25 miliarde lei (517 milioane euro), şi de circa 7% pentru 2014, la 2,4 miliarde lei (551 milioane euro). „Pe partea operativă am avut o pierdere de 1,4 milioane euro, dar per total am avut un profit net de 1,6 milioane euro. Pierderea pe partea operativă a fost influenţată în mare parte de remodelări, investiţii în marketing. Pe imobiliare am avut parte de un curs de schimb favorabil la plata chiriilor şi costurile de finanţare care au scăzut foarte mult în Europa”, a explicat Gross.â
 
Oficialul REWE România estimează pentru anul în curs un profit net de un milion de euro şi pentru 2014 un câştig de 3,5 milioane euro.
 
REWE România face parte din concernul german REWE Group, prezent în 13 ţări, cu 15.538 de magazine şi afaceri de 49,7 miliarde euro anul trecut.
 
În România, grupul mai este prezent prin lanţul de supermarketuri Billa.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Indicele ROBOR la 3 luni continuă să crească. A ajuns miercuri la 5,90% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni continuă să crească. A ajuns miercuri la 5,90% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut miercuri la 5,90% pe an, de la 5,83% pe an în şedinţa......
Explozia regenerabilelor crește necesarul de investiții în rețeaua națională de transport la 7 miliarde de lei în următorii zece ani. Ce trebuie făcut
Explozia regenerabilelor crește necesarul de investiții în rețeaua națională de transport la 7 miliarde de lei în ...
Transelectrica arată că, în condițiile valului nou al regenerabilului, sunt necesare investiții de amploare în zona ...
India a impus restricţii la exporturile de zahăr
India a impus restricţii la exporturile de zahăr
India a impus restricţii la exporturile de zahăr, pentru prima dată în ultimii şase ani, plafonând exporturile din ...
Samsung și Stellantis investesc 2,5 mld. USD într-o nouă fabrică de baterii în SUA
Samsung și Stellantis investesc 2,5 mld. USD într-o nouă fabrică de baterii în SUA
Samsung SDI, divizia de baterii a grupului sud-coreean Samsung, şi producătorul auto Stellantis vor investi peste 2,5 miliarde ...