Renault ar putea întârzia consolidarea Avtovaz din cauza declinului pieţei auto din Rusia

Includerea Avtovaz în situaţiile financiare raportate de Renault ar putea fi întârziată, izolând cel mai mare producător auto rus de turbulenţele politice şi economice cu care se confruntă Rusia, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 13 feb. 2015, 12:15
Renault ar putea întârzia consolidarea Avtovaz din cauza declinului pieţei auto din Rusia

Iniţial, Renault intenţiona să consolideze anul acesta Avtovaz, producătorul vehiculelor Lada, după ce devenit acţionar majoritar împreună cu partenerul de alianţă Nissan Motor. ‘Această consolidare ‘probabil nu va avea loc în 2015’, a afirmat directorul financiar Dominique Thormann.

Decizia are ca obiectiv limitarea pagubelor înregistrate în Rusia, unde vânzările sunt în declin accentuat, scrie Agerpres.

‘Această amânare vine la momentul potrivit, ţinând cont de situaţia dificilă din Rusia. Nimeni nu-i poate acuza’ pentru că au amânat consolidarea Avtovaz’, susţine analistul Philippe Houchois, de la UBS.

Avtovaz este primul producător auto din Rusia care intenţionează să recurgă la concedieri în acest an, din cauza declinului vânzărilor. Compania va concedia 1.100 de angajaţi, dar numai directori, specialişti şi personal administrativ. În prezent, la fabricile Avtovaz din Izhevsk şi Togliatti lucrează aproximativ 52.000 de persoane, din care 10.000 sunt directori, specialişti şi personal administrativ. Dintre aceştia, 11% vor fi concediaţi începând cu luna aprilie.

În 2014, Avtovaz a renunţat la 20% dintre angajaţi. Noile concedieri vin după ce, anul trecut, vânzările de autoturisme marca Lada în Rusia au scăzut cu 15%, la 387.000 vehicule.

Miercuri, 11 februarie, Renault a anunţat întreruperea producţiei la fabrica de lângă Moscova timp de trei săptămâni. În perioada 16 februarie – 6 martie, activitatea va fi oprită la uzina de lângă Moscova, potrivit declaraţiei unui purtător de cuvânt al producătorului auto francez. La această unitate sunt fabricate modelele Logan, iar capacitatea de producţie depăşeşte 180.000 de unităţi.

Acţiunile Renault au urcat joi la Bursa de la Paris cu 9,5%, la 75,75 euro, cel mai semnificativ avans din octombrie 2012. Anul acesta titlurile au crescut cu 25%, evaluând compania la 22,3 miliarde de euro.

Association of European Businesses (AEB) a raportat că vânzările auto în Rusia au scăzut în ianuarie cu 24%, după un declin de 10% în 2014. În 2015, vânzările auto pe piaţa auto ar putea înregistra un recul de 35%, a estimat recent compania PricewaterhouseCoopers.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit în opt ani un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...