Telefoanele s-ar putea scumpi din cauza Coronavirusului – retailer. Ce alte produse vor mai fi afectate

Preţurile smartphone-urilor din România ar putea creşte începând cu al doilea trimestru din cauza epidemiei cu virusul COVID 19 care a afectat economia Chinei, unde se produc cele mai multe dintre telefoane, susţine directorul general al Flanco, Dragoş Sîrbu. Fabricile de acolo au fost închise şi chiar dacă marii producători de telefoane vor să mute producţia în alte ţări, este un proces de durată şi, cel mai probabil, vor exista probleme în ceea ce priveşte stocul de marfă.
Lidia Neagu - mar, 10 mart. 2020, 12:39
Telefoanele s-ar putea scumpi din cauza Coronavirusului - retailer. Ce alte produse vor mai fi afectate

Dar nu doar producţia de telefoane va fi afectată de noul virus, ci şi alte produse din domeniul electro-IT, precum laptopurile, smartwatch-urile, boxele inteligente şi, într-o măsură mai mică, chiar şi televizoarele.

„Pentru 2020 există în momentul de faţă toată această presiune legată de coronavirus. Sunt specialişti care au evaluat impactul pe categorii de produse, datorită evenimentelor care au fost în China, şi vedem ce se întâmplă acum în Europa. Cele mai afectate vor fi laptopurile şi smart-watch-urile, pentru că fabricile din China au pornit mai târziu, mai ales că vacanţa de Anul nou Chinezesc s-a prelungit. Vor exista probabil în trimestrul II al nostru probleme pe zona de stoc de marfă, de disponibilitate de marfă pentru că fabricile nu au produs. Cei care au făcut estimări şi măsurători în sensul acesta spun că smartwatch-urile şi laptopurile, zona de produse inteligente, sunt practic cele mai afectate. Dacă ne uităm la cifre, cred că smartphone-urile în mod real sunt cele mai afectate şi într-o măsură mai mică televizoarele. Deci cam aşa arată predicţia făcută ca impact datorită lipsei de producţie la începutul anului”, a declarat Dragoş Sîrbu.

Potrivit acestuia, fluctuaţia din producţia de produse electronice ar putea avea ca efect creşterea preţurilor acestora.

„Partenerii zic că vor fi nişte probleme. La smartphone-uri, ei se uită la mutat producţia din China, dar e posibil să dureze. N-aş spune că resimţim această problemă, acum nu o resimţim, dar nu o excludem, adică e posibil ca în trimestrul următor să mai scadă un pic stocurile sau disponibilitatea de produse, cum la fel de adevărat e că e foarte posibil să mai crească preţurile”.

Referitor la stocurile pe care Flanco le deţine, Sîrbu spune că sunt suficiente pentru următoarele trei luni.

„Stocuri avem suficiente, adică stocuri sunt în momentul acesta ca să acoperim două-trei luni de insuficienţă a producţiei. Dacă vorbim de o lună sau de două de oprire a producţiei, de shortage, acoperim fără probleme. Dacă vorbim de jumătate de an, nu mai acoperim”, a adăugat Dragoş Sîrbu.

CEO-ul a precizat că societatea şi-a făcut mai multe scenarii, fiind pregătiţi de orice, după ce traficul din magazinele fizice a scăzut în februarie cu 12% şi în condiţiile în care aproape jumătate din business are legătură cu piaţa chineză. Chiar dacă traficul din magazine a scăzut, comezile online au rămas la acelaşi nivel.

”În februarie am avut trafic în magazine în scădere cu 12% faţă de anul trecut şi luna a avut şi o zi în plus, 29 faţă de 28 în 2018, deci scăderea e mult mai mare. Scăderea cred că vine din faptul că oamenii sunt puţin moderaţi în decizii, aşteaptă. Acum şi noi stăm în expectativă, e prea devreme să vorbim de ceva, poate trece ca o apă de ploaie, cu o lună-două afectate procesele de vânzare, cu încetinire a dorinţei de cumpărare şi să revină pe final de an sau să fie ceva mult mai grav. Dar e prea devreme”, a explicat Dragoş Sîrbu, care spune că retailerul are pregătite mai multe scenarii pe care le va adapta pe parcurs, mai ales că societatea a trecut şi în trecut printr-o insolvenţă în 2009-2010.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului Dacia Sandero în fața unor concurenți ca Volkswagen Golf sau Toyota Yaris......
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă ...