Restructurarea ANAF e într-o bulă temporală: Teodorovici „dădea afară” 3.000 de funcţionari de la Fisc. Cîţu, doar 2.000. E război cu pensionarii

08 01. 2020
bdbbcbec68da9bc3dc0ee542d9e3f9e8333676b9_31836900

Reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) vizează şi eliminarea a 150 de posturi de conducere şi a aproape 2.000 de posturi din structură, iar odată cu informatizarea instituţiei nu o să mai fie nevoie de atât de mult personal, a spus marţi ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

El a argumentat că odată cu informatizarea ANAF nu o să mai am nevoie de atât de mult personal. “Vreau ca, până la jumătatea anului, ANAF să fie informatizat”, a spus Cîţu.

Ministrul n-a detaliat structura acestor tăieri. Dar sursa a fost dezvăluită anul trecut de precedentul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici.

A încercat şi Teodorovici, nu i-a ieşit

În primul an de mandat, în 2018, el şi-a declarat intenţia de a tăia 3.000 de posturi la ANAF. Nici el nu explica de unde taie, ci se mulţumea să argumenteze, aproximativ la fel ca actualul ministru, că e nevoie de o eficientizare a activităţii instituţiei.Tot la fel ca în discursul lui Cîţu, sublinia desfiinţarea unor posturi de conducere.

Timpul a trecut fără să se întâmple nimic, iar spre sfârşitul anului trecut, resursa secretă a fost dezvăluită de Teodorovici: circa 2.500 dintre angajaţii ANAF îndeplinesc condiţiile de pensionare.

Urma să fie efectul direct al unei alte idei care a fost preluată de actuala guvernare: interzicerea cumulului de pensie și salariu de la stat.

Nimic nu s-a petrecut din 2018 până în prezent. Şi, cel mai probabil, spun surse guvernamentale, va fi extrem de dificil să-i convingă cineva pe funcţionarii ANAF aflaţi legal la pensie să renunţe la salariu în lipsa interzicerii legale a cumulului pensie – salariu de la stat.

Teodorovici a încercat la un moment dat, la mijlocul anului trecut, să forţeze restructurarea prin includerea angajaţilor ANAF în rândul celor cu pensii speciale, însă propunerea i-a fost respinsă de guvern.

Interzicerea cumulului pensie – salariu de la stat e la Curtea Constituţională. Care a mai respins-o în 2009

Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea pe o prevedere legislativă care interzice cumulul salariu de la stat – pensie. Însă PSD a atacat-o la Curtea Constituţională, iar guvernul aşteaptă o decizie. Judecătorii Curţii au mai respins în 2009 o Ordonanţă de urgenţă ce interzicea cumularea pensiei cu salariul de la stat.