Remus Vulpescu a demisionat de la şefia OPSPI

Şeful Oficiului Participatiilor Statului şi Privatizării în lndustrie (OPSPi), Remus Vulpescu, a demisionat miercuri, exprimându-şi public regretul pentru insuccesul licitaţiei de privatizare a Oltchim.
Economica.net - mie, 03 oct. 2012, 08:16
Remus Vulpescu a demisionat de la şefia OPSPI

„Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, înaintează demisia sa către Ministrul Economiei, cerând totodata scuze publicului şi conducerii statului roman pentru insuccesul licitaţiei din 21 septembrie pentru privatizarea Oltchim”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Contractul de privatizare a Oltchim nu a fost încheiat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de acţiuni deţinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

Premierul Victor Ponta a declarat luni, după anunţul că nu se va încheia contractul cu Diaconescu, că Remus Vulpescu nu se va mai ocupa de privatizări la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), arătând că îi reproşează acestuia faptul că s-a lăsat atras în farsa şi circul organizate de Dan Diaconescu la privatizarea Oltchim.

În acelaşi timp, Ministrul Economiei, în subordinea căruia funcţionează Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), a declarat că, din punctul său de vedere, şeful Oficiului, Remus Vulpescu, trebuie schimbat de la conducerea instituţiei, la momentul încheierii privatizării Oltchim.

„Din punctul meu de vedere, domnul Vulpescu trebuie schimbat din funcţie, dar acest lucru va fi făcut în momentul încheierii procesului de privatizare la Oltchim”, a spus ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.

Şeful Executivului declara, în 26 septembrie, că Vulpescu ar trebui „să explice foarte clar, să vorbească mai puţin şi să explice mai mult”, în caz contrar urmând să fie schimbat la conducerea OPSPI.

Pe lângă Diaconescu, au mai depus oferte pentru cumpărarea acţiunilor Oltchim compania PCC, înregistrată în Germania, acţionar minoritar la Oltchim, şi firmele Aisa Invest şi Chimcomplex, ambele controlate de omul de afaceri Ştefan Vuza.

Ponta afirma, în 20 septembrie, că privatizarea Oltchim este una „românească”, referindu-se la prezenţa lui Diaconescu printre competitori.

Cu o zi înainte, şeful Guvernului spunea că anticipează „un spectacol mediatic” la licitaţia de vânzare a acţiunilor staului la Oltchim, şi i-a cerut ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, să se implice direct, dar să evite spectacolul mediatic.

La începutul lunii septembrie Ponta spunea despre Chiţoiu că va răspunde cu „capul, viaţa şi tot” pentru privatizarea Oltchim.

În ziua anunţării lui Diaconescu drept câştigător al licitaţiei de vânzare a acţiunilor deţinute de stat la Oltchim, Vulpescu afirma că se bazează pe „veridicitatea” ofertei patronului OTV pentru achiziţia acţiunilor combinatului chimic.

Guvernul a decis în luna august schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,8% din capitalul social, şi a creanţelor AVAS şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Anterior, privatizarea era prevăzută după majorarea capitalului social al Oltchim cu până la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, şi prin emiterea de acţiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere acţionarilor minoritari.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în domeniul învăţământului superior, relatează dpa....
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat marţi că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în ...