Renault este aproape de un parteneriat de 1,8 miliarde de dolari cu grupul chinez Dongfeng

Grupul francez Renault ar putea intra în scurt timp într-un parteneriat cu producătorul chinez de automobile Dongfeng Motor, cele două companii urmând să formeze un joint venture de 1,8 miliarde de dolari după 10 ani de discuţii, potrivit presei chineze, preluată de AFP.
Economica.net - lun, 08 iul. 2013, 11:34
Renault este aproape de un parteneriat de 1,8 miliarde de dolari cu grupul chinez Dongfeng

Proiectul a fost aprobat în luna mai de oficialii chinezi şi presupune restructurarea unui parteneriat existent între Renault şi China Sanjiang Space Group, au declarat surse apropiate discuţiilor pentru ziarul China Business News, preluat de AFP.

Potrivit informaţiilor apărute anterior în presă, Dongfeng, al doilea mare producător auto din China, ar fi în discuţii pentru preluarea unei participaţii la celălalt concenr auto francez, PSA Peugeot Citroen.

Parteneriatul Renault – Sanjiang a fost creat în anul 1993 pentru a produce microbuzul Traffic. Producţia a fost oprită în 2003, iar Renault şi Dongfeng discută de atunci restructurarea companiei.

Dongfeng a preluat în luna iunie 55% din proiectul Renault – Sanjiang, iar noua companie mixtă va avea sediul la Wuhan, în centrul ţării, a afirmat sursa citată.

Noul joint venture ar trebui să înceapă producţia în 2014, fiind vizate în principal SUV-urile, cu o capacitate iniţială de 150.000 unităţi pe an, potrivit ziarului chinez.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al Dongfeng a declarat că grupul acţionează în direcţia unui joint venture cu Renault.

Reprezentanţii Renault în China au refuzat să comenteze informaţiile.

Vânzările auto din China, cea mai mare piaţă auto din lume, au crescut anul trecut cu 4,3%, la 19,31 milioane unităţi. Creşterea a fost însă limitată de restricţiile impuse în unele oraşe pentru reducerea congestionării traficului şi din raţiuni de poluare.

Compania de consultanţă McKinsey estimează într-un raport prezentat anul trecut că piaţa chineză a automobilelor va creşte cu 8% pe an până în 2020, la 22 milioane unităţi.

Renault este al doilea mare producător auto din Franţa după vânzări şi deţine constructorul român Dacia.

Peugeot a inaugurat săptămâna trecută cea de-a treia fabrică din China, situată tot la Wuhan şi dezvoltată în parteneriat cu Dongfeng.

Te-ar mai putea interesa și
Program Fidelis – Statul împrumută 1,44 miliarde lei de la populaţie
Program Fidelis – Statul împrumută 1,44 miliarde lei de la populaţie
Ministerul Finanţelor a listat luni patru noi emisiuni de titluri de stat Fidelis în valoare totală de peste 1,44 miliarde de lei, potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucureşti (BVB)....
Regulamentul pentru stocarea gazelor a fost adoptat de Consiliul UE
Regulamentul pentru stocarea gazelor a fost adoptat de Consiliul UE
La trei luni de la publicarea propunerii legislative de către Comisie, Consiliul UE a adoptat definitiv regulamentul care ...
Creditul neguvernamental a crescut în mai cu 1,6%
Creditul neguvernamental a crescut în mai cu 1,6%
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în luna mai 2022 cu 1,6% faţă de aprilie ...
Primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de energie de la BRM. Nuclearelectrica a vândut către Alro, prețul este în jur de 1.000 de lei/MWh
Primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de energie de la BRM. Nuclearelectrica a vândut către Alro, prețul este ...
Săptămâna trecută au avut loc primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de Energie (PMC), operată de Bursa de ...