Renault vrea să achiziţioneze acţiuni noi emise de AvtoVAZ, în valoare de 386 milioane de dolari

Cel mai mare producător rus, AvtoVAZ, ar putea emite până în decembrie acţiuni noi în valoare de 25 miliarde de ruble (386 milioane de dolari) pentru a-şi asigura investiţii suplimentare de la firma mamă Renault din Franţa, a anunţat, luni, publicaţia rusă Vedemosti, citată de site-ul themoscowtimes.com.
Economica.net - lun, 05 sept. 2016, 10:43
Renault vrea să achiziţioneze acţiuni noi emise de AvtoVAZ, în valoare de 386 milioane de dolari

Denis Le Vot, senior vicepreşedinte, director de operaţiuni al Renault pentru regiunea Eurasia, din care face parte şi România, şi adjunct al preşedintelui Consiliului de Administraţie al AvtoVAZ, şi-a exprimat speranţa că acţionarii minoritari vor lua parte la tranzacţie, chiar dacă producătorul auto francez este dispus să cumpere toate acţiunile noi.

‘Desigur, vom analiza reacţia pieţei la această operaţiune, dar Renault este pregătit să achiziţioneze acţiuni noi de până la 25 miliarde de ruble’, a afirmat Denis Le Vot.

Deşi AvtoVAZ nu a precizat condiţiile emisiunii de acţiuni, pe baza capitalizării de piaţă actuale a companiei, de 17 miliarde de ruble (262 milioane de dolari), capitalul AvtoVAZ ar putea creşte cu până la 250%.

Planificata emisiune de acţiuni face parte dintr-un plan pe termen lung, a explicat Sergei Skvortsov, preşedintele Consiliului de Administraţie al AvtoVAZ.

‘În total, compania va emite acţiuni de 85 miliarde de ruble (1,3 miliarde de dolari). O decizie suplimentară, care ar putea presupune conversia datoriei companiei, ar urma să fie anunţată la începutul lui 2017’, a declarat Sergei Skvortsov.

În 2015, AvtoVAZ a raportat pierderi record de 74 miliarde de ruble (1,1 miliarde de dolari). La 30 iunie 2016, datoria totală a companiei se ridica la 97 miliarde de ruble (1,5 miliarde de dolari), după noi pierderi de 27,2 miliarde de ruble (421 milioane de dolari) în primul semestru din acest an.

Anul viitor, AvtoVAZ ar putea începe producţia unor noi modele, iar stabilizarea pieţei auto ruse ar putea ajuta compania să-şi îmbunătăţească performanţele financiare şi să revină pe profit.

Duster, Logan şi Sandero s-au situat în iulie în topul celor mai bine vândute 25 de modele în Rusia, conform datelor publicate recent de Association of European Businesses (AEB), însă livrările de autoturisme şi vehicule comerciale uşoare pe această piaţă au scăzut cu 16,6%, la 109.410 unităţi, pe fondul problemelor cu care se confruntă economia şi al deprecierii rublei.

Luna trecută, pe primul loc în topul celor mai bine vândute modele în Rusia s-a situat Solaris de la Hyundai (7.904 vehicule), urmat de Rio de la Kia (7.632 de unităţi), Lada Granta (6.334 de unităţi) şi Lada Vesta (5.198 de vehicule), ambele fabricate de AvtoVAZ, Polo de la Volkswagen (4.135) şi Duster, cu 3.094 de vehicule. Pe locurile 10 şi 13 se află Logan şi Sandero, cu 2.501 şi, respectiv, 2.054 de vehicule. Duster, Logan şi Sandero sunt fabricate de Renault.

Declinul vânzărilor auto în Rusia va fi dublu în acest an faţă de precedentele estimări, după performanţa slabă din primul semestru al anului, a estimat recent Joerg Schreiber, preşedintele Association of European Businesses. Livrările de autoturisme şi vehicule comerciale uşoare vor scădea în 2016 cu 10%, la 1,44 milioane de unităţi, a anunţat şeful AEB, care anterior previzionase un declin de sub 5%, la 1,53 milioane de vehicule.

Renault deţine o participaţie de 50% la compania holding care controlează AvtoVAZ, în timp ce partenerul nipon Nissan Motor Co. deţine un pachet de 17,13%, iar corporaţia rusă de stat Rostec are un pachet de 32,87%. Împreună, Renault, Nisan şi AvtoVAZ au fost responsabile pentru aproximativ o treime dintre cele 1,6 milioane de autoturisme noi vândute anul trecut în Rusia, însă, cu toate acestea, vânzările lor combinate au scăzut cu 32% în ritm anual.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul acordă, la rectificare, doar 25% din banii datorați furnizorilor care aplică prețurile plafonate la gaze și energie. Sectorul energetic, “risc major” de a nu mai putea funcționa – ACUE
Guvernul acordă, la rectificare, doar 25% din banii datorați furnizorilor care aplică prețurile plafonate la gaze și ...
Actuala rectificare bugetară nu include sumele necesare pentru acoperirea plafoanelor de preț asumate de statul român pentru perioada aprilie – decembrie 2022 și expune la un risc major......
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 6,2% în primul semestru din 2022
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 6,2% în primul semestru din 2022
România a produs, în primele şase luni din 2022, o cantitate de ţiţei de peste 1,464 milioane de tone echivalent petrol ...
SeedBlink achiziționează Symbid, una dintre primele platforme de crowdinvesting lansate la nivel mondial
SeedBlink achiziționează Symbid, una dintre primele platforme de crowdinvesting lansate la nivel mondial
SeedBlink, platforma europeană de co-investiții în start-upuri tehnologice, a anunțat că a finalizat achiziția Symbid, ...
China sancţionează şapte oficiali taiwanezi „susţinători îndârjiţi ai independenţei”
China sancţionează şapte oficiali taiwanezi „susţinători îndârjiţi ai independenţei”
China a impus marţi sancţiuni, inclusiv interdicţia de intrare în ţară, împotriva a şapte oficiali şi parlamentari ...