Renault ar putea asambla în Turcia patru vehicule derivate din modele Dacia

Uzina Renault de la Bursa, Turcia, și-ar putea diversifica în următorii ani portofoliul de produse cu patru noi modele care vor avea la bază vehicule Dacia precum Duster, Bigster și varianta de serie a proiectului C-Neo.
Robert Stan - joi, 07 dec. 2023, 22:02
Renault ar putea asambla în Turcia patru vehicule derivate din modele Dacia

Ne-am obișnuit ca modelele Dacia să fie derivate din cele ale mărcii-soră Renault și, eventual, să utilizeze componente mai ieftine și echipamente mai puține pentru a rămâne în limita de cost impusă de strategia brandului care vizează strict „esențialul”. Ei bine, presa franceză scrie că lucrurile s-ar putea schimba în viitorul apropiat, Renault având în plan să aloce uzinei sale din Turcia nu mai puțin de patru vehicule care au la bază modele ale mărcii românești.

Deja, de ani buni, modelele Dacia sunt baza unor vehicule Renault produse și comercializate în America Latină. „Clone” ale unor modele precum Sandero, Logan sau Duster sunt deja vândute acolo cu sigla Renault, deși seamănă izbitor cu mașinile asamblate de Dacia la Mioveni sau Tanger (Maroc). În vara acestui an, Xavier Martinet, directorul global de marketing și vânzări al mărcii Dacia, explica pentru LifeNews.ro că în zonele în care sunt vândute modele Dacia purtând sigla Renault lucrurile se vor schimba în viitorul apropiat. Și nu prin punerea acelor vehicule sub acoperirea mărcii Dacia, ci printr-o modificare a designului acestora astfel încât să semene mai puțin cu mașinile purtând sigla mărcii Românești.

„Chiar dacă Dacia devine pe zi ce trece o marcă de sine stătătoare în cadrul grupului și are o imagine proprie, nu vom muta modelele Renault similare din America de Sud sau alte părți ale globului sub marca Dacia. Ele vor purta în continuare sigla mărcii franceze. E drept că sunt produse foarte asemănătoare și e limpede că vom încerca să le separăm cât mai mult posibil în viitor. E un lucru important în domeniile managementului de brand și optimizării imaginii de marcă. Vor fi deci diferențe tot mai mari de design și, probabil, dotări diferite. Vom păstra, desigur, aceeași platformă, pentru că CMF-B este fantastică, dar mașinile vor arăta diferit”, a explicat Xavier Martinet.

Același director de marketing a punctat și că „nu există intenția unei expansiuni geografice a mărcii Dacia în următorii ani”.

O primă dovadă că Renault pune deja în practică strategia de a separa mai clar modelele Renault având la bază vehicule Dacia de cele ale mărcii românești este nou SUV Kardian care va fi comercializat în America Latină. Nefiind altceva decât un Sandero Stepway cu mici modificări estetice și o gamă de echipamente mai bogată, Renault Kardian va fi produs și vândut mai întâi în America Latină și, mai apoi, în Maroc și alte state non-europene.

Ei bine, se pare că această strategie va continua cu nu mai puțin de patru modele Renault derivate din noul Dacia Duster și viitoarele Bigster și varianta de serie a proiectului C-Neo. Dacă despre Duster și Bigster sunt cunoscute deja multe lucruri, despre proiectul C-Neo detaliile sunt, deocamdată necunoscute. E drept că presa franceză a menționat câteva informații despre acesta din care reies două variante de caroserie – un break și un sedan – cu gardă la sol mai mare, tipică Dacia și dimensiuni care tind către clasa compactă.

Cele patru derivate ar putea fi asamblate, conform presei franceze, la uzina turcă a Renault din Bursa, în urma unei investiții de 400 de milioane de euro. Acolo este produsă în prezent majoritatea unităților Renault Clio, dar și câteva zeci de mii de unități Megane Sedan. Cu ani în urmă tot acolo era asamblat Renault Clio Symbol, model cu mare succes pe piața din România.

