Renault a terminat de selectat băncile care vor pregăti listarea diviziei Ampere

Grupul auto francez Renault SA a selectat băncile de investiţii care să pregătească planificata Ofertă Publică Iniţială (IPO) a diviziei sale de vehicule electrice, Ampere, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Agerpres.
AGERPRES - joi, 20 apr. 2023, 17:33
Renault a terminat de selectat băncile care vor pregăti listarea diviziei Ampere

Anul trecut, Renault a anunţat în mod oficial că ia în considerare opţiunea creării a două entităţi separate, una dedicată dezvoltării, producţiei şi vânzării de vehicule electrice, cu sediul în Franţa, şi cealaltă dedicată dezvoltării şi producţiei de motoare şi cutii de viteze termice şi hibride de nouă generaţie E-TECH, care va include operaţiunile din România, Spania, Portugalia, Turcia şi America Latină. Divizia Ampere va avea sediul în Franţa şi aproximativ 10.000 de angajaţi. Societatea mixtă din domeniul vehiculelor cu motoare pe combustie înfiinţată cu Geely, care va avea denumirea Horse, va avea sediul în afara Franţei şi aproximativ 19.000 de angajaţi pe trei continente.

Producătorul auto francez a selectat BNP Paribas SA, Goldman Sachs Group şi JPMorgan Chase & Co pentru a fi coordonatorii globali ai tranzacţiei, susţin sursele. De asemenea, a ales Citigroup Inc, HSBC Holdings Plc, Morgan Stanley, Natixis SA şi Societe Generale SA pentru a fi consultanţii financiari ai tranzacţiei, susţin sursele.

Conform informaţiilor Bloomberg, Renault se aşteaptă la o evaluare de aproximativ 10 miliarde de euro (11 miliarde de dolari) pentru Ampere, iar o listare a diviziei Ampere la bursa Euronext Paris ar putea avea loc în trimestrul patru al acestui an.

Dacă IPO va avea loc, ar putea fi printre cele mai mari din Europa în 2023. În prezent, piaţa din Europa suferă de o lipsă de IPO-uri importante, în condiţiile evoluţiilor volatile de pe bursă şi ale contextului economic pesimist. Prăbuşirea bruscă a băncii elveţiene Credit Suisse Group AG, care a provocat repercusiuni la nivel mondial, a crescut îngrijorările investitorilor în ultimele săptămâni.

Încă sunt analizate detaliile potenţialei listări iar datele ar putea fi modificate.

Un purtător de cuvânt al Renault nu a dorit să facă comentarii, în timp ce reprezentanţii băncilor nu au făcut comentarii sau nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta informaţia.

Procesul de separare al Ampere „este în grafic” şi ar trebui finalizat în semestrul doi din 2023, a anunţat joi directorul financiar al grupului auto francez, Thierry Pieton. Acesta a explicat că Renault încă intenţionează o listare, cel mai devreme „spre finalul anului”.

„Evident, analizăm condiţiile de pe pieţe. Nu suntem sub presiune din perspectiva finanţării. Intenţia noastră încă este să listăm compania deoarece credem cu tărie că avem active unice şi o propunere de afaceri care va fi foarte interesantă pentru investitori”, a declarat Pieton.

Acesta a precizat că Ampere se va concentra iniţial pe Megane. Modelul face parte din cele şase tipuri de maşini care vor fi lansate din prezent şi până în 2025, iar dezvoltarea acestor vehicule „este perfect în grafic”.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat astăzi are un nou membru asociat, fiind vorba de ROMGAZ (simbol BVB: SNG),......
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...