Renault vrea să îşi extindă reţeaua de furnizori în România

Grupul Renault vrea să îşi extindă reţeaua de furnizori în România, iar oportunităţile de investiţii în industria de componente auto au fost prezentate joi reprezentanţilor a zeci de companii din Franţa, cu prilejul unei reuniuni de afaceri la Bucureşti.
Economica.net - joi, 03 iul. 2014, 09:05
Renault vrea să îşi extindă reţeaua de furnizori în România

Nevoile Renault în România, în sectoare unde gradul de integrare locală a producţiei este mai redus, vizează furnizarea de mase plastice, piese forjate, alternatoare/ demaroare, sisteme de direcţie, jante de aluminiu şi suspensii, a declarat, la reuniunea de la Bucureşti, preşedintele companiei Dacia, Nicolas Maure.

‘Colaborarea Renault cu guvernul şi autorităţile locale din judeţele Argeş şi Dâmboviţa este foarte bună, iar Guvernul României susţine activ lanţul valoric al industriei auto, fie prin ajutoarele de stat, fie prin fondurile structurale. Zonele care ar trebui dezvoltate în continuare sunt infrastructură de transport şi simplificarea procedurilor administrative’, a adăugat Maure.

La rândul sau, preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România, Constantin Stroe, a menţionat ca domenii de investiţii cu viitor pe termen mediu în industria auto din România – piesele forjate, transmisii, accesorii motoare, ansambluri sudate, geamuri, frâne, amortizoare, roţi de aliaj uşor, sisteme de direcţie, arcuri.

Stroe a subliniat că, fără investiţii străine directe, industria auto nu se va putea dezvolta în continuare. El a evidenţiat ca argumente în favoarea unor investiţii în România, în industria auto, faptul că România este nu numai un mare producător de automobile, dar şi un centru internaţional Renault pentru colecţii CKD de componente auto, precum şi facilităţile acordate de administraţia centrală, sub formă ajutoarelor de stat, de până la 50% din cheltuielile eligibile ale proiectelor de investiţii, facilităţile acordate de autorităţile locale, sub formă unor scutiri de taxe, concesionări de terenuri, închirieri de spaţii în parcuri industriale, accesul la fondurile structurale europene, dar şi resursele umane şi reţeaua de 14 universităţi tehnice în România.

În 2013, România a produs aproape 411.000 automobile, dar piaţă internă a absorbit numai circa 5% din acest total, respectiv 20.518 unităţi. Dacia a exportat 93% din producţie, iar Ford a exportat întreagă producţie locală, potrivit preşedintelui ACAROM.

Industria auto din România a înregistrat în 2013 o cifra de afaceri de 16,86 miliarde euro, din care producţia de automobile – 5,26 miliarde euro, iar industria de componente – 11,6 miliarde euro.

Investiţiile străine directe din industria auto generează 73% din cifra de afaceri a sectorului, a precizat Stroe.

Peste 600 de companii activează în domeniu, cu un total de locuri de muncă de 203.600. Un număr de 105 furnizori internaţionali de piese auto deţin filiale de producţie în România şi o parte dintre acestea au şi activităţi de cercetare-dezvoltare.

Topul celor mai mari 10 furnizori auto este dominat de capitalul străin – Continental AG, Robert Bosch, Faurecia, Magna, Delphi, Takata, Leoni, TRW, Yazaki, Autoliv, dar există şi poveşti de succes ale capitalului local în industria auto – Rombat, Elba, Plastor, Ronera Rubber, Compa.

Te-ar mai putea interesa și
Lucian Bode: În noaptea de 1 spre 2 mai este permisă doar circulația persoanelor care participă la slujbele de Paște
Lucian Bode: În noaptea de 1 spre 2 mai este permisă doar circulația persoanelor care participă la slujbele de Paște
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a subliniat vineri că, în noaptea de 1 spre 2 mai, circulaţia persoanelor este permisă doar în cazul participării la slujbele religioase de Paşte....
Comisia Europeană contestă carantina impusă de Irlanda pentru călătorii veniți din cinci state ale UE
Comisia Europeană contestă carantina impusă de Irlanda pentru călătorii veniți din cinci state ale UE
Comisia Europeană a trimis vineri o scrisoare autorităţilor irlandeze prin care contestă măsura de carantină obligatorie ...
Ministerul Finanțelor a prelungit cu zece luni perioada în care contribuabilii pot beneficia de ştergerea dobânzilor şi penalităţilor
Ministerul Finanțelor a prelungit cu zece luni perioada în care contribuabilii pot beneficia de ştergerea dobânzilor ...
Ministrul Finanțelor Alexandru Nazare a anunțat vineri că a prelungit cu zece luni, până la 31 ianuarie 2022, perioada ...
Primăria Iași preia de la Veolia serviciul centralizat de furnizare a apei calde și căldurii
Primăria Iași preia de la Veolia serviciul centralizat de furnizare a apei calde și căldurii
Primarul Mihai Chirica a anunţat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că municipalitatea va prelua sistemul ...