Renault: Dacia a „împins” profitul francezilor până la 25%, în primul semestru din 2014

Profitul Renault, al treilea mare producător auto european, a crescut cu 25% în primul semestru din 2014, datorită cererii mai solide pentru brandul Dacia şi a reducerii cheltuielilor, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 29 iul. 2014, 08:29
Renault: Dacia a

În primele şase luni ale acestui an, profitul înainte de taxe, dobânzi şi elemente excepţionale a urcat la 729 milioane de euro (979 milioane de dolari), de la 583 milioane de euro în primul semestru din 2013, în timp ce analiştii se aşteptau la un câştig de 673 milioane de euro.

Cererea pentru maşinile Dacia a devenit o sursă cheie a profitului Renault şi a majorării cotei sale de piaţă, în special în Europa, afectată de încetinirea creşterii economiei.

‘Rezultatele sunt bune şi uşor mai ridicate decât ne-am aşteptat. Aceste evoluţii dovedesc succesul noilor modele lansate de Renault’, a declarat analistul Erich Hauser, de la International Strategy & Investment Group, Londra.

Câştigurile au fost sprijinite de măsurile de reducere a costurilor, estimate la 412 milioane de euro.

Vânzările din primul semestru au scăzut cu 3%, la 19,8 miliarde de euro, din cauza fluctuaţiilor cursului de schimb.

Profitul net a urcat la 749 milioane de euro în perioada ianuarie-iunie 2014.
Renault se aşteaptă ca piaţa auto din Europa să înregistreze anul acesta o creştere de 3-4%.

În primele şase luni, livrările Renault au urcat cu 4,7%, la 1,37 milioane de maşini şi vehicule comerciale uşoare. Vânzările Dacia în Europa au crescut cu 35%, sprijinite de restilizarea SUV-ului Duster şi a hatchback-ului Sandero.

Majorarea cererii în Europa a compensat cererea mai slabă din Rusia, afectată de sancţiunile impuse de Occident şi de deprecierea rublei. De asemenea, vânzările Renault au scăzut şi în state ca Argentina şi Algeria. Producătorul auto francez se aşteaptă la un declin al vânzărilor pe pieţele emergente în semestrul doi din 2014.

Renault deţine în prezent 43,4% din acţiunile Nissan, care, la rândul său, are 15% din acţiunile Renault. De la fuziunea lor, în 1999, cei doi parteneri derulează o serie de achiziţii comune pentru a reduce costurile.

Nissan, al doilea mare producător auto din Japonia, a raportat luni un profit peste estimările analiştilor în perioada aprilie-iunie 2014, datorită majorării livrărilor în China şi SUA, cele mai mari pieţe ale sale.

În trimestrul doi din 2014, profitul net al Nissan a urcat cu 37%, la 112,1 miliarde de yeni (1,1 miliarde de dolari), în timp ce analiştii se aşteptau la 84,3 miliarde de yeni.

Majorarea profitului arată că şeful alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, câştigă teren, după ce a demarat în noiembrie o serie de schimbări pentru a îmbunătăţi managementul în SUA. Livrările Nissan le-au depăşit anul acesta pe cele ale rivalelor Honda şi Toyota în SUA şi China.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CFA România: Inflaţie de două cifre şi curs de 5,0859 lei pentru un euro, în 2022
CFA România: Inflaţie de două cifre şi curs de 5,0859 lei pentru un euro, în 2022
Ultimul sondaj al CFA România previzionează o inflaţie în creştere, de peste două cifre, şi o medie a cursului de ...
Rauno Kakko, COO la Pehart Grup: Pentru că în România nu mai există școli care să pregătească specialiști în industria hârtiei, trebuie să-i formăm noi
Rauno Kakko, COO la Pehart Grup: Pentru că în România nu mai există școli care să pregătească specialiști în industria ...
„Este foarte dificil să găsești oameni cu experiență. Pentru că în România nu mai există școli care să pregătească ...
Rusia şi China mai fac un pas către construcţia unui gazoduct care va traversa Mongolia
Rusia şi China mai fac un pas către construcţia unui gazoduct care va traversa Mongolia
Rusia şi China au făcut marţi încă un pas către realizarea unui gazoduct care va traversa teritoriul Mongoliei, după ...