Acum, având în vedere că Megane Sedan se apropie de finalul carierei, iar producția Clio nu poate acoperi întreaga capacitate instalată, uzina din Bursa are nevoie de noi produse cu care să își ocupe liniile de asamblare. Tocmai de aceea, anunțul făcut ieri de grupul francez cu privire la o nouă etapă a programului Renaulution denumită Re-Industry, conține informația conform căreia Renault Group va produce opt vehicule noi ale mărcii franceze în uzinele sale. „La uzina din Curitiba, alături de Renault Kardian, Renault Group va produce un al doilea model pe noua sa platformă modulară. În Turcia, la uzina din Bursa, grupul anunță fabricarea a patru noi modele până în 2027”, se menționează în detaliile programului Re-Industry.

Speculând pe tema celor patru vehicule alocate uzinei din Bursa, presa franceză scrie că „toate vor fi derivate din modele comercializate de Dacia”. La fel ca în cazul noului Kardian din America Latină, se va merge mai departe de simpla schimbare a siglei. Primul dintre aceste noi modele, care urmează să fie lansat în 2024, va fi derivat din Duster 3, iar aspectul părții sale frontale și al interiorului vor fi similare cu cele ale conceptului Niagara, prezentat recent în Brazilia.

Alte două vehicule Renault derivate dintr-un model Dacia vor avea la bază viitorul model Bigster. Unul va fi lansat în 2025 și va avea cam aceleași caracteristici, în timp ce al doilea va avea aspectul unui SUV-Coupe și va fi prezentat în 2027. între acestea se va insera derivatul din proiectul C-Neo. Dacă varianta pentru Dacia a acestuia va ținti alura unui break înălțat (cod K1320), derivatul pentru Renault se va materializa într-un sedan (cod B1320) care va adopta o siluetă tip Fastback cu luneta și hayonul foarte înclinate. Toate viitoarele derivate asamblate la Bursa vor fi comercializate în special în Turcia și țările vecine sau nordul Africii și vor fi dotate cu sisteme de propulsie termice sau hibride tocmai pentru că în zonele menționate nu există strictele reguli de depoluare din Uniunea Europeană. Astfel și prețul lor va fi accesibil. În plus, uzina din Turcia ar putea deveni un client al recent înființatei divizii Horse – care produce sisteme de propulsie bazate pe motoare cu ardere internă – a Renault.

Este important de menționat că, la fel ca întreaga gamă Dacia (mai puțin Spring), modelele derivate alocate uzinei din Turcia vor avea la bază platforma CMF-B. Aceeași de la care pornește și noul Renault Clio.

Citește și:
– Renault va investi 400 de milioane de euro în fabrica sa din Turcia, unde va produce patru modele noi, inclusiv un SUV Duster
– Grupul Renault își propune să scadă costurile industriale per vehicul cu 30% – 50% până în 2027

Te-ar mai putea interesa și
Electrificarea tuturor vehiculelor va dura 35 de ani, spune șeful Bosch
Electrificarea tuturor vehiculelor va dura 35 de ani, spune șeful Bosch
Directorul general al grupului german de inginerie Bosch, Stefan Hartung crede că va fi nevoie de vehicule echipate cu motoare pe combustie timp de cel puţin 35 de ani, până când va putea fi......
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,35 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,7%, în această săptămână, ...
Activele fondurilor de pensii facultative au crescut cu 28% într-un an
Activele fondurilor de pensii facultative au crescut cu 28% într-un an
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 4,82 miliarde de lei, la finalul lunii ianuarie 2024, în creştere ...
Piața neagră a țigaratelor a scăzut la începutul anului
Piața neagră a țigaratelor a scăzut la începutul anului
Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut uşor în luna ianuarie 2024, până la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu ...