Renault va produce noul său model electric Twingo în fabrica sa din Slovenia – surse Reuters

Marca Renault a ajuns la faza în care conceptul viitorului model electric Twingo are un design deja stabilit, iar procesul de dezvoltare poate continua cu partea de inginerie.
Ion Dobreanu - mar, 02 apr. 2024, 16:42
Renault va produce noul său model electric Twingo în fabrica sa din Slovenia - surse Reuters

Renault va începe luna aceasta lucrările de inginerie la viitorul său model electric Twingo, au declarat surse apropiate companiei pentru Reuters. Conform acestora, producția ar urma să aibă loc în doi ani la uzina companiei franceze din Slovenia.

Micul model Renault, rezultat din conceptul Legend prezentat în noiembrie 2023 în timpul unei conferințe dedicată diviziei Ampere a grupului francez, „dispune de o eficiență energetică «best-in-class», cu un consum de numai 10 kWh/100km, emisii de CO₂ pe parcursul ciclului de viață cu 75% mai mici decât majoritatea vehiculelor cu combustie internă vândute pe piața europeană în 2023”.

Totodată, după cum susțineau în toamna anului trecut oficialii Renault, viitorul model va fi „disponibil la un preţ de intrare în gamă sub 20.000 de euro (înainte de aplicarea subvențiilor), care va reprezenta un cost pentru client echivalent cu mai puțin de 100 de euro pe lună”.

Deocamdată, așa cum arată sursele Reuters, conceptul a fost „înghețat”, ceea ce înseamnă că designul său este stabilit și poate fi începută dezvoltarea tehnologică a modelului.

În următoarea perioadă este de așteptat ca Ampere, divizia de mașini electrice a Renault, să înceapă disucții cu potențialii furnizori și să creeze prototipuri ale viitorului vehicul.

Renault lucrează intens la reducerea perioadei de dezvoltare, de la o medie de cinci ani compania reușind, în cazul Megane E-Tech să coboare la patru ani, iar a lui R5 la doar trei ani.

Pentru a accelera lansarea Twingo, inginerii vor reduce și numărul de componente cu 20%, folosind mai multe componente generice, declara luna trecută Gilles Le Borgne, şeful departamentului de tehnologie al Renault, pentru publicaţia Les Echos.

Deși oficialii renault au refuzat să comenteze subiectul sau să dea detalii despre viitorul model de serie, presa franceză scrie că în ideea de a reduce costurile, francezii au ales ca Twingo să utilizeze o baterie LFP, mai ieftină și mai puțin performantă decât cea NMC care echipează modelul R5. În plus, Luca de Meo a declarat presei franceze că urmărește îndeaproape modul în care chinezii de la BYD folosesc bateriile LFP, inclusiv integrarea lor în caroserie (Blade).

Jurnaliștii francezi notează și că, în cazul Twingo, este de așteptat ca bateria să nu depășească 50 kWh, iar consumul de energie să coboare – datorită greutății reduse a mașinii și inovațiilor tehnice – la circa 10 kWh/100 km. Astfel, autonomia s-ar putea încadra între 300 km și 400 km. Și motorul utilizat de Twingo va fi unul frugal sau, mai exact, o versiune mai ieftină a celui care va fi utilizat de Renault 5 (e-PT 100).

Companiile auto europene vor să producă vehicule electrice mai mici, pe care să le vândă la un preţ de sub 20.000 euro, pentru a concura cu brandurile din China, cum ar fi BYD.

Renault este în negocieri preliminare cu Volkswagen pentru a împărţi producţia noului său Twingo.

„Este ceva clasic să împarţi platformele sau uzinele pentru a menţine costurile la un nivel redus. Şi vrem să mergem mai departe, obiectivul este să ne procurăm totul din Europa, la preţuri competitive”, a afirmat recent directorul general Luca de Meo. Acesta a estimat că Renault ar putea să se lipsească de un partener, dar a subliniat că o colaborare „ajută la îmbunătăţirea unui proiect, ajută la umplerea unei uzine”. În plus, „imaginaţi-vă importanţa de a vedea industria europeană reunită în jurul unui proiect”, după modelul Airbus în aeronautică, a menţionat Luca de Meo.

Te-ar mai putea interesa și
Pilonul 2 – Fondurile de pensii private obligatorii aveau active de 135 miliarde lei, creştere de peste 30%, în martie
Pilonul 2 – Fondurile de pensii private obligatorii aveau active de 135 miliarde lei, creştere de peste 30%, în martie
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 135 miliarde lei, la finalul lunii martie 2024, în creştere cu 30,7% faţă de nivelul înregistrat la aceeaşi dată din 2023,......
Ce spune noul şef al armatei din Finlanda despre pregătirile pentru conflictul NATO-Rusia
Ce spune noul şef al armatei din Finlanda despre pregătirile pentru conflictul NATO-Rusia
Noul şef al forţelor armate din Finlanda, generalul Janne Jaakkola, a declarat că este puţin probabil ca Rusia să testeze ...
Viaţa după căderea Uniunii Sovietice. Europa de Est va depăşi, în curând, sudul Europei la capitolul standard de viaţă, la aproape 40 de ani după prăbuşirea URSS – prognoză FMI
Viaţa după căderea Uniunii Sovietice. Europa de Est va depăşi, în curând, sudul Europei la capitolul standard de viaţă, ...
La aproape patru decenii de la colapsul Uniunii Sovietice, standardele de viaţă din ţările care au ieşit de pe orbita ...
Record la Apple. Gigantul anunţă cele mai mari răscumpărări acţiuni din istoria SUA, 110 miliarde de dolari
Record la Apple. Gigantul anunţă cele mai mari răscumpărări acţiuni din istoria SUA, 110 miliarde de dolari
Grupul informatic Apple Inc. a raportat joi seară rezultate trimestriale peste aşteptări şi totodată un program record ...