Remaniere guvernamentală în Grecia

Premierul grec conservator Antonis Samaras a efectuat luni o remaniere guvernamentală, încredinţând mai multe portofolii aliatului său socialist şi numindu-l pe liderul Pasok Evangelos Venizelos şef al diplomaţiei şi vicepremier, relatează AFP.
Economica.net - mar, 25 iun. 2013, 07:07
Remaniere guvernamentală în Grecia

Potrivit listei noului Guvern, socialiştii din cadrul Pasok îşi consolidează prezenţa cu un sfert din portofolii, între care patru ministere în loc de două în Guvernul precedent, care a durat un an.

Remanierea are loc după plecarea, săptămâna trecută, a partidului stângii democratice Dimar, care s-a retras din coaliţie în urma unei crize provocate de decizia lui Samaras de a închide radio-televiziunea publică ERT, suprimând 2.700 de locuri de muncă.

La portofoliul-cheie al Finanţelor, care se ocupă de negocierile cu creditorii externi ai Greciei şi cu lansarea marilor reforme ale ţării, Yannis Stournaras rămâne cu întreaga sa echipă.

Fost ministru al Finanţelor şi artizan al restructurării datoriei greceşti în martie 2012 în Guvernul lui Lucas Papademos, Venizelos, în vârstă de 56 de ani, este un jurist membru notabil al Pasok de la sfârşitul anilor ’80, care şi-a asumat mai multe portofolii ministeriale în guvernele succesive socialiste din anii ’90 şi 2000.

El a fost ales preşedinte al Pasok în martie 2012, după demisia predecesorului său Giorgios Papandreou, din cauza crizei datoriei.

Noul Guvern al lui Samaras semnează revenirea altor doi miniştri socialişti, Michalis Chryssohoides la Infrastructură şi Reţeaua de Transporturi şi Yannis Maniatis la Ministerul Mediului şi Energiei. Amândoi sunt vechi membri ai Pasok, care au mai fost miniştri. Chrissohoides este creditat cu câştigarea bătăliei împotriva terorismului când se afla la conducerea poliţiei. Ulterior, când era la Dezvoltare, el s-a distins declarând că nu a citit memorandumul care leagă ţara de creditorii săi.

Ministerul Dezvoltării Agricole rămâne la un socialist.

La ministerele Justiţiei şi Reformei Administraţiei, care au aparţinut Dimar, au fost numiţi Haralambos Athanassiou şi Kyriakos Mitsotakis, fiul fostului premier Costas Mitsotakis, amândoi din cadrul partidului de dreapta Noua Democraţie.

Remanierea lui Samaras este marcată şi de revenirea lui Adonis Georgiadis, fost membru al partidului de extremă dreapta Laos până în 2009, când a trecut în tabăra dreptei, care a fost numit ministru al Sănătăţii.

Aceasta este prima remaniere a Guvernului de coaliţie de la formarea sa, după alegerile legislative din iunie 2012.

Noul Guvern numără 41 de miniştri şi secretari de Stat, dintre care un sfert sunt socialişti.

Depunerea jurământului noului Executiv va avea loc luni la prânz.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – ...
Constructorul austriac Porr a început organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești, a anunțat duminică Asociația Pro Infrastructură (API).......
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
După ce Economica a publicat materialul referitor la posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori, așa cum ...
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, ...
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
O agenţie de plasare a forţei de muncă recrutează 300 de oameni care vor să lucreze pe nave de croazieră în 2023. ...