Renault vrea să relanseze brandul Alpine

Grupul francez Renault, confruntat cu un declin al vânzărilor mai rapid decât al altor concurenţi europeni, ţinteşte o redresare a livrărilor parţial prin relansarea brandului sport Alpine, aflat în stare latentă timp de aproape două decenii, relatează Bloomberg.
Economica.net - mar, 04 dec. 2012, 14:56
Renault vrea să relanseze brandul Alpine

Planul se bazează pe un parteneriat cu Caterham Group, un producător britanic de maşini de teren de tipul track car, care de obicei au roţile din faţă expuse şi bare de siguranţă în loc de acoperiş.

Pentru fanii mărcii Alpine, cel mai important lucru este relansarea brandului.

„Fanii Alpine au aşteptat acest lucru de 20 de ani. Din cei 35 de membri ai clubului meu, cel puţin jumătate vor să cumpere maşina”, a declarat Gerard Bailly, proprietarul unei braserii în Dole, din estul Franţei, care deţine două vehicule Alpine şi conduce un club pentru acest brand.

Renault, producătorul vehiculelor fără pretenţii Dacia, se orientează către segmentul superior al pieţei, imitând strategia Volkswagen, care obţine 48% din profitul operaţional cu brandul Audi, chiar dacă livrările acestuia reprezintă numai 14% din total.

Obiectivul Renault este să creeze o nişă pe piaţa automobilelor de lux, care să dea un avantaj şi modelelor sale de masă.

„Este o idee bună să introduci Alpine, pentru că va avea un efect de halo pentru alte modele ale Renault”, a declarat Neil King, analist la compania de cercetare a pieţei Euromonitor International.

PSA Peugeot Citroen şi Fiat au avut iniţiative similare pentru a atrage cumpărători bogaţi.

Piaţa auto europeană este pe cale să încheie acest an cu cea mai mare scădere din ultimii 17 ani, iar producătorii caută soluţii pentru creşterea veniturilor.

Renault a oprit producţia de vehicule Alpine în 1995, după patru decenii, din cauza profitabilităţii scăzute. Vânzările au atins un maxim de circa 2.000 de vehicule pe an în anii ’80. Colaborarea cu Caterham, partenerul Renault în cursele de Formula 1, are rolul să împartă costurile, care s-ar putea apropia de 1 miliard de euro, potrivit unei estimări a Bankhaus Metzler.

„Alpine, cu tot ce îl înconjoară, ate o mare valoare emoţională şi de afaceri”, a declarat Bernard Ollivier, director general al Renault Alpine. Producţia a fost oprită de mult, dar mai multe generaţii au văzut această maşină, a spus Ollivier, care promite că brandul va fi profitabil.

Renault şi Caterham vor deţine participaţii egale de 50% la Alpine, potrivit unui acord semnat luna trecută. Vehiculele Alpine vor costa ceva mai mult decât minivanul Renault Espace, cel mai scump model al grupului francez (35.700 euro). La un astfel de nivel, Alpine va concura cu Toyota GT86, BMW Z4 şi Audi TT.

„Noul Alpine al Renault ar putea arăta ca un Porsche Boxter al săracului. Există un anumit spaţiu pe piaţă”, a declarat Philippe Houchois, analist la UBS în Londra.

Renault este implicat deja indirect pe piaţa automobilelor de lux prin partenerul de alianţă Nissan, care deţine brandul Infiniti. Grupul francez are şi un parteneriat în domeniul tehnologiei cu grupul german Daimler, proprietarul Mercedes-Benz.

Totuşi, crearea unui brand de nivel înalt poate dura mai multe decenii. Ascensiunea Audi către poziţia de al doilea mare brand de lux a început în anii ’80.

Vehiculele Alpine urmează să fie produse la fabrica Renault din Dieppe, pe coasta Normandiei, locaţia istorică a brandului. Fabrica asamblează în prezent vehicule de cursă şi alte modele de serie limitată şi are 322 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...