UPDATE România a fost exclusă de la Eurovision. Reprezentanţii TVR au fost chemaţi vineri la Ministerul Finanţelor

Reprezentanţii TVR au fost chemaţi, vineri, la discuţii la Ministerul Finanţelor, după ce European Broadcasting Union (EBU) i-a retras Televiziunii Române calitatea de membru ca urmare a neplăţii unor datorii în valoare totală de 16 milioane de franci elveţieni, motiv pentru care ţara noastră a fost exclusă de la Eurovision. 
Economica.net - vin, 22 apr. 2016, 10:17
UPDATE România a fost exclusă de la Eurovision. Reprezentanţii TVR au fost chemaţi vineri la Ministerul Finanţelor

Anunţul EBU a fost făcut vineri.

‘Din păcate, pentru moment, aceasta este situaţia. EBU a luat o decizie dură. La ora 14,00, reprezentanţii TVR sunt invitaţi la Ministerul Finanţelor’, se arată pe pagina de Facebook Eurovision România.

Reprezentantul României la Eurovision 2016 a fost desemnat Ovidiu Anton, cu piesa ‘Moment of Silence’. 

Televiziunea Română (TVR) a fost retrasă dintre membrii EBU (European Broadcasting Union/ Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune) din cauza datoriilor acumulate încă din 2007, în valoare totală de 16 milioane de franci elveţieni.

TVR nu va mai putea participa în ediţia din 2016 a Concursului Muzical Eurovision şi va pierde accesul la alte servicii acordate membrilor EBU printre care se numără Eurovision News şi Sports News Exchanges, precum şi drepturile de a transmite evenimente sportive, servicii de expertiză legală, tehnică şi de cercetare, precum şi servicii de lobby.

Decizia a fost luată după ce a expirat termenul limită dat guvernului României pentru a face aranjamentele necesare în vederea efectuării plăţii datoriilor.

Directorul General EBU Ingrid Deltenre a declarat: „Este regretabil că am fost nevoiţi să apelăm la această măsură. Am fost dezamăgiţi că toate demersurile de a rezolva această chestiune nu au primit niciun răspuns din partea guvernului României. În ultimele săptămâni, EBU a luat cunoştinţă de sugestia Ministerului de Finanţe că TVR va intra în procedurile de insolvenţă care vor rezulta la o restructurare profundă a televiziunii. EBU este o asociaţie non-profit care reprezintă 73 de Servicii Publice de Transmisiune a Programelor Audiovizuale din 56 de ţări. Datoriile acumulate succesiv de TVR pun în pericol chiar stabilitatea EBU.”

EBU consideră că statul român este obligat legal să contribuie la plata datoriilor TVR care au fost acumulate începând cu luna ianuarie 2007.

Încă din 2010 EBU a anunţat că au existat mai multe negocieri pentru reeşalonarea plăţii datoriei conform unui plan de redresare financiar, dar nu s-a ajuns la nicio înţelegere fiscală. EBU a adresat o cerere scrisă Guvernului României în patru ocazii în 2016, dar demnitarii români nu au dat niciun răspuns.

Într-o scrisoare oficială adresată Ministrului de Finanţe Anca Dragu, transmisă de EBU pe 15 aprilie, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune cerea plata a 10 milioane de franci elveţieni, sumă ce ar fi trebuit virată de statul român printr-un act de finalizare a plăţii până la 20 aprilie 2016. Uniunea ar fi trebuit să primească, de asemenea, o garanţie bancară irevocabilă şi necondiţionată pentru suma restantă din datorie, 6 milioane de franci elveţieni. Acest rest de plată ar fi trebuit să fie plătit până la sfârşitul anului, conform unui act de previziune financiară.

Data limită pentru plata datoriei a fost extinsă până la 21 aprilie 2016, dar plata nu a fost efectuată.

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune a demarat o campanie în ultimii ani pentru un model sustenabil de finanţare pentru TVR. Reprezentaţii EBU s-au întâlnit oficial cu înaţi oficiali ai Statului Român, inclusiv cu Ministrul de Finanţe şi Ministrul Culturii. În cadrul întâlnirilor, EBU a promovat insistent conceptul de „servicii media cu adevărat independente” pentru România, în vederea asigurării pluralismului în media pentru o informare corectă a cetăţenilor şi o coeziune informaţională în ţară.

Ce spune Guvernul României

Guvernul nu a găsit baza legală prin care să achite suma necesară participării la concursul Eurovision, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

‘Am discutat situaţia (participării la Eurovision). Nu există o bază legală ca să se poată face acest transfer financiar având în vedere că Societatea Română de Televiziune are multiple datorii. Ar fi o problemă de concurenţă neloială şi de a fi sesizate toate forurile care ţin cont de concurenţă pe plan european. Din păcate, nu am găsit soluţia tehnică şi legală, dincolo de soluţia financiară (…) prin care o eventuală plată să poată fi făcută. Ne pare rău să constatăm acest lucru. Adresa a sosit la noi abia în aceste zile’, a explicat Suciu, la Palatul Victoria.

El a adăugat că ar fi ‘cumva inechitabil’ ca actualul Guvern să fie acuzat de neplata datoriilor TVR ţinând cont că situaţia debitelor este mult mai veche.

Ovidiu Anton despre excluderea României de la Eurovision: Încerc să zâmbesc şi să nu mă ia valul, însă e nedrept

Ovidiu Anton, reprezentantul României la Eurovision Song Contest 2016, anunţă, într-o postare pe Facebook, că a primit înştiinţarea oficială prin care i se spune că nu va participa la acest concurs din cauza excluderii României din competiţie, adăugând că încearcă să nu se lase dus de val şi menţionează că este ‘nedrept’.

‘Dragi prieteni, am primit şi eu într-un final înştiinţarea oficială. Încerc să zâmbesc şi să nu mă ia valul, însă… e nedrept’, a scris Ovidiu Anton pe reţeaua de socializare.

El arată că rămâne ‘acelaşi artist sincer’ şi cu toate acestea ‘trebuie’ să se declare învins.

‘Eu rămân acelaşi, acelaşi artist sincer, acelaşi luptător care a câştigat prin votul juriului şi al publicului… dar cu toate astea, paradoxal, trebuie să mă declar învins… de cine? de ce? Corect???… nu ştiu cum să o spun frumos acum, aşa că mă abţin’, precizează el.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...