Relaţia complicată a Gazprom cu România: petrolul se ieftineşte, gazul pentru noi se scumpeşte

Gazele ruseşti livrate României s-au scumpit în plină iarnă, deşi petrolul s-a ieftinit, iar consumatorii din Europa au avut parte de preţuri mai mici la gaze. De ce plăteşte România mai mult şi ce urmează în acest an.
Mihai Nicuţ - lun, 23 feb. 2015, 22:02
Relaţia complicată a Gazprom cu România: petrolul se ieftineşte, gazul pentru noi se scumpeşte

Preţul mediu al gazelor ruseşti importate de consumatorii români a crescut în ultimul trimestru al anului, în condiţiile în care preţul ţiţeiului, de care este legat preţul gazului pentru consumatorii europeni, a scăzut abrupt, după cum reiese dintr-o prezentare pentru presă a OMV Petrom, făcută cu ocazia prezentării rezultatelor financiare.

Potrivit datelor companiei petroliere, preţul mediu ţiţeiului Ural a scăzut de la circa 100 de dolari la 76 de dolari barilul în trimestrtul patru al anului trecut faţă de trimestru precedent. Însă, potrivit aceleiaşi surse, în aceeaşi perioadă de timp, preţul gazului din import (preponderent din Rusia) a crscut de la 105 lei/MWh la 130 lei MWh. Cei de la Petrom spun că au făcut calculele pe baza estimărilor primite de la Agenţia Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). „Preţul mediu al gazelor de import estimat de ANRE a fost de 400 USD/1.000 mc (sau echivalentul a 129,6 lei/MWh) se arată în raportul Petrom.
Este adevărat că, în ultimul trimestru al anului trecut, importurile de gaze stabilite de ANRE pentru segmentul non-casnic au fost de 5%, cu mult sub media de 18% înregistrată în ultimul trimestru al anului precedent.

Cum se explică această situaţie pentru România? „În primul rând, Gazprom are preţuri de iarnă şi preţuri de vară, cele de iarnă, evident sunt mai mari. În al doilea rând, ruşii nu leagă în mod automat preţul de gaz de preţul barilului de ţiţei. Iar în al treilea rând, preţul gazului de la Gazprom mai este şi stabilit politic „, a spus, pentru ECONOMICA.NET, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.

Totuşi, potrivit presei ruse, preţurile cerute de Gazprom consumatorilor europeni au început să scadă spre finalul anului trecut, dat fiind că formula calcul a preţurilor la gazele naturale din contractele Gazrom ţine cont de evoluţia cotaţiilor petroliere. Astfel, dacă în vara lui 2014 Gazprom se aştepta un preţ de 350 de dolari, la finalul anului s-a dovedit că preţul a ajuns la 341 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.
Este adevărat că ajustarea preţurilor la gaze nu se face imediat ce se ieftineşte ţiţeiul. E nevoie de o perioadă cuprinsă între şase şi nouă luni, pentru ajustarea preţurilor Gazprom ca urmare a ieftinirii petrolului.

Ruşii dau ca sigură o ieftinire a gazului pentru consumatorii europeni în acest an, în ansamblu, mai ales că vor să vândă şi mai mult. Potrivit chiar unui mistru rus, în acest an preţul la gazele livrate de Gazprom Europei va fi, în medie de 222 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, cu peste o treime mai mic decât anul trecut. Ruşii ar vrea să vândă Europei 160 de miliarde de metri cubi de gaze, comparativ cu 146 de miliarde, în acest an.

România importă gaze de la Gazprom în principal prin două firme agreate de Gazprom, WIEE (pe care o şi controlează) şi Imex Oil, controlată de ruşii de la Alro.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
Loteria Română a anunțat luni că oferă un nou produs jucătorilor, noul loz în plic "Coşarul", la cere cele mai mari ...
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Producătorul auto ceh Skoda, parte a grupului Volkswagen AG, a anunţat luni că a redus semnificativ luni producţia, pentru ...
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Vineri, 15 octombrie 2021, în cadrul primei reuniuni a Comitetului pentru Programul Europa Digitală, statele membre ale ...