Restructurări mascate prin metoda „majorărilor de plan” la Asirom. Salariile compensatorii dispar. ASIROM declară că negocierile sunt în derulare

Noul management al Asirom a schimbat unilateral contractul colectiv de muncă, stabilind pentru cei 240 de salariaţi de pe segmentul vânzări un nivel dublu al primelor brute subscrise aduse de fiecare dintre ei şi câte 10 agenţi noi pe an. "După calculele noastre făcute în funcţie de veniturile produse de fiecare din aceşti angajaţi ai Asirom, circa 100 îşi vor pierde calitatea de angajat al companiei pentru că nu şi-au realizat planul de vânzări în primele şase luni", a declarat Constantin Paraschiv, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB). În replică, managementul companiei declară că lucrurile nu stau chiar aşa, iar negocierile pentru derularea contractului colectiv de muncă sunt în derulare.
Gabriela Ţinteanu - mie, 08 mai 2019, 18:22
Restructurări mascate prin metoda

Membrii sindicatului din societatea de Asigurare Reasigurare Asirom sunt nemulţumiţi că noua echipă condusă de Cristian Ionescu a modificat unilateral contractul colectiv de muncă şi a decis modificarea regulamentului intern care conţinea clauze din vechiul contract colectiv de muncă. După cum a declarat Constantin Paraschiv pentru ECONOMICA.NET, chiar dacă acum sindicatul a fost chemat la negocieri, el personal nu se va duce deoarece toţi angajaţii afectaţi de noile prevederi au semnat deja contractele fiind somaţi cu şomajul în caz de nesemnare a contractului nou. Din noul regulament intern şi din noul contract colectiv de muncă au dispărut total salariile compensatorii acordate în caz de restructurare.

„Practic celor 240 de angajaţi din sectorul vânzări le-au dublat normele lunare de venituri pe care fiecare angajat trebuie să le aducă Asirom. Pe deasupra li s-a impus aducerea în companie a unui număr deminimum 10 agenţi noi de vânzări în fiecare an. Ori a atrage un agent de vânzări plătit doar prin comision la poliţa vândută la o companie care nu este una atractivă şi fără asigurarea unui venit minim fix este foarte greu”, povesteşte Constantin Paraschiv, preşedinte FSAB.

Evaluarea fiecărui angajat cu carte de muncă al Asirom se va face din trei în trei luni, nu din şase în şase luni ca până acum, neîndeplinirea planului asumat prin contractul de muncăatrage retragerea calităţii de angajat cu carte de muncă şi eventual transformarea sa în agent de vânzări plătit pe bază de comision. „În baza veniturilor aduse de angajaţii Asirom din vânzări în anul precedent, acei aşa numiţi unit manageri, FSAB a făcut o estimare şi a ajuns la concluzia că în primele şase luni circa 100 de persoane din cele 240 angajate în vânzări vor rămâne fără loc de muncă deoarece nu vor putea realiza acest plan”, a declarat Constantin Paraschiv.

Asirom are în total 740 de angajaţi cu carte de muncă din care 240 lucrează în vânzări şi 500 în segmentul de backoffice. Salriul mediu net în partea executivă a instituţiei este de 3.500 de lei, iar pe partea de conducere (fără management) media netă este de 5.000 de lei.

Înfiinţată acum 25 de ani, Asirom s-a desprins din fosta ADAS, a fost apoi privatizată şi cumpărată de omul de afaceri Ioan Niculae. Din 2007 a fost cumpărată de grupul VIENNA INSURANCE GROUP, lider pe piaţă de asigurari din Europa Centrala şi de Est. ASIROM face parte din grupul celor 50 de companii din regiune care consolideaza echipa VIG.

