Reprezentanţii acţionarilor SIF Muntenia cer formal AGA pentru tragerea la răspundere a SAI Muntenia

Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia (SIF4), ales la începutul lunii iulie, a cerut formal convocarea AGA în care propune tragerea la răspundere a administratorului SAI Muntenia pentru daune cauzate societăţii şi încetarea contractului încheiat cu aceasta.
Economica.net - mar, 25 sept. 2012, 16:28
Reprezentanţii acţionarilor SIF Muntenia cer formal AGA pentru tragerea la răspundere a SAI Muntenia

SAI Muntenia a anunţat într-un comunicat emis săptămâna trecută Bursei că nu va convoca AGA deoarece nu a primit o solicitare formală de la Consiliul Reprezentanţilor, ci doar copia procesului verbal al şedinţei în care se arată că reprezentanţii acţionarilor au decis să solicite convocarea AGA.

Prin urmare, administratorul SIF a primit luni şi solicitarea formală de convocare AGA din partea Consiliului.

În cererea reprezentanţilor acţionarilor se menţionează că SAI Muntenia nu a furnizat informaţii solicitate de Consiliu şi a încalcat contractul de administrare, astfel că administratorul este acuzat că nu şi-a îndeplinit obligaţia de transparenţă şi a obstrucţionat activitatea Consiliului de a urmări modul „în care sunt respectate clauzele contractuale şi angajamentele asumate de SAI”.

„Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor este organismul care reprezintă interesele acţionarilor SIF Muntenia, astfel că această convocare este obligatorie. De asemenea, vă rugăm să aveţi în vedere şi convocarea înaintată deja de acţionarul deţinător a 5% din capitalul social (solicitarea de convocare AGA formulată vineri de afaceri Gheorghe Iaciu – n.r.) şi să efectuaţi de îndată formalităţile de convocare a adunării generale ordinare (…) În cazul în care nu veţi iniţia de îndată formalităţile necesare convocării şi întrunirii adunării generale a acţionarilor, Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor va acţiona direct pentru convocarea adunării şi îndeplinirea tuturor formalităţilor legal necesare”, se arată în solicitarea reprezentanţilor.

Potrivit actului constitutiv al SIF Muntenia, Muntenia Invest este obligată să convoace AGA dacă şedinţa este solicitată de acţionari care deţin minim 10% din capitalul social, la cererea CNVM, la solicitarea Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor sau dacă există o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă care dispune convocarea acţionarilor.

Dacă Muntenia Invest nu convoacă AGA, şedinţa va fi convocată de Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor.

Pe ordinea de zi a AGA propusă de Consiliul Reprezentanţilor figurează şi aprobarea derulării unui audit financiar şi juridic la societăţile în care SIF Muntenia deţine paritcipaţii majoritare, în vederea analizării gestiunii şi a determinării cauzelor care au dus la pieredri pentru respectivele firme, precum şi tragerea la răspundere a persoanelor care au cauzat pierderile respective.

Consiliul solicită acţionarilor împuternicirea pentru alegerea unui auditor financiar independent şi pentru supravegherea tuturor operaţiunilor legate de realizarea auditului.

La începutul lunii iulie, un grup de investitori „revoluţionari” grupaţi în jurul lui Iaciu a reuşit să impună un nou Consiliu al Reprezentanţilor Acţionarilor, într-o AGA maraton de peste 33 de ore. Grupul respectiv deţine aproape 16,9% din acţiunile SIF.

Miza în AGA pentru Consiliu a fost dată de faptul că acesta are dreptul să negocieze contractul cu administratorul SIF Muntenia.

Iaciu este cel mai mare acţionar al SIF Muntenia şi, totodată, este proprietarul complexului comercial Doraly din Afumaţi.

La finele lunii august, SIF Muntenia avea un activ net de 1,042 miliarde lei.

Acţiunile SIF Muntenia au încheiat şedinţa bursieră de marţi la un preţ de 0,7195 lei. La acest preţ, capitalizarea societăţii este de 580,66 milioane lei (128,7 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...