Remus Borza, propus administrator judiciar al Hidroserv

Casa de insolvenţă Euro Insol, controlată de Remus Borza, a fost propusă administrator judiciar al Hidroserv, filiala de mentenanţă a Hidroelectrica, în cazul unei insolvenţe a companiei, au declarat, miercuri, pentru Agerpres, surse din domeniu.
Economica.net - mie, 07 sept. 2016, 11:55
Remus Borza, propus administrator judiciar al Hidroserv

‘În cadrul şedinţei de ieri (marţi – n. r.) a Consiliului de Administraţie, s-a discutat din nou situaţia economico-financiară a Hidroserv şi iminenţa intrării companiei în situaţie de insolvenţă. O parte a membrilor Consiliului de Administraţie au propus casa de insolvenţă Euro Insol, adică pe Remus Borza, drept administrator judiciar. Propunerea nu a fost deocamdată supusă la vot, însă discuţiile vor fi reluate în viitoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie’, au spus sursele menţionate.

Euro Insol a fost şi administratorul judiciar al Hidroelectrica, în perioada 2012 – 2016.

Contactat de AGERPRES, Remus Borza a declarat că nu are cunoştinţă de aceste discuţii, însă este convins că ar face ‘o treabă bună’, dacă va fi confirmat de instanţă drept administrator judiciar al Hidroserv.

‘Hidroserv nu îmi este străin. Este creaţia mea de suflet, alături de Hidroelectrica. Sunt cel care, practic, a redactat statutul noului Hidroserv prin fuziunea celor opt filiale. Indirect, din 2012 şi până acum două luni, am supravegheat Hidroserv. Nu am avut pârghii directe, pentru că Hidroserv nu era în insolvenţă, ci am avut doar pârghii indirecte, prin Consiliul de Administraţie. S-au făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte optimizarea costurilor şi creşterea performanţei economice a Hidroserv. Au plecat 1.000 de oameni, de la 2.600 în 2013, când s-a înfiinţat Hidroserv-ul nou, la 1.500 astăzi. A crescut gradul de pregătire profesională a angajaţilor, a meseriaşilor. Hidroserv şi-a dezvoltat capabilităţi tehnice şi pe lucrări care, în mod tradiţional, până în 2013 – 2014, erau date altora, ceea ce a însemnat şi venituri suplimentare’, a spus Borza.

El a subliniat că situaţia Hidroserv este cauzată de datorii către firme care au căpuşat compania în trecut.

‘Hidroserv a rămas captiv unor contracte otrăvite lăsate moştenire, unor contracte încheiate de Mihai David (fost director general al Hidroelectrica – n. r.) în 2010 şi de conducerea de atunci a Hidroelectrica, contracte de mentenanţă cu firme prietene, contracte cu dedicaţie. În 2013, erau peste 200 de firme în relaţie cu Hidroserv. În realitate, la momentul deschiderii insolvenţei, în 2012, Hidroelectrica nu hrănea doar opt Hidroserv-uri, ci vreo 220 de lipitori, de căpuşe. Până şi Hidroserv-urile noastre erau opt bidoane prin care se sifonau zeci de milioane de euro’, a arătat Borza.

El a susţinut că a tăiat bugetele de mentenanţă tocmai pentru că a eliminat aceste firme din schema de plăţi.

‘Bugetele de mentenanţă până în 2012 erau de peste 100 de milioane de euro, deşi nu era nevoie de atâtea lucrări. Există sceptici care spun că Borza a tăiat bugetele de mentenanţă şi de-asta Hidroserv este astăzi în insolvenţă. Am tăiat într-adevăr de la 110 la 50 de milioane de euro, pentru că, evident, am scos din joc şi acele 200 de lipitori. Astăzi, Hidroserv mai are sub 7-8 subcontractori, din peste 200 în 2013. Important de reţinut este că, chiar dacă am înjumătăţit bugetul de mentenanţă, în fiecare an Hidroserv nu a consumat întregul buget alocat. Realizatul lui era în jur de 80% din alocat. Chiar şi pe primele şase luni ale acestui an a avut un buget de 93 de milioane de lei pentru lucrări şi a făcut lucrări de 57 de milioane de lei, adică doar 65% realizat. Deci, până la urmă, Hidroelectrica nu are nicio vină că Hidroserv nu îşi face lucrările’, a precizat reprezentantul Euro Insol.

