Renault lansează noua versiune a modelului Clio

Renault va prezenta peste câteva zile o nouă versiune a modelului Clio, cea cea mai vândută maşină franceză din istoria auto, cu 13 milioane de automobile livrate în 25 de ani, informează Renault România.
Economica.net - vin, 03 iun. 2016, 06:52
Renault lansează noua versiune a modelului Clio

Pe parcursul celor patru generaţii ale acestui model, lansate pe piaţă de constructorul francez, Renault Clio este automobilul francez cel mai vândut în lumea întreagă, din toate timpurile, primul care a obţinut de două ori prestigiosul titlu de Maşina Anului în Europa, vehiculul cel mai vândut în Franţa în ultimii 18-25 ani, liderul segmentului său în Europa în 2014 şi 2015.

În mitologia greacă, Clio este o muză, a cărei etimologie – Kleio – înseamnă ‘celebră’: un nume profetic pentru Clio, ale cărui notorietate şi succes s-au impus de la prima generaţie a vehiculului.

Clio este succesorul modelului Renault 5, unul din cele mai mari succese auto ale vremii sale, şi a fost prezentat ca o ‘maşină mică, versatilă, proiectată şi fabricată conform standardelor celor mari.’ Unii clienţi se aşteptau chiar la prestaţii şi echipamente de vârf de gamă. Pentru ei, în 1991 Renault a lansat Clio Baccara, o versiune luxoasă cu tapiţerie de piele gri, cu mânerul de culoarea nucului şi panourile portierelor cu piele şi comenzi cromate. Începând din 1998, Clio Initiale a înlocuit versiunea Baccara şi a continuat oferta vârf de gamă Clio generaţie după generaţie.

Trecerea de la Renault 5 la Clio a marcat şi o altă evoluţie: modelele nu mai sunt desemnate prin cifre, ci prin nume proprii pentru ca oamenii să şi le aducă aminte mai uşor. Încă de la lansare, Clio este aleasă Maşina Anului 1991 în Europa.

A doua generaţie este lansată în 1998. Are cu 7 cm mai mult şi motorizări cu 16 supape, ABS-ul şi airbagurile, inclusiv airbagurile laterale, regăsindu-se pe toate nivelurile de echipare.

A treia generaţie de Clio soseşte pe piaţă în 2005, iar Clio 2 îşi continuă cariera comercială sub numele de Clio Campus. Mai mare (3,99 m), mai spaţios, Clio 3 vine fără îndoială cu echipamente superioare: card de demaraj cu kit mâini libere, GPS, regulator/limitator de viteză, dar şi cel mai bun nivel de siguranţă activă şi pasivă, cu până la 8 airbaguri. Este prima maşină din categoria sa care obţine 5 stele la testele EuroNcap şi primul Clio care are şi o versiune break.

A 4-a generaţie de Clio a lansată în 2012, inspirată din concept car-ul DeZir, Clio 4 este primul vehicul care adoptă noua identitate vizuală a gamei. Îmbrăcat în roşu aprins, cu o nouă parte frontală, Clio 4 este lansat sub semnul pasiunii şi al seducţiei.

‘La patru ani după lansare, constatăm că sunt foarte mulţi clienţi care aleg culoarea roşie pentru maşina lor Clio. E semnul că aderă la poziţionarea vehiculului către seducţie şi că nu doresc să cedeze conformismului şi mohorârii din jur’, subliniază Ali Kassai, în prezent director Produse Grup Renault şi, în 2012, director de Program Clio.

În 1990, Clio 1 avea o lungime de 3,71 m. Apoi, a crescut treptat, de la generaţie la generaţie, ajungând să măsoare 4,06 m. Între 1990 şi 2016 şi ‘dimensiunile’ Grupului Renault au crescut – la momentul când Clio venea pe lume, Renault vindea la nivel mondial 1,8 milioane de vehicule. În prezent, Grupul Renault are trei mărci, este asociat cu Nissan şi în cadrul Alianţei vinde 2,8 milioane de vehicule în 125 de ţări.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...