Republica Moldova: Votul în parlament pentru noul guvern, amânat din nou

Economica.net
09 02. 2015
c1b83891993e4f4488a15f9e98d2551e_89862900

Potrivit Radio Chişinău, preşedintele legislativului, Andrian Candu, a anunţat luni că Biroul permanent al parlamentului a decis, la solicitarea lui Iurie Leancă, ca şedinţa în care se va examina candidatura acestuia la funcţia de premier, precum şi structura noului guvern, să aibă loc joi, 12 februarie. Şeful legislativului moldovean a precizat că în prezent se mai lucrează încă la programul de guvernare şi la lista membrilor echipei guvernamentale.

Premierul în exerciţiu Iurie Leancă a fost desemnat de preşedintele Nicolae Timofti drept candidat la funcţia de şef al noului guvern la 28 februarie. Potrivit Constituţiei, premierul desemnat are la dispoziţie 15 zile pentru a-şi forma echipa şi a cere votul de încredere al legislativului. Joi expiră deja termenul limită la care Iurie Leancă trebuie să ceară votul de încredere al parlamentului pentru cabinetul său.

Pentru a fi învestit, noul guvern are nevoie de sprijinul majorităţii deputaţilor, adică de cel puţin 51 de voturi. Actuala coaliţie minoritară formată din Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat deţine numai 42 de mandate din totalul de 101 ale parlamentului, cele două formaţiuni mizând pe o parte din voturile Partidului Liberal, formaţiune exclusă din alianţa parlamentară, sau pe cele ale comuniştilor.

Însă, potrivit jurnal.md., Iurie Leancă nu a reuşit deocamdată să-i convingă nici pe liberali şi nici pe comuniştii pentru a-i oferi sprijinul necesar în vederea obţinerii voturilor necesare învestirii echipei sale guvernamentale. Comuniştii afirmă în continuare că vor lua o decizie numai după ce premierul desemnat le va prezenta componenţa viitorului executiv şi programul de guvernare al acestuia. Purtătorul de cuvânt al premierului în exerciţiu, Liliana Viţu, a anunţat luni că Iurie Leancă se va întâlni marţi cu deputaţii PCRM şi că înainte de această întâlnire le va prezenta programul de guvernare, dar nu şi lista miniştrilor propuşi.

La rândul lor, liberalii nu renunţă la poziţia lor şi spun că vor vota noul guvern numai dacă vor face parte din coaliţia de guvernământ. Săptămâna trecută, Iurie Leancă nu excludea posibilitatea renegocierii actualei coaliţii minoritare şi formarea unei alianţe majoritare în formula Partidul Liberal Democrat-Partidul Liberal-Partidul Democrat, o formulă mult negociată între cele trei formaţiuni proeuropene după alegerile de la 30 noiembrie, dar care în cele din urmă nu s-a concretizat.