„Restaurante la ţară” – Legea punctelor gastronomice locale a fost adoptată – unde mănânci când călătorești în mediul rural

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru înfiinţarea şi funcţionarea Punctelor Gastronomice Locale, definite drept unităţi de valorificare a producţiei primare locale, situate într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse alimentare după reţete specifice zonei direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 15 persoane simultan. Proiectul de lege, care a fost iniţiat de 92 de parlamentari de la PSD şi PNL, a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
AGERPRES - mie, 29 nov. 2023, 13:40

Punctele Gastronomice Locale unde turiștii pot mânca preparate specifice zonelor geografice pe care le vizitează, în condiţiile respectării unor norme şi condiţii de igienă reglemetate, au luat amploare după pandemia de Covid-19, arată o analiză Economica pe baza datelor oferite de către Autoritatea Național Sanitar Veterinară (ANSVSA), scrie Agerpres.

În momentul de față există 241 astfel de puncte gastronomice pe întreg teritoriul României, față de 16 în 2018 și 47 în 2019, înainte de pandemie.

„Produsele alimentare din oferta Punctului Gastronomic Local se prepară din materii prime disponibile pe plan local, provenite în principal din producţia primară de la nivelul exploataţiei proprii, de la producători, pescari, vânători, culegători şi colectori de produse forestiere nelemnoase. Punctul Gastronomic Local poate fi înfiinţat de către persoane fizice şi persoane juridice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a acestui tip de unitate, la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor de pe raza judeţului unde acesta îşi desfăşoară activitatea”, prevede proiectul de lege.

Înregistrarea sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a Punctului Gastronomic Local de către persoanele fizice se realizează în baza atestatului de producător însoţit de copia carnetului de comercializare, a carnetului de membru vânător vizat pe anul în curs, a permisului de pescuit comercial vizat pe anul în curs sau a autorizaţiei de recoltare a produselor forestiere nelemnoase eliberată de autorităţile competente, după caz, în conformitate cu prevederile legislaţiei specifice în vigoare.

„Înfiinţarea unui Punct Gastronomic Local de către persoanele fizice ce sunt producători locali se realizează în baza atestatului de producător/carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin structurile subordonate, transmite, anual, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, nivelul normelor anuale de venit şi coeficienţii de corecţie a acestora, în cursul trimestrului IV, dar nu mai târziu de data de 30 noiembrie a anului anterior celui în care urmează să se aplice. În vederea valorificării superioare a producţiei primare şi accelerării procesului de dezvoltare rurală, inclusiv a serviciilor din spaţiul rural, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sprijină dezvoltarea Punctelor Gastronomice Locale prin acţiuni specifice de informare, promovare şi difuzare în mediul online: site-uri media, aplicaţii mobile şi orice alte mijloace de informare în masă”, mai stipulează proiectul.

Ministerul Agriculturii, prin unităţile subordonate la nivel naţional, judeţean sau local, poate să organizeze gratuit cursuri de formare profesională pentru persoanele fizice sau juridice care doresc să înfiinţeze un Punct Gastronomic Local, în limita competenţelor stabilite de legislaţie.

Majoritatea punctelor gastronomice existente în acest moment sunt concentrare în cinci județe. În Brașov, există astfel de puncte gastronomice în Vama Buzăului, Fundata, Sâmbăta de Jos și Drăguș, în Tulcea turiștii pot vizita puncte gastronomice în Sulina, Murighiol, Mila 23 și Crișan, iar la Sibiu se poate mânca de la familii în Cisnădie, Cristian, Arpașu de Sus.

De asemenea, există mai multe puncte gastronomice locale în Alba, la Roșia Montana, Rimetea, Câmpeni, în timp ce în Maramureș există astfel de locuri în Borșa, Vișeul de Sus, Suciu de Sus.

După pandemie, numărul punctelor gastronomice locale, un concept similar retaurantelor gândit pentru turiștii care doresc să consume alimente specifice zonelor geografice pe unde călătoresc, într-un cadru familial, a crescut de cinci ori. Polii de interes sunt Brașov, Tulcea și Sibiu.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările de mașini full electrice cresc în Europa, dar prețurile rămân ridicate
Vânzările de mașini full electrice cresc în Europa, dar prețurile rămân ridicate
Vânzările de maşini electrice (BEV) au crescut, anul trecut, la nivel european, cu 28%, şi cu peste o treime numai în Uniunea Europeană (UE), comparativ cu datele din 2022, însă constructorii......
Referendum în Elveția pe tema celei de a 13-a pensii și a creșterii vârstei de pensionare
Referendum în Elveția pe tema celei de a 13-a pensii și a creșterii vârstei de pensionare
Elveţienii sunt chemaţi duminică la vot pentru a se pronunţa asupra a două propuneri cruciale pentru pensionari: plata ...
UPDATED Circulație închisă pe un tronson de cale ferată lângă București. S-a rupt pantograful unui tren
UPDATED Circulație închisă pe un tronson de cale ferată lângă București. S-a rupt pantograful unui tren
Traficul feroviar pe intervalul Chiajna - Grădinari este închis la această oră, din cauza unui deranjament înregistrat ...
Fondurile de pensii private obligatorii se apropie de active de 130 de miliarde de lei
Fondurile de pensii private obligatorii se apropie de active de 130 de miliarde de lei
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 128,73 miliarde lei, la finalul lunii ianuarie 2024, ...