Renault suspendă activitatea la uzina din Moscova și își „evaluează opțiunile” pentru AvtoVAZ

Grupul Renault a anunțat aseară că a luat decizia de a suspenda activitățile la uzina sa din Moscova, evaluând totodată opțiunile disponibile pentru divizia AvtoVAZ.
Robert Stan - joi, 24 mart. 2022, 01:44
Renault suspendă activitatea la uzina din Moscova și își „evaluează opțiunile” pentru AvtoVAZ

Rămas printre puținii mari producători auto care derulează afaceri în Rusia, grupul Renault a cedat presiunilor internaționale și a anunțat, aseară târziu, că suspendă activitățile sale din Rusia.

Decizia luată de Consiliul de Administrație al grupului francez din care face parte și marca românească Dacia vizează suspendarea activității la uzina din Moscova, dar și o evaluare a opțiunilor posibile pentru AvtoVAZ, companie rusă la care Renault este acționar majoritar.

În același timp, oficialii Renault au reamintit că „implementează deja măsurile necesare pentru a respecta sancțiunile internaționale”.

Ca urmare a deciziei de a stopa activitatea pe piața din Rusia, șefii Renault au fost nevoiți și să ajusteze prognozele financiare pentru 2022 făcute cu doar câteva zile în urmă.

Astfel, marja operațională a grupului va scădea la 3% de la procentul de 4% estimat anterior, iar fluxul de numerar va rămâne în zona pozitivă, dar nu va mai atinge 1 miliard de euro cum se estimase.

Chiar mai important, grupul francez va trebui să ia decizia de a bloca în contul de profit și pierdere din primul semestru suma de peste două miliarde de euro corespunzătoare imobilizărilor necorporale și corporale și fondului comercial din Rusia.

Expunere majoră pe piața rusă

Așa cum Economica.net a scris încă de la începutul lui martie, Renault a amânat o decizi clară în privința pieței din Rusia, în ciuda presiunilor internaționale, din cauza expunerii majore.

Grupul francez deține în Rusia o divizie comercială, uzina Avtoframos de lângă Moscova unde produce sub marcă proprie modelele Kaptur, Duster și Arkana, dar și Nissan Terrano, precum și cel mai mare constructor rus de automobile, AvtoVAZ, producătorul mașinilor Lada.

Activitățile din Rusia au generat anul trecut pentru Renault, conform analiștilor Citibank, circa 8% din totalul veniturilor grupului. Evaluarea Bloomberg Intelligence ia în calcul că afacerile din Rusia au însemnat anul trecut 5 miliarde de euro din veniturile Renault și aproximativ 315 milioane din profitul operațional.

Dincolo de bilanțul financiar, trebuie menționat că grupul francez deține o cotă de circa 29% din întreaga piață rusă care înseamnă anual peste 1,7 milioane de vehicule. Totodată, Rusia este a doua piață majoră a grupului Renault după cea din Franța.

În acest context, devine destul de limpede de ce oficialii Renault au luat atât de greu decizia de a suspenda activitățile din Rusia.

Decizie luată după discursul lui Zelenski în fața parlamentarilor francezi

Pe lângă presiunile internaționale tot mai mari și criza de imagine către care se îndrepta, Renault pare să fi luat dificila decizie și la intervenția unor politicieni francezi.

Asta pentru că anunțul privind suspendarea activităților din Rusia a venit la doar câteva ore după ce președintele ucrainean Volodymyr Zelenski s-a adresat parlamentarilor francezi printr-o intervenție video în Adunarea Națională.

Printre altele, Zelenski a menționat, conform Reuters că firmele franceze, inclusiv Renault, ar trebui să părăsească Rusia și să nu mai susțină „mașina sa de război”.

În acest context este important și faptul că politicianul britanic Chris Bryant, care a militat pentru sancționarea oligarhilor ruși precum Roman Abramovici, a cerut cumpărătorilor de mașini din Marea Britanie să boicoteze Renault atâta vreme cât desfășoară activități în Rusia.

Citește și:

– Renault își reia producția la fabrica sa de mașini din Moscova
– Afacerea de peste un miliard de euro care blochează Renault în Rusia poate avea efecte și asupra Dacia

Te-ar mai putea interesa și
Moscova confirmă că duce negocieri cu Washingtonul pentru un eliberarea baschetbalistei americance Brittney Griner în schimbul traficantului de arme Viktor Bout
Moscova confirmă că duce negocieri cu Washingtonul pentru un eliberarea baschetbalistei americance Brittney Griner în ...
Un diplomat rus a confirmat sâmbătă că Moscova şi Washingtonul discută despre un posibil schimb de prizonieri care îi implică mai ales pe un traficant de arme rus reţinut în Statele Unite......
Scade numărul de infectări cu SARS-CoV-2. 4.684 de cazuri noi au fost raportate în ultimele 24 de ore, cu 1.026 mai puține față de ziua precedentă
Scade numărul de infectări cu SARS-CoV-2. 4.684 de cazuri noi au fost raportate în ultimele 24 de ore, cu 1.026 mai puține ...
Un număr de 4.684 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 1.026 ...
Hidroelectrica scoate la închiriere locuințe
Hidroelectrica scoate la închiriere locuințe
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării, a lansat un anunț de închiriere a unor locuințe ...
Evoluție modestă a lucrărilor pentru construirea centurii de sud a Timișoarei, în ciuda avertizărilor transmise de Grindeanu privind rezilierea contractului
Evoluție modestă a lucrărilor pentru construirea centurii de sud a Timișoarei, în ciuda avertizărilor transmise de ...
Constructorul de pe şantierul centurii ocolitoare de sud a municipiului Timişoara, Tirrena Scavi, continuă lucrările ...