Renault a inaugurat fabrica din Algeria. Geamănul lui Logan va fi produs la noua uzină

Constructorul auto francez Renault, proprietarul Dacia, a inaugurat luni, în apropiere de Oran, uzina sa din Algeria unde va produce o versiune a Dacia Logan denumită 'Renault Symbol', transmite AFP.
Economica.net - lun, 10 nov. 2014, 09:26
Renault a inaugurat fabrica din Algeria. Geamănul lui Logan va fi produs la noua uzină

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, şi ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, au participat la ceremonia de inaugurare organizată la Oued Tlelat, alături de premierul algerian Abdelmalek Sellal şi mai mulţi membri ai guvernului său, scrie Agerpres.

În virtutea unui acord semnat în luna decembrie 2012 între Renault, Société Nationale de Véhicules Industriels (SNVI) şi Fonds National d’Investissement (FNI), statul algerian va deţine 51% din acţiunile uzinei, iar grupul francez va deţine restul de 49%.

Uzina va crea 350 de locuri de muncă directe, ceea ce îi va permite să aibă o capacitate de asamblare de 25.000 de vehicule pe an în prima fază a proiectului. În cea de a doua fază, capacitatea de producţie ar urma să ajungă la 75.000 de vehicule pe an, iar uzina va asambla şi utilitare. Potrivit surselor algeriene, investiţia iniţială de 50 de milioane de euro în această uzină ar urma să crească în timp până la 800 milioane de euro.

Obiectivul uzinei de la Oued Tlelat este să ajungă la mărimea uzinei Renault de la Tanger, în Marocul vecin, care în 2013 a produs 100.000 de vehicule, dintre care 90% destinate exportului. De pe liniile de asamblare ale uzinei din Maroc ies modelele Dacia Lodgy, Dokker şi Sandero.

Algeria este a doua mare piaţă auto din Africa cu peste 400.000 de vehicule importate în fiecare an. În prezent însă piaţa algeriană înregistrează o scădere de aproximativ 20%, în primele nouă luni ale acestui an fiind importate doar 324.000 de vehicule în valoare de 4,14 miliarde de dolari, faţă de 439.000 de vehicule în valoare de 5,42 miliarde de dolari în perioada similară a anului trecut.

Grupul Renault trece printr-un proces de extindere rapidă pe alte continente. În luna mai, Renault a demarat procedurile pentru asamblarea berlinei Fluence în Malaisie, iar în luna aprilie a prezentat un plan de investiţii în valoare de 162 de milioane de euro pentru a produce două noi vehicule la uzina sa de la Curitiba (Brazilia). Anterior, în luna decembrie 2013, Carlos Ghosn a semnat un acord pentru înfiinţarea unei societăţi mixte în China, împreună cu constructorul local Dongfeng. Viitoarea uzină de la Wuhan ar urma să demareze producţia în 2016, iar primele modele vor fi de tip SUV. Renault, singurul mare producător auto mondial care nu are încă o uzină în China, vrea să vândă 600.000 de vehicule pe an în cea mai mare piaţă auto din lume.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul sprijinului public pentru investiţiile în procesare ar putea fi modificat în Plan Naţional Strategic (PNS) la ...
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei furtuni foarte puternice
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei ...
Furtuna de zăpadă, care a lovit în acest weekend sudul SUA, lăsând mii de persoane fără curent electric şi determinând ...
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
La câteva luni după ce Hidroelectrica, cel mai mare producător de enegie electrică din țară, și furnizorul cu cel ...