Renault, Nissan şi Mitsubishi şi-au reafirmat „angajamentul ferm” faţă de alianţă

Renault, Nissan şi Mitsubishi şi-au reafirmat joi "angajamentul ferm" faţă de alianţa lor, după arestarea preşedintelui Carlos Ghosn în Japonia, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 29 nov. 2018, 10:26
Renault, Nissan şi Mitsubishi şi-au reafirmat

Consiliile de Administraţie ale celor trei producători auto „au reiterat categoric angajamentul lor ferm faţă de alianţă”, se arată într-un comunicat al directorilor reuniţi pentru discuţii la Amsterdam, prima dată de la arestarea lui Ghosn, în data de 19 noiembrie.

Analiştii se aşteaptă ca la această reuniune să fie discutat viitorul alianţei după ce arestarea a scos în evidenţă lupta pentru putere dintre Nissan şi Renault. Astfel, producătorul auto nipon este decis să revizuiască alianţa, pentru a avea un cuvânt mai greu de spus, în timp ce Renault, unde statul francez este acţionar majoritar, vrea ca o persoană din companie să conducă alianţa, conform informaţiilor agenţiei japoneze de presă Kyodo.

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a afirmat că nu vede necesitatea schimbării structurii alianţei.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. Mitsubishi s-a alăturat alianţei Nissan-Renault în 2016, când Nissan a preluat o participaţie de 34% în producătorul auto.

Consiliul de Administraţie al Mitsubishi Motors Corp a votat demiterea lui Carlos Ghosn din funcţia de preşedinte al producătorului auto japonez, în condiţiile în care în prezent Ghosn este arestat la Tokyo, fiind bănuit de încălcarea legislaţiei financiare. Decizia vine după ce, săptămâna trecută, Ghosn a pierdut funcţia de preşedinte al Nissan, cel mai mare acţionar al Mitsubishi.

Şi Renault, partenerul celor doi producători auto niponi, a numit un preşedinte interimar şi un adjunct al directorului general pentru a conduce temporar compania, deşi Ghosn rămâne preşedinte director general al grupului francez.

Deşi Nissan este o companie mai mare, ale cărei venituri anuale sunt cu aproape 60% mai ridicate decât cele ale Renault, producătorul auto francez exercită mai mult control în alianţă, având inclusiv dreptul de a numi unii directori în conducerea partenerului de alianţă.

Planurile privind o fuziune completă între cei doi producători auto au fost amânate în urma arestării lui Ghosn. Acesta a rămas director general al Renault, dar producătorul auto francez a transferat temporar îndatoririle sale directorului operaţional Thierry Bolloré.

„Există efecte negative în urma concentrării puterii într-o singură mână, deci în urma arestării lui Ghosn ambele părţi pot începe de la zero negocieri (privind structura alianţei). Dar nu ar fi benefic pentru niciuna dintre părţi să distrugă alianţa”, a declarat recent o persoană apropiată Nissan.

Reprezentanţii Nissan nu au comentat informaţia.

Te-ar mai putea interesa și
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), deşi producătorii respectă în totalitate......
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a încheiat achiziția grupului Wolfgang Freiler, intrând de astăzi în proprietatea pachetului de 100% din capitalul ...