Asirom, al doilea cel mai mare asi­gu­ră­tor local din portofoliul grupului austriac VIG, a închis anul 2018 cu pierderi de 191 de milioane de lei şi afaceri de 867,1 milioane de lei, în scă­dere cu circa 10% faţă de 2017, potrivit ra­por­tu­lui pri­vind situaţia finan­ciară pu­blicat pe site-ul asigu­rătorului. Segmentul poliţelor ge­nerale a generat cea mai mare parte a pier­de­rilor în 2018 – 183 milioane de lei – faţă de un profit de 11,1 milioane de lei în 2017. Din vân­zarea de asigurări de viaţă Asirom a ra­por­tat o pierdere de 8,4 milioane de lei în 2018, faţă de un profit de 3,5 milioane de lei în 2017.

Poziţia oficială a companiei Asirom:

„În legatură cu articolul „Restructurări mascate prin metoda „majorărilor de plan” la Asirom. Salariile compensatorii dispar”, apărut în publicaţia online „econiomica.net” în data de 08.05.2019, Departamentul de Comunicare al Societății Asigurarea Românească Asirom Vienna Insurance Group SA precizează:

În prezent, Societatea Asigurarea Românească Asirom Vienna Insurance Group SA (în cele ce urmează „Asirom”) se află în procedura de negociere a unui nou contract colectiv de muncă la nivelul Asirom. Negocierile au debutat în data de 04.04.2019, și nu s-au finalizat până în prezent. Contractul Colectiv de Muncă înregistrat la ITM sub nr. 58266 din data de 25 august 2016 a expirat încă din 30.04.2018, dată de la care la nivelul Asirom nu este în vigoare niciun contract colectiv de muncă.

Or, articolul publicat de dl. Paraschiv Constantin conține nenumărate distorsionări ale realității, afirmațiile referitoare la „schimbarea unilaterală a contractului colectiv de muncă de către noul management”, respectiv că, „în primele şase luni circa 100 de persoane din cele 240 angajate în vânzări vor rămâne fără loc de muncă”.

Având in vedere aspectele de mai sus, și care pot fi probate cu documente, este evident că afirmația cuprinsă în articol, respectiv „Noul management al Asirom a schimbat unilateral contractul colectiv de muncă” este falsă, iar posibilitatea schimbării unilaterale a unui contract colectiv de muncă este o ficțiune juridică, nicidecum o realitate. Menționăm, de asemenea, că stabilirea obiectivelor de performanță individuală și a criteriilor de evaluare, la care articolul în discuție face referire, reprezintă o prerogativă exclusivă a companiei conform Codului Muncii, și nu face obiectul negocierii contractului colectiv de muncă. Obiectivele de performanta si criteriile de evaluare reprezinta standarde care trebuie atinse de catre angajat cu prilejul desfasurarii sarcinilor de serviciu si care se aliniaza pe de o parte cu obiectivele organizatiei, cat si cu cu obiectivele personale ale salariatului, fiind instrumente de masurare si evaluare a activitatii folosite la nivel european.

Contrar mențiunilor Dlui. Paraschiv privind eliminarea salariilor compensatorii, chiar dacă la nivelul Asirom a expirat contractul colectiv de muncă care prevedea acordarea acestora, managementul societății a hotărât prin decizie că în cazul în care se vor efectua restructurări, se vor acorda salarii compensatorii, în același cuantum ca cel prevăzut în contractul expirat.

În contextul publicării articolului în data de 08.05.2019, următoarea întâlnire fiind programată în data de 09.05.2019, 4 dintre membrii desemnați ai Sindicatului Asirom pentru negocierea contractului colectiv de muncă au fost prezenți pentru negocieri, iar negocierile au continuat între părți în bune condiții. Reprezentanții Sindicatului Asirom prezenți la întâlnire s-au distanțat de afirmațiile dl-ui Paraschiv Constantin, afirmând că nu au fost întrebați de dl. Paraschiv Constantin legat de publicarea materialului și nici nu sunt de acord cu conținutul acestuia.”

 
 
 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește la 150 de milioane de euro odată cu listarea pe piața principală a BVB, în 2026
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la nivelul lui 2023 la o valoare de piață de 81,64 milioane euro, față de valoarea de 78,10 milioane euro raportată în urmă cu un an.......
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului ...
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...