Reorganizare de amploare în grupul Novartis, cu repercusiuni în România: linia de business ComOps a firmei Sandoz va fi transferată către Sandoz Pharmaceuticals. Divizarea produce efecte la 30 iunie

Novartis AG, societatea-mamă a societăţilor Sandoz şi Sandoz Pharmaceuticals, a decis desprinderea liniei de business ComOps a firmei Sandoz, care vizează importul și vânzarea medicamentelor de uz uman, dispozitivelor medicale, suplimentelor alimentare, precum și activitățile de promovare și marketing referitoare la aceste produse şi transferul acesteia către Sandoz Pharmaceuticals. Divizarea parţială a firmei Sandoz produce efecte la 30 iunie, reiese din proiectul de reorganizare, obţinut de Economica.net.
Cristina Şomănescu - mie, 24 mai 2023, 22:15
Reorganizare de amploare în grupul Novartis, cu repercusiuni în România: linia de business ComOps a firmei Sandoz va fi transferată către Sandoz Pharmaceuticals. Divizarea produce efecte la 30 iunie

Separarea globală a diviziei Sandoz

Grupul Novartis trece printr-un complex proces de reorganizare care vizează desprinderea diviziei Sandoz din toate societăţile aflate sub controlul direct sau indirect al Novartis AG şi crearea unei structuri juridice separate care să conţină divizia Sandoz, conform proiectului de divizare a firmei Sandoz, obţinut de Economica.net.

Implementarea separării globale a diviziei Sandoz va implica transferurile anumitor active şi părţi sociale deţinute sau utilizate de diverse entităţi din cadrul grupului Novartis, efectuate prin transferuri de părţi sociale, transferuri de active, divizări şi/sau orice altă formă relevantă de operaţiune corporativă, astfel încât divizia Sandoz să fie restructurată într-o structură juridică de tip sub-holding de sine stătătoare, sub controlul unei noi societăți de tip holding, respectiv Sandoz Group AG, se arată în proiectul de divizare al Sandoz, obţinut de Economica.net.

Cum va fi implementată în România această reorganizare a grupului Novartis

Sandoz şi Sandoz Pharmaceuticals, societăţile care participă la divizare parţială, fac parte din grupul Novartis.
Novartis AG, societatea-mamă a ambelor firme implicate în divizare, a decis desprinderea liniei de business ComOps, desfăşurată în prezent de Sandoz, şi transferul acesteia către Sandoz Pharmaceuticals, conform proiectului de divizare consultat de Economica.net.

Sandoz are două linii de afaceri:

  • linia de fabricare a produselor farmaceutice.
  • linia de business ComOps care vizează importul și comerţul cu ridicata al medicamentelor de uz uman (medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală generice şi biosimilare, dar și medicamente eliberate fără prescripție medicală), dispozitive medicale, suplimente alimentare, precum și activitățile de promovare și comercializare privind aceste produse.

„Fiecare ramură de activitate are propriile elemente necesare care asigură caracterul operațional independent al acestora, prin natura și specificul activității, cum ar fi propriile active corporale și/sau necorporale, propriile stocuri, propriul personal, clienți proprii, contracte proprii și alte elemente. Astfel, fiecare ramură de activitate reprezintă un întreg ansamblu independent economic, operațional și funcțional, capabil să funcționeze prin mijloace proprii și să efectueze activități economice de sine stătătoare”, reiese din proiectul de divizare a companiei Sandoz.

Sandoz Pharmaceuticals nu desfășoară nicio activitate, ci deține acele contracte, active, drepturi necesare exclusiv pentru autorizarea corespunzătoare de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale pentru activităţile de import, distribuţie/vânzare cu ridicata de medicamente de uz uman, inclusiv preparate care conţin substanţe narcotice şi psihotrope, şi distribuție de dispozitive medicale.

În urma divizării parţiale, linia de business ComOps a companiei Sandoz va fi preluată de Sandoz Pharmaceuticals. Sandoz va continua să existe şi să opereze linia de business de fabricare a produselor farmaceutice.

Înainte de divizare

Capitalul social al Sandoz Pharmaceuticals este în valoare totală de 100.000 de lei şi e împărţit în 100.000 de părţi sociale, cu valoare nominală de un leu.
Capitalul social al Sandoz e în valoare totală de 119.518.520 de lei, împărțit în 271.633 de părți sociale, cu valoare nominală de 440 de lei.

Ca efect al divizării, capitalul social al Sandoz Pharmaceuticals va fi majorat cu 85.927.674 de lei și se vor emite 85.927.674 de părți sociale cu valoare nominală de 1 leu.
Capitalul social al Sandoz va rămâne neschimbat.

Drept care, după divizare capitalul social al Sandoz Pharmaceuticals va fi de 86.027.674 de lei, împărțit în 86.027.674 de părţi sociale, cu valoare nominală de un leu, deţinute de Novartis Pharma AG, conform proiectului de divizare, consultat de Economica.net.
Capitalul social al Sandoz va fi în continuare de 119.518.520 de lei, împărțit în 271.633 de părți sociale, cu valoare nominală de 440 de lei, deţinute de Novartis Pharma AG.

Divizarea parţială a firmei Sandoz produce efecte la 30 iunie 2023

Data efectivă a divizării parțiale a firmei Sandoz este 30 iunie 2023, aceasta fiind data de la care toate tranzacțiile în legătură cu activele și pasivele transferate vor fi considerate ca fiind acțiuni ale Sandoz Pharmaceuticals, din punct de vedere juridic, contabil și fiscal, se mai arată în proiectul de reorganizare, consultat de Economica.net.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...