1EUR = 4.8288 RON | Bucureşti 17 º

Companii

Renault-Nissan anunţă plecarea şefului Avtovaz, Bo Inge Andersson

Alianţa Renault-Nissan a anunţat, luni, că Bo Inge Andersson intenţionează să demisioneze din funcţia de director general al producătorului auto rus AvtoVAZ, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

07 mar, 2016 | Agerpres

Boardul Avtovaz se va întâlni în data de 15 martie şi ar urma să anunţe înlocuirea lui Andersson, se arată în comunicatul alianţei Renault-Nissan.

Săptămâna trecută, şeful alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a afirmat că o schimbare a conducerii AvtoVAZ ar fi 'normală la un anumit moment', confirmând aşteptările potrivit cărora Bo Andersson va fi înlocuit curând.

Speculaţiile privind viitorul lui Andersson s-au intensificat, în principal în presa rusă, după ce pierderile AvtoVAZ s-au triplat, de la 25 de miliarde de ruble în 2014, până la 73,85 miliarde de ruble (930 de milioane de dolari) anul trecut.

Renault a decis să deprecieze valoarea investiţiei sale la AvtoVAZ cu 225 milioane de euro, până la 91 milioane de euro.

Adresându-se jurnaliştilor la Salonul Auto de la Geneva, Ghosn a refuzat să dea orice fel de asigurări privind rămânerea lui Andersson la conducerea celui mai mare producător auto din Rusia. Contractul suedezului de 60 de ani urma să fie reînnoit în cursul acestui an.

'Zvonurile vor continua până când boardul va decide să facă schimbări, care sunt normale la un anumit moment. Conducerile vin şi pleacă', a precizat Ghosn.

Sub conducerea lui Andersson, AvtoVAZ a concediat mulţi angajaţi, a diminuat costurile şi a încercat să scadă corupţia şi ineficienţa.

Ghosn a subliniat că posibila înlocuire a lui Andersson nu ar trebui să fie văzută ca o reacţie la performanţele financiare ale AvtoVAZ, afectate de problemele economice din Rusia.

Vânzările de automobile pe piaţa rusă s-au prăbuşit cu 36% anul trecut pe fondul intrării în recesiune a economiei ruseşti, din cauza sancţiunilor internaţionale şi a scăderii preţului petrolului.

Renault deţine o participaţie de 50% la compania holding care controlează AvtoVAZ, în timp ce partenerul nipon Nissan Motor Co. deţine un pachet de 17,13%, iar corporaţia rusă de stat Rostec are un pachet de 32,87%.

Împreună, Renault, Nisan şi AvitVAZ au fost responsabile pentru aproximativ o treime din cele 1,6 milioane de autoturisme noi vândute anul trecut în Rusia, însă, cu toate acestea, vânzările lor combinate au scăzut cu 32% în ritm anual.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO