Remus Vulpescu a demisionat de la şefia OPSPI

Şeful Oficiului Participatiilor Statului şi Privatizării în lndustrie (OPSPi), Remus Vulpescu, a demisionat miercuri, exprimându-şi public regretul pentru insuccesul licitaţiei de privatizare a Oltchim.
Economica.net - mie, 03 oct. 2012, 08:16
Remus Vulpescu a demisionat de la şefia OPSPI

„Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, înaintează demisia sa către Ministrul Economiei, cerând totodata scuze publicului şi conducerii statului roman pentru insuccesul licitaţiei din 21 septembrie pentru privatizarea Oltchim”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Contractul de privatizare a Oltchim nu a fost încheiat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de acţiuni deţinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

Premierul Victor Ponta a declarat luni, după anunţul că nu se va încheia contractul cu Diaconescu, că Remus Vulpescu nu se va mai ocupa de privatizări la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), arătând că îi reproşează acestuia faptul că s-a lăsat atras în farsa şi circul organizate de Dan Diaconescu la privatizarea Oltchim.

În acelaşi timp, Ministrul Economiei, în subordinea căruia funcţionează Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), a declarat că, din punctul său de vedere, şeful Oficiului, Remus Vulpescu, trebuie schimbat de la conducerea instituţiei, la momentul încheierii privatizării Oltchim.

„Din punctul meu de vedere, domnul Vulpescu trebuie schimbat din funcţie, dar acest lucru va fi făcut în momentul încheierii procesului de privatizare la Oltchim”, a spus ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.

Şeful Executivului declara, în 26 septembrie, că Vulpescu ar trebui „să explice foarte clar, să vorbească mai puţin şi să explice mai mult”, în caz contrar urmând să fie schimbat la conducerea OPSPI.

Pe lângă Diaconescu, au mai depus oferte pentru cumpărarea acţiunilor Oltchim compania PCC, înregistrată în Germania, acţionar minoritar la Oltchim, şi firmele Aisa Invest şi Chimcomplex, ambele controlate de omul de afaceri Ştefan Vuza.

Ponta afirma, în 20 septembrie, că privatizarea Oltchim este una „românească”, referindu-se la prezenţa lui Diaconescu printre competitori.

Cu o zi înainte, şeful Guvernului spunea că anticipează „un spectacol mediatic” la licitaţia de vânzare a acţiunilor staului la Oltchim, şi i-a cerut ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, să se implice direct, dar să evite spectacolul mediatic.

La începutul lunii septembrie Ponta spunea despre Chiţoiu că va răspunde cu „capul, viaţa şi tot” pentru privatizarea Oltchim.

În ziua anunţării lui Diaconescu drept câştigător al licitaţiei de vânzare a acţiunilor deţinute de stat la Oltchim, Vulpescu afirma că se bazează pe „veridicitatea” ofertei patronului OTV pentru achiziţia acţiunilor combinatului chimic.

Guvernul a decis în luna august schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,8% din capitalul social, şi a creanţelor AVAS şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Anterior, privatizarea era prevăzută după majorarea capitalului social al Oltchim cu până la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, şi prin emiterea de acţiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere acţionarilor minoritari.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Posibilitatea ca România să ceară renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă a ridicat semne de îngrijorare ...
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
Uniunea Europeană a introdus joi, în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), o cauză împotriva Republicii ...
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au continuat controalele la operatorii economici, trei ...