Retailerii garantează ieftinirea alimentelor şi transparenţă. Un lanţ de magazine anunţă îngheţarea preţurilor

Retailerii garantează ieftinirea alimentelor de la 1 iunie, transparenţă şi afişarea atât a preţului vechi, cât şi a celui nou după reducerea TVA la 9% la produsele alimentare, în timp ce îngheţarea preţurilor a fost decisă doar de un singur lanţ de magazine, însă este analizată de alte două, care ar putea să ia o decizie similară în perioada următoare.
Economica.net - mar, 05 mai 2015, 13:05
Retailerii garantează ieftinirea alimentelor şi transparenţă. Un lanţ de magazine anunţă îngheţarea preţurilor

‘Concluzia acestei întâlniri este că avem garanţii din partea tuturor că reducerea TVA de la 24 la 9% la produsele alimentare se va regăsi în preţul final, adică se vor ieftini alimentele. M-am bucurat că majoritatea celor prezenţi la discuţii s-a angajat să afişeze de la 1 iunie două preţuri: preţul vechi şi preţul nou, pentru a arăta cum au scăzut preţurile. De asemenea, m-am bucurat că un lanţ de magazine a anunţat îngheţarea preţurilor şi alte 2-3 lanţuri au anunţat că vor studia şi este posibil să ia o decizie similară, astfel încât să putem vedea foarte clar diferenţa de la 1 iunie 2015’, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la finalul discuţiilor cu retailerii şi reprezentaţii instituţiilor implicate în monitorizarea preţurilor produselor alimentare.

Acesta a precizat că data de referinţă pentru îngheţarea preţurilor este benevolă din partea fiecărui lanţ de magazine, scrie Agerpres.

‘Îngheţarea preţurilor nu este o impunere, este benevolă din partea fiecărui magazin, dar este important că avem garanţia că nu se vor îngheţa preţurile ridicate, ci preţurile care au fost în perioada trecută din 2015, fie din aceeaşi perioadă a anului trecut’, a spus Constantin.

Ministrul Agriculturii va prezenta miercuri în Guvern primul raport cu ceea ce s-a întâmplat până acum legat de evoluţia preţurilor şi de modul în care se va proceda în perioada următoare, iar ulterior, săptămânal, va exista un astfel de raport, dar actualizat cu noi date. În raport vor exista şi exemple pozitive găsite în piaţă, dar şi cele mai puţin bune.

‘Mâine (miercuri – n. r.) vom prezenta un raport care are câteva capitole. În primul rând, vom prezenta atribuţiile fiecărei instituţii implicate în acest proces şi cum şi-au planificat acţiunile în perioada imediat următoare. Un alt capitol va fi o analiză a evoluţiei preţurilor, până la data de 10 aprilie când există în mod oficial date la INS comparativ cu perioada precedentă şi cu perioada similară a anului trecut. Un al treilea capitol va fi acela destinat exemplelor pozitive şi negative în acest proces de transparenţă sau dacă exista practici incorecte în piaţă. Este posibil ca în fiecare săptămână să venim cu un raport astfel încât să evidenţiem fluctuaţiile de preţ, dar să scoatem în evidenţă cu nume şi prenume practicile incorecte ale celor care vor să profite de această măsura benefică pentru cetăţeni. (…) Activitatea de bază va fi pe cei de la statistică şi de la Consiliul Concurenţei, dar în egală măsură la ANPC, ANSVSA şi MFP’, a explicat şeful MADR.

Nu în ultimul rând, ministrul i-a asigurat pe consumatori că fiecare sesizare legată de preţuri va fi analizată, indiferent pe ce canal va fi transmisă (Facebook, mail etc. – n. r.), şi se va veni cu un răspuns din partea retailerilor.

La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a apreciat că partenerii de dialog au înţeles mesajul transmis de Guvern prin decizia de reducere a taxelor şi consideră că de la 1 iunie această măsură se va reflecta în buzunarul consumatorilor prin ieftinirea alimentelor.

‘Consider că partenerii de dialog au înţeles că este necesar ca aceste măsuri să se reflecte la nivelul populaţiei şi mai ales pentru a da Guvernului argumente să ia alte măsuri de relaxare fiscală. Această reducere de 9% pentru care există un impact semnificativ pe buget, de 5,5 miliarde de lei pe an, se va regăsi în economie. Îmi doresc ca de la 1 iunie aceste măsuri să se regăsească la raft’, a spus Teodorovici.

În opinia acestuia, o altă măsură cu impact în economie este şi reducerea TVA la apă, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali, dar acest demers este încă în analiză la Finanţe.

În timpul discuţiilor cu retailerii, Teodorovici a menţionat că ideea potrivit căreia Guvernul, prin Codul Fiscal, încearcă să introducă taxe noi sau să le majoreze pe cele existente este falsă, pentru că întregul impact pe care acest nou Cod Fiscal îl creează în 2016 şi în anii următori se va regăsi în economie.

‘Dacă această măsură de relaxare fiscală nu se va regăsi în piaţă, rămâne fără logică şi va fi pusă la îndoială chiar şi de partenerii internaţionali. Fără efecte pozitive la măsurile deja aplicate, orice altă măsură de relaxare este dificil de aplicat’, a adăugat ministrul Finanţelor Publice.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, i-a invitat marţi la discuţii pe producători, procesatori şi pe reprezentanţii marilor reţele comerciale din România, pentru a analiza evoluţia preţurilor produselor alimentare în perspectiva reducerii TVA la 9% de la 1 iunie.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...