Renault se pregăteşte să-l înlocuiască pe Carlos Ghosn

Producătorul auto francez vrea să-şi înlocuiască şeful, pe Carlos Ghosn, acuzat de nereguli financiare în Japonia, conform informaţiilor din presă, transmite BBC.
Economica.net - mie, 16 ian. 2019, 15:05
Renault se pregăteşte să-l înlocuiască pe Carlos Ghosn

În 19 noiembrie, Carlos Ghosn, în vârstă de 64 de ani, a fost pus sub acuzare în Japonia pentru că ar fi omis să declare autorităţilor bursiere venituri de aproximativ 5 miliarde de yeni (38 de milioane de euro/44 de miliarde de dolari) realizate timp de cinci ani, în perioada 2010 – 2015.

Nissan şi Mitsubishi l-au înlocuit pe Ghosn din funcţia de preşedinte, dar Renault l-a păstrat şi a transferat temporar îndatoririle acestuia directorului operaţional Thierry Bolloré. Producătorul auto francez a anunţat că, în timpul investigaţiilor sale interne, nu s-au găsit dovezi privind eventuale nereguli săvârşite de Ghosn.

Informaţiile privind înlocuirea lui Ghosn de la conducerea Renault vin după ce Tribunalul din Tokyo a respins marţi cererea avocaţilor de eliberare din arest a acestuia. De asemenea, avocaţii au avertizat că Ghosn ar putea rămâne în închisoare luni de zile, în aşteptarea procesului.

Aceste evoluţii au sporit temerile privind menţinerea lui Ghosn în funcţia de director general al Renault, un post pe care îl deţine din 2005.

Guvernul francez, care deţine o participaţie de 15% la Renault, şi-a arătat până acum sprijinul faţă de Ghosn, apreciind că acesta trebuie să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie. Dar, conform informaţiilor Reuters, Executivul francez a solicitat o reuniune a Consiliului de Administraţie al Renault unde să se discute potenţiala listă de candidaţi pentru înlocuirea lui Ghosn.

Întâlnirea ar putea avea loc în acest weekend, conform informaţiilor din presă, iar printre potenţialii candidaţi s-ar afla şi directorul general al Michelin, Jean-Dominique Senard.

Reprezentanţii Renault nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta informaţiile.

Săptămâna trecută, publicaţia franceză Liberation anunţa că Ghosn nu a mai plătit impozit pe venit în Franţa din 2012, când şi-a mutat rezidenţa fiscală în Olanda. Reprezentanţii Renault şi cei ai Ministerului francez al Economiei au refuzat să comenteze informaţia.

„Liderul unei companii franceze trebuie să-şi plătească impozitele în Franţa”, a declarat, luna trecută, preşedintele Emmanuel Macron.

De asemenea, ministrul Transporturilor, Elisabeth Borne, a declarat săptămâna aceasta: „Evident, dacă situaţia va continua, va trebui să suportăm consecinţele”.

Arestarea lui Ghosn a şocat industria auto mondială, în condiţiile în care acesta este recunoscut drept cel care a salvat Nissan de la faliment şi a transformat alianţa Renault-Nissan în cel mai mare producător auto mondial.

Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile, cu 10,6 milioane de unităţi, mai mult decât Volkswagen şi Toyota.

În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...