Republica Moldova vrea să semneze anul acesta începerea negocierilor de aderare la UE

Republica Moldova speră să semneze până la sfârşitul anului cel puţin începerea negocierilor de aderare la UE, în timp ce se grăbeşte să implementeze reformele cerute de Bruxelles, a declarat miercuri agenţiei Reuters ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu.
AGERPRES - mie, 29 mart. 2023, 15:32
Republica Moldova vrea să semneze anul acesta începerea negocierilor de aderare la UE

Reformarea sistemului de justiţie „extrem de corupt” se află în fruntea priorităţilor, dat fiind faptul că jumătate din recomandările Comisiei Europene sunt axate pe acest domeniu, a menţionat oficialul de la Chişinău, scrie Agerpres.

„Aderarea la UE a unor ţări precum (Republica) Moldova şi Ucraina este cea mai bună şi singura cale de a ne asigura că partea noastră de Europa revine la o situaţie de pace”, a spus ministrul Nicu Popescu, în timpul unei vizite la Berlin.

Republica Moldova este afectată puternic de războiul din Ucraina vecină, înregistrând o inflaţie de peste 20%, iar atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice ucrainene au provocat pene de curent şi pe teritoriul său. Guvernul de la Chişinău acuză şi tentative de destabilizare din partea Moscovei, negate de aceasta.

Vitale pentru stabilitatea Republicii Moldova sunt şi proiectele de infrastructură, precum interconectorul care leagă direct reţeaua sa electrică de cea a României, fără a mai trece pe teritoriul ucrainean, ceea ce i-ar diversifica şi spori securitatea aprovizionării cu energie.

Ministrul Nicu Popescu a spus că există sprijin politic şi economic internaţional pentru asemenea proiecte, dar procedurile de implementare a lor sunt prea lente. Fiind parţial finanţat din fonduri europene, termenul limită pentru realizarea acestei interconexiuni a reţelelor electrice este 2026.

„Procedurile de pe timp de pace trebuie să fie reevaluate, pentru că nu suntem în vremuri de pace. Europa este afectată de un război pe scară largă, cel mai mare după Al Doilea Război Mondial”, a subliniat oficialul de la Chişinău. „Nu putem aplica aceeaşi viteză şi aceleaşi proceduri”, pentru că „avem nevoie urgent de interconexiunea de electricitate cu România”, a insistat el, adăugând că ţara sa aşteaptă răspunsuri şi asupra construirii unei a două interconexiuni.

Pe de altă parte, Nicu Popescu consideră că desfăşurarea în Republica Moldova a celui de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene în luna iunie este un semn puternic de sprijin pentru ţara sa. „Este un semn clar către societatea moldoveană, dar şi către regiunea extinsă, că (Republica) Moldova contează, că (Republica) Moldova nu este singură”, consideră el, remarcând totuşi că încă este prea devreme pentru a şti dacă la acel summit vor putea fi convenite iniţiative concrete.

Deocamdată, a punctat şeful diplomaţiei de la Chişinău, Republica Moldova speră să accelereze măsurile de integrare europeană şi să se asigure că poate beneficia de iniţiative accesibile cetăţenilor europeni, precum roamingul fără taxe sau programul Erasmus pentru schimburi studenţeşti.

Te-ar mai putea interesa și
România poate deveni în următorii patru ani cea importantă ţară de sud-estul Europei la produse procesate – Ministrul Agriculturii
România poate deveni în următorii patru ani cea importantă ţară de sud-estul Europei la produse procesate – Ministrul ...
România poate deveni în următorii patru ani cea importantă ţară de sud-estul Europei la produse procesate, cu ajutorul programelor naţionale şi europene destinate procesării, a declarat,......
Ciolacu: Reindustrializarea economiei noastre este calea sigură pentru dezvoltarea României
Ciolacu: Reindustrializarea economiei noastre este calea sigură pentru dezvoltarea României
Reindustrializarea economiei noastre este calea sigură pentru dezvoltarea României, pregătim acum lansarea unui pachet ...
„Masacru” de pe şosele din România continuă. Rămânem pe locul al doilea în topul ţărilor din UE cu cei mai mulţi morţi în accidente rutiere: 81 de morţi la milionul de locuitori
„Masacru” de pe şosele din România continuă. Rămânem pe locul al doilea în topul ţărilor din UE cu cei ...
Anul trecut, aproximativ 20.400 de persoane au fost ucise în accidente rutiere în Uniunea Europeană (UE), reprezentând ...
Industria aeronautică românească reprezintă un pilon esenţial al economiei ţării noastre – Daraban (CCIR)
Industria aeronautică românească reprezintă un pilon esenţial al economiei ţării noastre – Daraban (CCIR)
Industria aeronautică românească reprezintă un pilon esenţial al economiei româneşti, înglobând un capital uman ...