Republica Moldova a plafonat prețurile carburanților, înainte de alegeri. Rompetrol este principala companie afectată

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat legea care plafonează prețurile la carburanți, deși a considerat-o “slabă și confuză”. În Moldova sunt alegeri parlamentare anticipate pe 11 iulie. Cel mai mare vânzător de carburanți și, de altfel, cea mai mare companie din Republică este Rompetrol Moldova.
Mihai Nicuţ - joi, 06 mai 2021, 20:08
Republica Moldova a plafonat prețurile carburanților, înainte de alegeri. Rompetrol este principala companie afectată

„Legea venită de la Parlament este una slabă, aceasta conține prevederi confuze, probabil introduse acolo intenționat de anumiți deputați, dar am decis că e mai bine să o semnez așa cum este și să venim cu redactări imediat după alegeri. Următorul Parlament va trebui să îmbunătățească această lege și, împreună cu Guvernul, să facă ordine în domeniu”, a spus președintele Maia Sandu, citată de Unimedia.

Cum s-a ajuns aici

Până în 2019, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de la Chișinău aviza periodic prețurile la carburanți, pe baza unei formule de preț care ținea cont de cotațiile internaționale ale produselor petroliere și de o marjă justificată de profit al companiilor petroliere. Ulterior însă, legislația s-a schimbat, iar reglementatorul nu a mai intervenit în vreun fel asupra formării prețurilor la carburanți, acestea fiind dictate de piață și de concurență, ca în România.

În acest an, ca urmare a revenirii cotațiilor internaționale, dar și a creșterii treptate a accizelor (sunt de trei ori mai mici decât nivelurile minime din UE) au avut loc scumpiri ale carburanților în Moldova. Prețurile au crescut cu 3-4% într-o singură zi, în ianuarie, de exemplu. Ocazie cu care au apărut acuzații la adresa retailerilor de carburanți, bănuiți că ar forma un cartel, și a urmat o investigație a autorității de concurență de la Chișinău. Autorii investigației au propus amenzi cuprinse între 2 și 4% aplicate pe cifra de afaceri pentru retailerii de carburanți, dar în final decizia trebuie luată de conducerea Consiliului Concurenţei. Un reprezentant al unuia dintre retaileri a spus că nu există niciun cartel, și că prețurile nu au fost crescuste artificial, ci au ținut cont mereu de cotații, curs valutar, nivelul accizelor și cheltuielile pe care le au companiile cu administrarea rețelei, mai ales în condiții de pandemie – și în Moldova benzinăriile au fost deschise, ca în România.

Între timp însă, pe lângă această investigație, a apărut o inițiativă legislativă pentru plafonarea prețurilor la carburanți, care a fost votată și, după promulgare, este în vigoare.

În esență, plafonarea se face în baza unei metodologii de calcul și ținând cont de prețurile produselor petroliere, elaborată, aprobată și supravegheată de către ANRE, luând ca bază cotațiile Platt’s ale produselor petroliere. Deci un fel de revenire la situația din trecut când ANRE aviza prețurile pe baza unei formule de calcul. Momentan, nu se cunoaște formula dar legea spune că prețurile maxime cu care se pot vinde carburanții se vor recalcula la fiecare 14 zile.

Rompetrol și Petrom, afectate

În Republica Moldova nu se produc carburanți, totul se importă. Cei mai mari șase retaileri de carburanți sunt, în ordine, Rompetrol Moldova, Lukoil Moldova, Petrom Moldova, Bemol Retail, Tirex Petrol şi Datario. Rompetrol și, parțial, Petrom vând în Moldova carburanți produși în cele două rafinării din România.

Rompetrol Moldova a ocupat în 2019 prima poziție în clasamentul celor mai mari companii din Republica Moldova, cu venituri de 5,77 miliarde de lei moldovenești, în creștere cu 11% față de anul precedent, potrivit presei locale. Profitul a fost de 48 de milioane de lei, în creștere, la rândul lui, cu 10% față de valoarea din 2018. Este al doilea an consecutiv în care Rompetrol primește titlul de cea mai mare companie din Republica Moldova. Pentru 2020 nu există încă date.

Rompetrol operează o rețea de 93 de benzinării pe întreg teritoriul Republicii Moldova și 71 de skiduri GPL auto, unde se vând carburanții produși la rafinăria Petromidia din România, cea mai mare de la noi din țară. În 2019, avea o cotă de 48% pe piața carburanților din Republică și 900 de salariați, potrivit propriilor date.

Și totuși, cât costă carburanții la Chișinău

La o stație Rompetrol din zona centrală a Chișinăului, un litru de benzină Efix costă 19,55 lei moldovenești litrul, adică 4,45 lei românești, iar unul de motorină Efix standard 16,63 lei moldovenești, adică 3,79 lei litrul. Pentru comparație, la o stație Rompetrol din București (zona Alexandriei, spre periferie), aceeași benzină costa 5,53 lei, iar aceeași motorină 5,45 lei

Te-ar mai putea interesa și
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele deficienţe în aprovizionarea cu carburant, după ce atacurile cu drone au......
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...