Restricţiile privind libertăţile religioase au crescut în lume – studiu

Restricţiile privind libertăţile religioase au crescut în lume din a doua jumătate a anului 2009 până la mijlocul lui 2010, chiar şi în ţările occidentale unde libertatea religiei este în mod tradiţional respectată, afirmă un studiu publicat de către Centrul de Cercetare Pew, relatează AFP.
Economica.net - vin, 21 sept. 2012, 09:35
Restricţiile privind libertăţile religioase au crescut în lume - studiu

Şaizeci şi cinci la sută – faţă de 70 la sută anul precedent – dintre cei aproximativ şapte miliarde de locuitori ai planetei trăiau la acea dată în ţări unde există „fie restricţii religioase decise de către guverne, fie o ostilitate în privinţa unei religii din partea unor grupuri de persoane”, anunţă Pew.

„A fost o creştere a restricţiilor religioase în ţările unde nivelul lor era anterior scăzut sau moderat, între care Statele Unite”, adaugă raportul de 86 de pagini, care face parte dintr-o serie a secţiunii „Forum asupra religiei şi vieţii publice” a institului de cercetare.

China este ţara care arată cel mai înalt nivel de restricţii impuse de către Guvern, în timp ce în Pakistan, India, Israel şi Teritoriile Palestiniene ostilitatea socială este mai puternică, traducându-se prin violenţe şi hărţuiri.

Şase ţări – Afganistan, Egipt, Indonezia, Rusia, Arabia Saudită şi Yemen – prezintă ambele caracteristici.

Menţionând Statele Unite, raportul citează tentativele eşuate ale statului Tennesssee (sud) de a bloca ridicarea unei moschei şi ale statului Oklahoma (sud) de a interizce utilizarea în tribunale a referinţei la sharia, legea islamică.

De asemenea, citează o creştere a plângerilor de descriminare la muncă ce au legătură cu religia şi „atentate legate la religie”, precum masacrul al 13 persoane la Fort Hood, Texas (sud), de către un militar musulman american în 2009.

În Europa, Pew citează interzicerea în Elveţia de construire a noi minarete la moschei.

Raportul aminteşte totodată închiderea a 20 de biserici în Indonezia la presiunea extremiştilor musulmani şi violenţele între creştini şi musulmani în Nigeria.

Creşterea restricţiilor „provine din factori multipli, între care creşterea numărului crimelor, acţiunilor răuvoitoare şi violenţelor declanşate de ura religioasă, prejudecăţile şi ingerinţa din ce în ce mai mare a guvernelor în treburile religioase”, concluzionează Pew.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...