Potrivit acestuia, au existat într-adevăr câteva hidrocentrale care ar fi trebuit retrase din exploatare pentru o perioadă, în acest an, pentru lucrări, însă nu a fost realizat acest lucru deoarece, datorită hidraulicităţii mari, aceste centrale produceau energie, iar oprirea lor ar fi însemnat pierderea unei cantităţi semnificative de electricitate.

‘Principala cauză a incapacităţii de plată, a insolvenţei prezumate a Hidroserv, este tocmai existenţa acelor contracte moştenite dinainte de momentul fuziunii, potrivit cărora Hidroserv trebuie să plătească lucrări, unele dintre ele fictive, altele facturate la preţuri de 5-8 ori piaţa. Hidroserv a refuzat să plătească în aceşti ani, 2013 – 2016, acele facturi, dar băieţii sunt nişte şmecheri. Am aflat din presă că Hidroserv are conturile poprite de o firmă din Slatina, controlată de fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov. Acestea sunt firmuliţele care au pornit tot felul de executări silite pe Hidroserv în ultimii ani şi popriri pe conturi. În aceste condiţii, doar insolvenţa poate să vină şi să le spună: ‘Băieţi, aţi munci de banii ăştia? Nu? Atunci, valea!’. Altminteri, Hidroelectrica trebuie tot timpul să vină cu bani de acasă, să facă majorări de capital la Hidroserv, ca Hidroserv să plătească pe unii care nu au dat cu sapa sau au dat prost. Aceasta este realitatea’, a subliniat Borza.

El a susţinut că, dacă insolvenţa a reuşit să reorganizeze şi să eficientizeze Hidroelectrica, şi la Hidroserv se va putea face acest lucru.

‘În ceea ce priveşte desemnarea Euro Insol ca administrator judiciar, noi cunoaştem Hidroelectrica şi Hidroserv, ambele sunt creaţia noastră. Am făcut o treabă bună la Hidroelectrica şi sunt convins că o să facem o treabă bună şi la Hidroserv, în măsura în care vom fi confirmaţi de instanţă. Eu am cerut încă din 2012 o insolvenţă la pachet Hidroelectrica-Hidroserv, dar era an electoral şi era prea mare asumarea politică’, a mai spus Borza.

Hidroserv SA a fost înfiinţată în 2013, în urma fuziunii celor opt filiale Hidroserv de mentenanţă şi întreţinere în sistemul hidroenergetic: Bistriţa, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Râmnicu Vâlcea, Sebeş şi Slatina.

Compania este deţinută 100% de Hidroelectrica, care a ieşit din insolvenţă în luna iunie 2016, după patru ani de reorganizare judiciară.

Te-ar mai putea interesa și
Platforma George, oferită și în România de BCR a ajuns la 10 milioane de utilizatori în 6 țări
Platforma George, oferită și în România de BCR a ajuns la 10 milioane de utilizatori în 6 țări
George, platformă de digital banking din Europa Centrală și de Est, atinge o nouă etapă de dezvoltare după ce a ajuns la 10 milioane de utilizatori în cele șase țări unde este disponibilă:......
Medicii din Portugalia au intrat în grevă și cer salarii mai mari
Medicii din Portugalia au intrat în grevă și cer salarii mai mari
Serviciile publice de sănătate din Portugalia au fost perturbate marţi de prima zi dintr-o grevă de 48 de ore lansată ...
Consiliul Concurenței va conduce un nou proiect de asistență pentru autoritatea de concurență din Republica Moldova
Consiliul Concurenței va conduce un nou proiect de asistență pentru autoritatea de concurență din Republica Moldova
Consiliul Concurenței din România va coordona un nou proiect finanțat și sprijinit de Uniunea Europeană prin care va ...
Metropolitan Life a înregistrat o creștere de 24% a primelor brute subscrise în primul trimestru din 2024
Metropolitan Life a înregistrat o creștere de 24% a primelor brute subscrise în primul trimestru din 2024
Compania Metropolitan Life, unul dintre cei mai importanți jucători din piața asigurărilor de viață din România, anunță ...