Renault şi Peugeot vor fi afectate de scandalul VW – Bloomberg

Scandalul emisiilor de la Volkswagen (VW) va accelera declinul tehnologiei în Europa, afectând nu numai producătorii auto germani ci şi rivalii francezi PSA Peugeot Citroen şi Renault SA, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 25 sept. 2015, 11:51
Renault şi Peugeot vor fi afectate de scandalul VW - Bloomberg

Producătorii auto francezi se bazează pe vehiculele cu motoare diesel pentru cel puţin 60% din vânzările lor din Europa. Cum aceste sisteme sunt deja contestate în regiune din cauza temerilor privind poluarea, aşa numitul scandal ‘dieselgate’ de la VW ar putea duce la un declin al cotei de piaţă pentru maşinile echipate cu acest tip de tehnologie, de la 53% în 2014 la 35% în 2022, pe piaţa europeană, susţin analiştii de la LMC Automotive.

‘Europa se va confrunta cu o scădere a vânzărilor în special pe segmentul maşinilor mai mici. Cu modelele compact de tipul Peugeot 208, Renault Clio şi VW Polo, nu poţi pretinde clienţilor costurile suplimentare care sunt necesare pentru ca maşinile să îndeplinească cerinţele autorităţilor de reglementare’, a apreciat analistul Sascha Gommel, de la Commerzbank AG, în Frankfurt.

Pe fondul reticenţei consumatorilor faţă de modelele diesel şi al verificărilor mai dure din partea autorităţilor de reglementare, va fi chiar mai dificil pentru producătorii auto din Europa să îndeplinească cerinţele mai stricte privind emisiile poluante şi consumul de combustibil. Aceste evoluţii ar putea stimula concentrarea pe modelele hibride, mai costisitoare.

Modelele cu motoare diesel au reprezentat anul trecut 53% din înmatriculările de maşini noi în Europa, în scădere faţă de 55% în 2011, arată datele publicate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). În SUA procentul este de aproximativ 1%.

Spre deosebire de producătorii germani de maşini de lux Audi, Mercedes-Benz (subsidiară a Daimler) şi BMW AG, producătorii auto francezi Renault şi Peugeot oferă maşini ieftine compacte şi hatchback, unde marjele de profit sunt mai scăzute.

De când a izbucnit scandalul VW, la Bursa de la Paris acţiunile Peugeot şi Renault au scăzut cu 13% şi, respectiv, 9,5%. Din cauza declinului acţiunilor, cei doi producători auto francezi au pierdut săptămâna aceasta aproape 3,7 miliarde de euro (4,1 miliarde de dolari) din capitalizarea de piaţă.

Şi alte companii vor fi afectate de scandalul VW, inclusiv Fiat Chrysler Automobiles NV şi Opel (subsidiară a General Motors), avertizează analistul Sascha Gommel, de la Commerzbank AG.

Estimările LMC Automotive arată că anul acesta al doilea cel mai bine vândut model diesel în Europa va fi Renault Clio hatchback.

‘Avem capacitatea industrială de a ne adapta la noile cereri. Şi suntem lideri pe piaţa vehiculelor electrice’, alături de partenerul Nissan, a precizat purtătorul de cuvânt al Renault, Bruno Moreau.

Şeful alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, consideră că va fi dificil pentru un producător auto să-şi ascundă intenţia de a falsifica datele privind emisiile vehiculelor, aşa cum s-a întâmplat la Volkswagen.

Scandalul iscat în jurul VW ridică problema ‘încrederii’ la toţi producătorii auto, a declarat marţi directorul general al Renault-Nissan. Acesta a refuzat, însă, să comenteze ce s-a întâmplat la VW dar a precizat că mulţi oameni din cadrul companiei germane ştiau probabil despre intenţia de a falsifica datele privind emisiile vehiculelor.

‘Nu cred că este ca şi cum te-ai ascunde după tufişuri’, a afirmat Ghosn care a adăugat că scandalul emisiilor va afecta şi alte companii auto, care vor fi verificate mai atent. De altfel, încrederea opiniei publice în producătorii auto era deja în scădere, în urma rechemărilor masive la service, cum a fost cazul la grupul american General Motors. Întrebat cum ar trebui să răspundă industria auto acestui scandal, Ghosn a replicat: ‘Fiind extrem de deschisă’.

Reprezentanţii VW au recunoscut că au falsificat datele la testele din SUA privind emisiile vehiculelor şi au anunţat că 11 milioane de vehicule diesel vândute în întreaga lume au fost echipate cu sisteme electronice speciale, pentru evitarea standardelor referitoare la poluare.

Volkswagen este acuzat că ar fi manipulat rezultatele testelor autorităţilor SUA legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui software care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. Din acest motiv nivelul poluării era mai ridicat, susţine Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA).

Amenzile totale ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari (16 miliarde de euro) sau 30.000 de dolari per vehicul.

Reparaţiile vor fi efectuate de VW, ceea ce va majora costurile companiei. Sunt vizate modelele produse în ultimii şapte ani, inclusiv Jetta, Beetle, Golf, Passat şi Audi A3.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. Cele două firme sunt într-o alianţă din 1999, când Renault a salvat de la faliment Nissan. În ultimii ani însă balanţa de putere dintre cei doi parteneri s-a schimbat, în condiţiile în care în 2014 Nissan a vândut un număr de două ori mai mare de autovehicule decât Renault şi a contribuit cu cea mai mare parte, 1,56 miliarde de euro, la profitul total de 1,9 miliarde de euro realizat de Renault.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...