Renault și Nissan au anunțat punctele în care vor colabora într-o alianță redefinită

Oficialii Renault au anunțat în această dimineață că „s-a ajuns la o etapă importantă în discuțiile privind definirea unor noi baze ale parteneriatului” cu Nissan.
Robert Stan - lun, 30 ian. 2023, 08:57
Renault și Nissan au anunțat punctele în care vor colabora într-o alianță redefinită

Conform oficialilor grupului Renault, „după mai multe luni de negocieri constructive cu Nissan Motor Co. Ltd, Renault Group anunță azi (sub rezerva aprobării de către Consiliul de administrație) că s-a ajuns la o etapă importantă în discuțiile privind definirea unor noi baze ale parteneriatului dintre cele două grupuri”.

Ei susțin că ambiția comună este de a strânge legăturile în cadrul Alianței și de a maximiza crearea de valoare pentru toate părțile implicate, printr-o abordare în trei etape.

Prima dintre acestea este relansarea parteneriatului cu proiecte operaționale creatoare de valoare ridicată. Acestea sunt proiecte-cheie în America Latină, în India și în Europa, care vor acoperi trei domenii: piețe, vehicule și tehnologii.

A doua are ca rol consolidarea agilității strategice prin noi inițiative la care partenerii se vor putea alătura. Nissan ar investi în Ampere, entitatea Renault Group dedicată integral vehiculelor electrice și domeniului software, cu scopul de a deveni un acționar strategic.

Iar cea de-a treia implică o guvernanță echilibrată și participări reciproce în capitalul partenerului pentru a accelera creșterea eficienței operaționale. Conform negocierilor, Renault Group și Nissan și-ar menține fiecare o cotă de 15% din capitalul celuilalt, cu obligația de a o păstra și de a o menține la acest nivel. Ambii parteneri ar fi în măsură să își exercite liber drepturile de vot asociate participării directe de 15%, cu un plafon de 15%.

Renault Group ar transfera 28,4% din acțiunile sale la Nissan într-un trust francez, în care drepturile de vot ar fi „neutralizate” pentru majoritatea deciziilor, dar în care drepturile economice (dividende și produse de vânzare a acțiunilor) ar continua să rămână în întregime ale Renault Group până la vânzarea acestor acțiuni. Grupul francez ar da instrucțiuni mandatarului să vândă acțiunile Nissan încredințate dacă acest lucru este rezonabil din punct de vedere comercial pentru Renault Group, în cadrul unui proces organizat și ordonat, dar nu ar avea obligația de vânzare a acestor acțiuni într-o anumită perioadă de timp predeterminată. Forul de coordonare la nivelul Alianței va continua să fie actualul Alliance Operating Board.

Acordurile sunt în curs de finalizare, iar tranzacția va fi supusă aprobării consiliilor de administrație ale Renault Group și Nissan. Membrii Alianţei vor publica un anunț imediat după aprobarea de către consiliile de administrație.

Te-ar mai putea interesa și
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, iar o metodologie aflată în consultare publică prevede......
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...