Resursele de energie şi producţia de energie primară în România au scăzut în 2012

Resursele de energie ale României au înregistrat, în 2012, o scădere de 2,4%, comparativ cu anul anterior, în timp ce producţia de energie primară s-a diminuat cu 1,3%, relevă datele Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate vineri.
Economica.net - vin, 01 nov. 2013, 09:54
Resursele de energie şi producţia de energie primară în România au scăzut în 2012

Conform sursei citate, resursele de energie disponibile au totalizat, anul trecut, 43,4 milioane tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 1.055.000 tep (-2,4%) faţă de 2011, în principal din cauza scăderii producţiei de energie primară.

Scăderea resursei de ţiţei (-6,8%) a fost însoţită, printre altele, de scăderea resurselor de cărbuni (-5,4%) şi gaze naturale (-0,7%), se arată în statistica INS.

De asemenea, producţia de energie primară, consemnată în 2012, a fost de 27,1 milioane tep, în scădere uşoară (-353.000 tep) faţă de 2011, dar a continuat să-şi păstreze ponderea semnificativă în totalul resurselor de energie, reprezentând 62,5% dintre acestea.

Scăderi de producţie s-au înregistrat la toţi purtătorii de energie primară, cu excepţia producţiei de gaze naturale, care s-a mărit cu 0,5%, în comparaţie cu anul 2011.

Importul de produse energetice a avut o uşoară creştere (+0,4%), iar scăderea importurilor de ţiţei şi gaze naturale a fost compensată de creşterea importurilor de produse petroliere şi cărbune (inclusiv cocs) cu 13,8%, respectiv 12,2%.

Consumul final energetic, în 2012, s-a păstrat la acelaşi nivel cu cel din anul anterior, creşterile din agricultură şi silvicultură (+15,2%), populaţie (+2,7%) şi transporturi (+0,7%) fiind compensate de scăderile din industrie şi sectorul terţiar.
Pe de altă parte, exportul de energie (inclusiv buncărajul) s-a cifrat la 3.798.000 tep, mai puţin cu 8,8% faţă de 2011.

Consumul intern brut de energie, pe locuitor, în anul 2012, a fost de 1.736 kg, echivalent petrol.
Sursa datelor INS o constituie anchetele statistice anuale privind resursele energetice şi utilizarea acestora (E01), producerea de energie electrică şi termică (E02), în conformitate cu Regulamentele Comisiei Europene, Parlamentului European şi Consiliului European privind statisticile din domeniul energiei, cu modificările ulterioare.

În afara acestora, sunt utilizate cercetări statistice anuale specializate cu destinaţie prestabilită: Producerea de energie electrică şi termică în centrale nuclearo-electrice (E03) şi Balanţa prelucrării ţiţeiului (P)

Te-ar mai putea interesa și
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce se întâmplă cu turiștii de acolo și ce e obligatoriu să știi dacă urmează să pleci?
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce ...
Numărul de cazuri noi de COVID 19 depistate în Grecia a crescut abrupt în ultimele zile, iar țara în care își fac vacanța anual sute de mii de români este la un pas de scenariul roșu.......
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri seară, că 87% din noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 ...
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piaţă a automobilelor electrice s-a dublat în Uniunea Europeană în al doilea trimestru al acestui an, dar rămâne ...
Maia Sandu a convocat Parlamentul Republicii Moldova să se întrunească pe 26 iulie
Maia Sandu a convocat Parlamentul Republicii Moldova să se întrunească pe 26 iulie
Preşedintele Maia Sandu a semnat vineri după-amiază decretul privind convocarea noului Parlament al Republicii Moldova, ...