Renault a demarat producţia modelului Logan 2 la uzina Lada din Rusia

Uzina de la Togliatti a constructorului rus Avtovaz (Lada), companie la care grupul francez Renault urmează să preia controlul, a început producţia modelelor Logan II şi Sandero II, a declarat pentru cotidianul francez La Tribune o sursă din interiorul grupului auto francez.
Economica.net - mar, 24 iun. 2014, 07:24
Renault a demarat producţia modelului Logan 2 la uzina Lada din Rusia

Cele două noi vehicule urmează să fie prezentate în mod oficial la sfârşitul lunii august la salonul auto de la Moscova. Pe piaţa din Rusia aceste modele vor fi vândute sub marca Renault şi nu sub cea românească Dacia.

Decizia grupului francez de a profita de capacităţile de producţie neutilizate de Avtovaz a venit în condiţiile în care uzina Renault din apropiere de Moscova funcţionează deja la capacitate maximă.

Lada, marcă Avtovaz, produce deja la uzina de la Togliatti modelul Largus, un break bazat pe prima generaţie de Logan restilizat şi rebotezat. În plus, Nissan produce din 2012 la aceeaşi uzină modelul său Sylphy.

La sfârşitul anului 2012 directorul general al alianţei Renault Nissan, Carlos Ghosn, directorul general de la societatea publică Russian Technologies, Serghei Cemezov, şi directorul general de la Avtovaz, Igor Komarov, au semnat acordul final care permite Renault-Nissan să preia pachetul de control la constructorul rus. În principiu, în cursul acestei luni Renault-Nissan ar urma să preia 67,1% din acţiunile Avtovaz pentru 577 milioane de euro.

Anul trecut, Avtovaz a înregistrat o pierdere netă de 7,9 miliarde ruble (161 milioane de euro) şi compania a anunţat recent că va elimina 13.000 de locuri de muncă din cei 65.891 de angajaţi care lucrau la finele anului trecut la uzina de la Togliatti. În primele cinci luni ale acestui an vânzările Avtovaz pe piaţa din Rusia au scăzut cu 14% până la 162.700 de unităţi, ceea ce înseamnă o cotă de piaţă de 15,8% faţă de 18,3% în 2012. În ceea ce priveşte înmatriculările Renault în Rusia, acestea au scăzut cu 7% până la 80.000 de unităţi însă grupul francez controlează 7,8% din piaţă. În schimb, vânzările Nissan au crescut cu 29% până la 70.300 de vehicule, constructorul nipon controlând 6,8% din piaţă.

În România, la începutul lunii mai, Uzina Vehicule Dacia de la Mioveni a produs autoturismul Dacia cu numărul cinci milioane. În 2014, Dacia marchează 15 ani de la privatizare şi 10 ani de la lansarea Logan.

Dacia este cea mai mare companie românească, având o cifră de afaceri, în 2013, de 4,48 miliarde de euro. În perioada 2004 – 2013, volumele de vânzări au crescut de 18 ori, fiind livrate 2,7 milioane vehicule.

În perioada 2000 – 2013, Grupul Renault a investit în România 2,2 miliarde de euro. Activitatea Dacia reprezintă aproape 3% din PIB-ul României şi 8% din exporturi.

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ faţă de 2022, când UE a raportat un deficit comercial de 436 miliarde......
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă ...