Reprezentanţii industriei aeronautice cer comasarea firmelor într-o structură, ulterior privatizată

Reprezentanţii industriei aeronautice au propus Ministerului Economiei înfiinţarea unei structuri economice integrate, prin comasarea firmelor de profil, şi privatizarea acesteia, dar şi întocmirea unui program pe 10 ani în vederea achiziţiei de elicoptere şi avioane de către instituţiile bugetare.
Economica.net - mar, 10 sept. 2013, 09:49
Reprezentanţii industriei aeronautice cer comasarea firmelor într-o structură, ulterior privatizată

La consultările de la sediul Ministerului Economiei au participat reprezentaţi ai companiilor cu capital de stat şi private, institute de cercetare, asociaţii patronale din domeniu.

„Modificarea TVA-ului la 15%, însoţită de măsuri coercitive faţă de evaziunea fiscală, îmbunătăţirea Legii nr. 354/2003 privind offset-ul, sprijinirea de către Eximbank a industriei româneşti, precum şi suplimentarea bugetului alocat cercetării la minim 1% din PIB, se află, totodată, pe lista de solicitări. De asemenea, stabilirea unei strategii naţionale privind privatizarea agenţilor economici din sectorul industriei aviatice care nu au fost încă privatizaţi se află pe agenda industriaşilor din aviaţie”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Totodată, reprezentanţii industriei au solicitat unificarea tuturor organismelor de verificare în vederea eliminării controalelor dublate sau repetate, precum şi conversia datoriilor la bugetul de stat în acţiuni.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, declara la începutul lunii iunie că instituţia pe care o conduce va începe procedurile pentru privatizarea IAR Ghimbav, Întreprinderea de Avioane Craiova şi Romaero Băneasa.

El preciza că acestea sunt companii valoroase, cu o „expertiză extraordinară” în domeniu, dar Avioane Craiova este într-o situaţie extrem de critică, Romaero are datorii, iar IAR se confruntă cu o reducere dramatică a producţiei.

La nivel anului 2011, în România activau un număr de 18 firme de profil, cu aproximativ 3.400 de angajaţi şi o cifră de afaceri totală de 537 milioane lei.

În cele 1.500 de companii din acest sector active la nivelul Uniunii Europene lucrează 344.000 de angajaţi, cea mai mare valoare adăugată (27,5% din total industrie) fiind realizată de Franţa.

Primii trei producători europeni (Franţa, Marea Britanie şi Germania) concentrează în jur de 80% din valoarea adăugata generata la nivelul UE-27, potrivit datelor Ministerului Economiei.

Te-ar mai putea interesa și
BCE a redus dobânzile pentru a patra oară în acest an
BCE a redus dobânzile pentru a patra oară în acest an
Banca Centrală Europeană (BCE) a redus joi dobânzile cu 25 puncte de bază, pentru a patra oară în acest an şi în linie cu estimările, în contextul în care economia zonei euro încetineşte......
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de minimis de peste 1,3 miliarde de lei pentru consolidarea clădirilor
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de minimis de peste 1,3 miliarde de lei pentru consolidarea clădirilor
Executivul a aprobat joi o schemă de ajutor de minimis în valoare de peste 1,3 miliarde de lei pentru a sprijini consolidarea ...
Mai mult timp pentru crescătorii de animale pentru a-și finaliza investițiile finanțate prin ajutoare de stat
Mai mult timp pentru crescătorii de animale pentru a-și finaliza investițiile finanțate prin ajutoare de stat
Crescătorii de animale au încă 12 luni la dispoziție pentru a finaliza investițiile finanțate prin Programului de susținere ...
Compania Rețele Electrice a lansat o licitație în valoare de 23 de milioane de lei, pentru modernizarea sistemelor de telecontrol
Compania Rețele Electrice a lansat o licitație în valoare de 23 de milioane de lei, pentru modernizarea sistemelor de ...
Compania Rețele Electrice România a lansat o licitație publică prin intermediul platformei SEAP, în valoare de 23 de ...