Renault are sprijinul statului pentru a lăsa un furnizor de componente să intre în colaps

Grupul auto francez Renault SA a reuşit să obţină sprijinul Guvernului de la Paris pentru decizia sa de a nu mai susţine o uzină de componente auto din Franţa care trece printr-o perioadă dificilă, în pofida criticilor venite de la sindicate şi autorităţile locale, transmite Bloomberg.
AGERPRES - mie, 24 nov. 2021, 13:48
Renault are sprijinul statului pentru a lăsa un furnizor de componente să intre în colaps

„Nu există o ofertă credibilă de preluare” pentru uzina de componente Jinjiang SAM din regiunea Aveyron, a declarat miercuri ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, pentru postul de radio France Info. „Am lucrat timp de mai multe luni cu angajaţii şi autorităţile locale în încercarea de a găsi o soluţie”, a mai spus Bruno Le Maire.

Reacţia ministrului de Finanţe vine la o zi după ce Renault a informat că a decis să nu mai plaseze noi comenzi către Jinjiang SAM, ceea ce înseamnă practic lovitura de graţie pentru această uzină deoarece Renault era singurul său client. În schimb, Renault a decis să susţină un alt producător de piese din aluminiu.

„Există o realitate economică şi tehnologică şi aceasta este să trecem de la motoarele pe combustie internă la vehiculele electrice iar acestea au nevoie de patru ori mai puţină fontă”, a spus Le Maire. Acesta a precizat că statul a pus la punct un fond pentru sprijinirea a aproximativ 15.000 de lucrători din sectorul topitoriei.

În ultima perioadă, constructorii auto francezi au început să fie presaţi de Guvernul de la Paris să îi susţină pe furnizorii locali de componente şi uzinele lor. De exemplu, în luna aprilie a acestui an, directorul general de la Stellantis NV, Carlos Tavares, a fost nevoit să revină asupra unei decizii anterioare care viza transferul producţiei de motoare de la o uzină din Franţa spre una din Ungaria.

Anul trecut, Renault a primit un împrumut garantat de statul francez în valoare de cinci miliarde de euro pentru a trece de cea mai gravă perioadă a pandemiei iar noul director general de la Renault, Luca de Meo, vrea să avanseze cu un plan de relansare care include reduceri de cheltuieli şi restructurări de personal.

Soarta topitoriei Jinjiang SAM va fi decisă vineri de un tribunal comercial însă marţi Renault a anunţat că are serioase îndoieli cu privire la un plan de salvare a uzinei şi a celor aproximativ 300 de locuri de muncă.

În trimestrul al treilea, cifra de afaceri a Renault Group s-a ridicat la 8.987 milioane de euro, în scădere cu 13,4% faţă de cea înregistrată în perioada similară a anului precedent, în contextul în care vânzările mondiale au scăzut cu 22,3% în ritm anual, până la 599.027 vehicule.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999 şi relansată în 2004 cu modelul Logan. Ulterior, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...