Republica Moldova a început lucrările la o nouă linie electrică care să o elibereze de Moscova

Republica Moldova a demarat marţi lucrările pentru a-şi legea reţeaua electrică de cea a României şi a-şi reduce dependenţa de energia rusească, de care ţara vecină vrea să se emancipeze complet, transmite AFP.
AGERPRES - mar, 09 apr. 2024, 14:20
Republica Moldova a început lucrările la o nouă linie electrică care să o elibereze de Moscova

Proiectul va permite autorităţilor de la Chişinău să se lipsească de termocentrala de la Cuciurgan, amplasată în regiunea Transnistria, care furnizează în prezent 70% din necesarul de electricitate.

„Prin conectarea directă a capitalei Chişinău de România, eliminăm orice vulnerabilitate”, a explicat Constantin Borosan, secretar de stat în Ministerul Energiei din Republica Moldova.

Atingerea securităţii energetice este o prioritate a acestei foste republici sovietice cu 2,6 milioane de locuitori, care a intrat în criză după demararea ofensivei ruseşti în Ucraina.

Preşedintele pro-european Maia Sandu, care a denunţat în repetate rânduri „şantajul energetic al Moscovei”, a salutat la finele lunii martie „unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură de la declararea independenţei” în 1991. Într-o Moldovă „vulnerabilă faţă de cei care pot închide robinetul de gaze sau pot opri lumina atunci când doresc, vom deveni o ţară liberă să aleagă de unde cumpără electricitate, la cel mai bun preţ”, a subliniat Maia Sandu.

Pe lângă dependenţa sa de Transnistria, care în trecut i-a întrerupt livrările, Republica Moldova primea înainte de războiul din Ucraina cea mai mare parte a cantităţilor de gaze de la gigantul rus Gazprom. Ţara vecină importa electricitate şi din Ucraina, însă atacurile ruseşti asupra infrastructurilor energetice au forţat autorităţile de la Kiev să oprească exporturile de electricitate spre Republica Moldova.

Preconizate de mai multe decenii, lucrările pentru legarea reţelei electrice din Republica Moldova de cea a României au fost aprobate de Guvern în 2019, pentru suma de 27 milioane de euro, finanţată de Banca Mondială.

În comuna Congaz, muncitorii au început marţi lucrările. În total, 500 de stâlpi ar urma să fie ridicaţi, până la finele lui 2025, pe întreaga lungime de 158 de kilometri a noii linii de 400 kilovolţi (KV), de la Chişinău până la Vâlcăneşti (sud). De acolo există deja o conexiune cu localitatea Isaccea din România.

Chiar dacă România a furnizat, ocazional, energie electrică Republicii Moldova începând din 2022, aceste lucrări marchează un pas suplimentar spre „integrarea europeană”, a salutat Constantin Borosan.

Republica Moldova a obţinut, la data de 23 iunie 2022, statutul de ţară candidată la UE, un proces lung şi complicat.

O primă etapă simbolică a fost atinsă în luna decembrie 2023, când cele 27 de state membre UE au decis să deschidă negocierile propriu-zise de aderare. „O nouă pagină în istoria ţării”, potrivit preşedintei Maia Sandu, care intenţionează ca la toamnă să organizeze un referendum cu privire la aderarea la UE.

Te-ar mai putea interesa și
Antony Blinken a vizitat Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel spre Fâșia Gaza (Video)
Antony Blinken a vizitat Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel spre Fâșia Gaza (Video)
Secretarul de stat american Antony Blinken s-a deplasat miercuri la Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel către Fâşia Gaza, informează AFP şi Reuters, transmite......
Congresmena republicană Marjorie Taylor Greene, o apropiată a fostului președinte Trump, va depune o moțiune împotriva șefului Camerei Reprezentanților, pe care-l acuză de trădare
Congresmena republicană Marjorie Taylor Greene, o apropiată a fostului președinte Trump, va depune o moțiune împotriva ...
Aleasa republicană Marjorie Taylor Greene a anunţat miercuri că ''săptămâna viitoare'' va depune o moţiune pentru ...
MAE: Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați astăzi din Fâșia Gaza
MAE: Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați astăzi din Fâșia Gaza
Nouă cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au fost evacuaţi miercuri din Fâşia Gaza şi au ajuns pe teritoriul ...
Banca spaniolă BBVA vrea să-i preia pe rivalii de la Sabadell, pentru suma de 12 miliarde de euro
Banca spaniolă BBVA vrea să-i preia pe rivalii de la Sabadell, pentru suma de 12 miliarde de euro
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat miercuri că este interesat de preluarea Sabadell, şi a depus o ofertă care evaluează ...