Renault va avea nevoie de Nissan mai mult ca niciodată după fuziunea dintre Fiat şi PSA – Bloomberg

Preşedintele Renault, Jean-Dominique Senard, este sub o presiune constantă pentru a repara relaţia grupului auto francez cu partenerul de alianţă Nissan, mai ales după anunţarea fuziunii dintre Fiat Chrysler Automobiles (FCA) şi PSA, se arată într-o analiză realizată de Bloomberg citată de Agerpres.
Economica.net - vin, 01 nov. 2019, 10:28
Renault va avea nevoie de Nissan mai mult ca niciodată după fuziunea dintre Fiat şi PSA - Bloomberg

Alianţa a fost atât de zguduită în urma arestării în 2018 a fostului preşedinte Carlos Ghosn, încât Renault s-a gândit chiar la o fuziune de 35 de miliarde de euro cu Fiat Chrysler. Dar acum FCA fuzionează cu grupul francez PSA, iar Renault trebuie să-şi rezolve problemele cu Nissan.

Pentru ca Renault să rămână competitivă, într-un moment în care industria auto se confruntă cu costurile ridicate privind dezvoltarea vehiculelor electrice şi autonome şi sporirea popularităţii serviciilor de ride-sharing, trebuie să menţină şi să încerce să îmbunătăţească alianţa cu Nissan.

„Renault are nevoie de asta mai mult decât Nissan. Ei toţi au nevoie să-şi rezolve problemele şi să devină mai profitabili”, a apreciat analistul Steve Man, de la Bloomberg Intelligence în Hong Kong.

În condiţiile în care Fiat nu mai este un partener viabil pentru Renault, producătorul aut francez are mai puţină putere de negociere cu Nissan, susţine Tatsuo Yoshida, analist la Bloomberg Intelligence în Tokyo.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Această structură a acţionariatului îi nemulţumeşte pe şefii Nissan.

La o reuniune între cele două companii care a avut loc săptămâna aceasta în Japonia, directorii Nissan nu au cerut în mod explicit oficialilor Renault o reducere a participaţiei, au declarat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Purtătorul de cuvânt al Renault a refuzat să comenteze în timp ce un oficial al Nissan a precizat că nu există schimbări în poziţia companiei privind alianţa.

Recent, Senard a declarat într-un interviu că reducerea participaţiei Renault în Nissan nu este pe agendă, dar a subliniat că „nimic nu poate fi exclus”. În acelaşi interviu, Senard a dat două luni Renault şi Nissan pentru modificarea alianţei.

„Dacă în 2020 nu vom extrage întregul potenţial alianţei, voi considera că eu şi echipa mea am eşuat”, a afirmat preşedintele Renault.

Într-o încercare de a restabili încrederea, atât Nissan, cât şi Renault, au făcut schimbări importante în conducere. Nissan l-a înlocuit pe directorul său general iar Renault a început căutarea unui nou director, după concedierea lui Thierry Bollore, considerat un apropiat al lui Ghosn. Ambele companii întorc încet pagina erei Ghosn, care a ţinut alianţa unită ani de zile.

În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.

Te-ar mai putea interesa și
Cel mai mare ROBOR 3M din ultimele cinci luni şi jumătate: 1,65
Cel mai mare ROBOR 3M din ultimele cinci luni şi jumătate: 1,65
ROBOR la trei luni (ROBOR 3M) creşte la 1,65% şi ajunge la cel mai mare nivel din ultimele cinci luni şi jumătate. ...
Salarii nete de 1.378 de euro oferite de către angajatorii din Bucureşti – platformă de recrutare
Salarii nete de 1.378 de euro oferite de către angajatorii din Bucureşti – platformă de recrutare
Municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Cluj, Timiş şi Iaşi sunt regiunile în care se oferă cele mai atractive salarii ...
One United a cumpărat clădirea istorică Braikoff de lângă Ateneu cu aproape 5 milioane de euro
One United a cumpărat clădirea istorică Braikoff de lângă Ateneu cu aproape 5 milioane de euro
Dezvoltatorul One United Properties a anunțat achiziția clădirii istorice ce a aparținut familiei Braikoff, din strada ...
Companiile din România estimează creşteri salariale medii de 5%, în 2022 – studiu
Companiile din România estimează creşteri salariale medii de 5%, în 2022 – studiu
Companiile din România anticipează creşteri salariale de 5% pentru anul 2022 şi se orientează către asigurări de sănătate ...