Renault Rafale, viitorul port-drapel al mărcii franceze, va fi prezentat pe 18 iunie

Renault a dezvăluit astăzi numele viitorului său model de clasă medie (D). Viitorul SUV-coupe Rafale va avea aceeași bază tehnică utilizată pentru recent-lansatele Scenic și Espace.
Robert Stan - mar, 16 mai 2023, 10:35
Renault Rafale, viitorul port-drapel al mărcii franceze, va fi prezentat pe 18 iunie

Renault Rafale va avea caracteristicile unui SUV – coupe de clasă medie (D), ceea ce îl poziționează ca vârf de gamă al mărcii franceze. Conform oficialilor producătorului „Rafale va completa gama mărcii alimentată de motoare hibride E-Tech și construită pe platforma CMF-CD. După SUV-ul Austral cu cinci locuri și SUV-ul Espace cu cinci sau șapte locuri, noul Rafale este următorul punct culminant al Renault și va spori amplifica mărcii în segmentul D”.

Numele modelului este inspirat din mai puțin cunoscutul trecut al companiei Renault în domeniul aviației. În anii 1930 compania franceză era un pionier în producția de motoare cu ardere internă atât pentru mașini, cât și pentru trenuri și avioane. Pentru că fondatorul companiei, Louis Renault, era pasionat de aviație, în 1933, a preluat firma Caudron și a înființat Caudron-Renault, producător de avioane. Imediat, toate aeronavele produse de Caudron au fost redenumite: C460 a devenit Rafale (în franceză „rafală”) în 1934, C500 a devenit Simoun (un vânt din deșert), C640 a devenit Typhon („Taifun”) și C714 – Cyclone („ciclon”).

„Puțini oameni știu că numele «Rafale» aparține Renault și face parte din istoria mărcii. Astăzi, îl folosim pentru prima dată pentru a denumi un vehicul”, a declarat managerul de strategie a denumirii modelelor din cadrul grupului Renault.

Numele „Rafale” are o reputație imensă – fiind același cu al unui faimos avion de luptă francez – este încărcat cu istorie și recorduri. El aparține companiei Renault încă din 1936.

Primul Rafale din istorie, avionul Caudron Renault C460, a fost o aeronavă sportivă cu un singur loc și a fost conceput pentru a doborî recorduri. Pentru că au fost produse doar câteva exemplare avionul risca să se piardă în uitare, însă îndrăzneala stilistică a aerodinamicii de ultimă oră a aeronavei și performanțele sale extraordinare și-au pus amprenta în istoria aviației, făcând modelul o legendă. La pstrarea în istorie a aeronavei rafale au pus umărul și aviatori celebri, precum Maryse Bastié și Hélène Boucher.

Celebra aviatoare Hélène Boucher a bătut o serie de recorduri de viteza la manșa Rafale, inclusiv recordul feminin pentru distanțe de peste 1.000 km, când, pe 11 august 1934, a atins 445 km/h.

„La fel ca Austral și Espace, numele Rafale se bazează pe ADN-ul nostru, amintindu-ne de rădăcinile noastre franceze”, menționează oficialii francezi, care adaugă și că „Rafale evocă vântul care pare să fi sculptat caroseria aerodinamică. Numele face aluzie la silueta simplă și caracterul puternic al vehiculului”.

Viitorul port-drapel Renault Rafale va avea premiera mondială la cel de-al 54-lea Salon Internațional de Aeronautică de la Le Bourget, Franța, pe 18 iunie.

Te-ar mai putea interesa și
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România....
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe ...
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea ...