1EUR = 4.8393 RON

Companii

Renault va dubla producţia fabricii din Maroc, unde se face Dacia. Să ne temem?

Grupul francez Renault pregăteşte o creştere substanţială a capacităţii noii sale fabrici din oraşul marocan Tanger, potrivit publicaţiei specializate just-auto.com.

15 dec, 2012 | ECONOMICA.net

Fabrica de la Tanger produce două modele Dacia: monovolumul Lodgy şi autoutilitara uşoară Dokker, iar capacitatea actuală de producţie este, momentan, de 30 de maşini pe oră-170.000 de maşini pe an. Potrivit sursei citate, anul viitor Renault va începe pregătirile pentru a ajunge la 60 de maşini pe oră, adică 350.000 de maşini pe an, aceasta fiind de fapt faza a doua a proiectului de la Tanger.

În acest an, fabrica de la Tanger va livra, în total, 50.000 de maşini, 40.000 de Lodgy şi 10.000 de modele Dokker, iar 90% din producţie este exportată, mare parte în Europa.

Directorul fabricii, Tunc Basegmez, spune că, în ciuda incertitudinilor legate de cerere, mai ales pe piaţa europeană, la Tanger se vor fabrica la anul cele 130.000 de maşini, conform planului iniţial. Directorul apreciază că riscurile sunt atenuate de faptul că exporturile merg către mai multe destinaţii: Europa de Est, Turcia, Rusia, “de fapt în 100 de ţări”, iar “zona Africii de Nord şi a Orientului Mijlociu este o piaţă semnificativă pentru noi”.

Momentan, la fabrica din Tanger lucrează 4.000 de oameni, în două schimburi şi, odată ce proiectul va intra în faza următoare, numărul de angajaţi va ajunge la 7.000.

La anul, la Tanger se va produce o Dacie “românească”

Momentan, producţia din Maroc, nu “muşcă” din cea a fabricii de la Mioveni, pentru că cele două modele, Lodgy şi Dokker, nu se fabrică în România. Însă, de la anul, la Tanger se va produce şi noul Sandero, model asamblat momentan doar în uzina din România, unde se mai produc Duster noua generaţie Logan.

Aşadar, românii trebuie să fie vigilenţi, mai ales dacă ar fi să ne amintim declaraţia de acum două luni a numărului doi din ierarhia Renault. “Având în vedere că lumea se schimbă şi că România nu face excepţie, România trebuie să aibă grijă să-şi păstreze competitivitatea”, a spus Carol Tavares, directorul operaţional al Grupului Renault.

În plus, salariile de la Tanger sunt de două ori mai mici decât cele de la Mioveni.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO