Resource Partners va lansa un nou fond de private equity de 150 de milioane de euro. După succesul World Class, ei vor aduce în România producătorul de biciclete 7Anna

Compania poloneză producătoare de biciclete 7Anna, ce face parte din portofoliul Resource Partners din 2021, pregătește intrarea produselor sale în România începând cu luna mai. Până la finalul anului, produsele 7Anna vor fi disponibile prin 20 de distribuitori naționali, iar până în 2025 ținta este de a crește acest număr la 65. Acţionarul companiei este Resource Partners, unul dintre cei mai importanți manageri regionali de fonduri de private equity, care targhetează România ca piață principală pentru cel de-al treilea fond al său, ce va avea dimensiunea de 150 mil euro.
Gabriela Ţinteanu - mar, 25 apr. 2023, 22:24
Resource Partners va lansa un nou fond de private equity de 150 de milioane de euro. După succesul World Class, ei vor aduce în România producătorul de biciclete 7Anna

Resource Partners, unul dintre cei mai importanți manageri regionali de fonduri de private equity, targhetează România ca piață principală pentru cel de-al treilea fond al său, ce va avea dimensiunea de 150 de milioane de euro. Reprezentanţii acestuia consideră că, față de acum cinci ani, există mult mai multe oportunități de investiții în România, în principal datorită deschiderii crescute pe care antreprenorii români o au, dar și a apetitului crescut de diversificare a portofoliilor investiționale. Fondul independent de private equity a strâns trei generații de fonduri care au dus la investiții totale de peste 500 de milioane de euro. 

România, ca majoritatea țărilor din CEE, are șansa să profite de pe urma trendurilor acutizate de securizare a surselor și a producției cât mai aproape de piețele de consum, dar și a cererii de customizare a producției aflate în creștere. În același timp, dinamismul mediului antreprenorial reprezentat de generații noi și promițătoare, alături de trendurile de consum locale, contribuie la orientarea tot mai multor fonduri de investiții regionale către România.

„Pentru Resource Partners, dezvoltarea și consolidarea surprinzătoare a sectorului de IMM-uri românești din ultimii ani, precum și trendul de nearshoring de care România poate beneficia, și prin care poate deveni o destinație importantă pentru producție industrială specializată, au fost motivele care au stat la baza întăririi interesului pentru această piață” a declarat Aleksander Kacprzyk Partener Manager și co-fondator Resource Partners.

Strategia de investiții Resource Partners pentru România

„După experiența cu succesul World Class (business pe care Resource Partners l-au dezvoltat de la 6 cluburi la 40 prin M&A-uri și deschideri de noi locații, l-au susținut pe perioada lock-down-ului și anilor de pandemie, și unde au făcut un exit de success anul trecut), fondul de investiții urmărește alte 2-3 tranzacții în România în perioada următoare. Tichetele de investiții pentru aceste tranzacții pornesc de la €5 – 7mil și pot ajunge până la €20-30mil. Există de asemenea deschiderea pentru co-investiții de până la €50mil, alături de partenerii noștri instituționali (IFC, EIF, BERD), dar și alături de alți antreprenori români”, a completat Aleksander Kacprzyk Partener Manager și co-fondator Resource Partners.

O altă latură a strategiei de investiții pentru România a Resource Partners este integrarea mai multor companii din regiunea CEE, cu scopul de a crea jucători regionali puternici și agili, ce pot intra pe piețe competitive din Vestul Europei.

„Politica de investiții a Resource Partners a fost personalizată pentru piața locală. În mod tradițional, focusul pe care fondul de investiții polonez îl are este pe zona de consumer goods, dar pentru România sunt targetate companii din toate industriile, cu EBITDA > €1mil, cu perspective de creștere, o bază de clienți solidă și un apetit pentru expansiune internațională. Astăzi, ne uităm la companii din diferite sectoare cum ar fi producția de echipament inovator, consumer health, și food”, a declarat Miruna Popa, Investment Associate Resource Partners.

Trendurile de consum, de investiții și de dezvoltare a business-urilor din România și Polonia sunt constant în atenția echipei Resource Partners. Deși apropiate geografic, România și Polonia nu urmează aceleași trenduri de consum apărute în ultima perioadă. O zonă în care apare o diferență considerabilă în preferințele de consum ale românilor este cea a produselor tip private label. Dacă în Polonia, vânzările de produse private label reprezintă 34% din totalul de vânzări în sectorul FMCG, pentru România, procentul este mai puțin de jumătate, de doar 16,2%.

Cu toate acestea, există zone de similitudine, în special în ceea ce privește industriile reziliente, a căror produse și servicii rămân în bugetul consumatorilor indiferent de ciclul economic. Un astfel de exemplu este sectorul sportului și al activităților în aer liber, care se bucură de un real boom recent, pe măsură ce oamenii devin tot mai conștienți de importanța unui stil de viață sănătos.

Echipa de investiții dedicată pieței românești

Antreprenorii și managerii români vor beneficia de expertiza de peste 20 de ani a unei echipe de investiții complexe și complete, ce are un parcurs demonstrat în a gestiona expansiuni internaționale și în a transforma companii în lideri ai sectorului lor de activitate, sprijinind tranziția către un model de management profesionist.

Echipa Resource Partners are 15 profesioniști în investiții care operează în regiunea CEE, cu toții având focus pe piața românească. Echipa este reprezentată în plan local de doi manageri de investiții, dintre care o româncă.

Aleksander Kacprzyk este Partener Manager și co-fondator Resource Partners și are o experiență de 20 de ani în investiții în CEE, cu o carieră începută la McKinsey & Co, în trecut fiind director la Carlyle Group. Cele mai importante tranzacții ale acestuia sunt Nesperta, companie care deține Semilac – brand de succes de lacuri hibride de unghii, Artgeist – lider în e-commerce în domeniul decorațiunilor customizabile pentru pereți, cu prezență în Europa și SUA, și Mavit – lider de piață în proceduri oftalmologice avansate.

Miruna Popa, Investment Associate Resource Partners, s-a alăturat echipei în urmă cu un an. Aceasta și-a început cariera în investiții în zona de investment banking, la Morgan Stanley în Londra, alăturându-se apoi în 2020 echipei ROCA Investments unde s-a ocupat de tranzacția Artesana și a fost implicată în exitul Frigotehnica către Vinci Energies, precum și în listarea ROCA Industry la BVB.

Investiția Resource Partners din Polonia, ce va ajunge și în România

Compania poloneză producătoare de biciclete 7Anna, ce face parte din portofoliul Resource Partners din 2021, pregătește intrarea produselor sale în România începând cu luna mai. Până la finalul anului, produsele 7Anna vor fi disponibile prin 20 de distribuitori naționali, iar până în 2025 ținta este de a crește acest număr la 65.

7Anna este un bun exemplu de roadmap-ul pe care îl are o investiție a fondului polonez. Vânzările prognozate ale companiei în 2023 sunt de trei ori mai mari față de momentul intrării Resource Partners în acționariat, în timp ce marja EBITDA a rămas stabilă. Implicarea echipei fondului în managementul companiei a dus la creșterea focusului pe dezvoltarea de noi produse și la creșterea numărului de piețe la care compania are acces. Astăzi, pe lângă SUA, 7Anna este prezentă și în Europa (Germania și Polonia) și în Marea Britanie.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei....
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare ...