Retailerii renunţă la Asia şi se îndreaptă spre Balcani şi America Latină – Reuters

Marii retaileri de îmbrăcăminte şi încălţăminte îşi mută producţia în ţări mai apropiate de magazinele lor din SUA şi Europa, pe fondul creşterii numărului de infecţii cu varianta Delta în Vietnam şi China, care au încetinit sau au oprit producţia timp de câteva săptămâni în acest an, se arată într-o analiză realizată de Reuters.
AGERPRES - mar, 09 nov. 2021, 15:26
Retailerii renunţă la Asia şi se îndreaptă spre Balcani şi America Latină - Reuters

Datele vin în urma creşterii masive a costurilor de transport, care au forţat companiile să-şi regândească lanţurile globale de aprovizionare şi hub-urile de producţie low-cost din Asia.

Cel mai recent exemplu este al retailerului spaniol de modă Mango, care vineri a anunţat accelerarea procesului de majorare a producţiei locale în ţări ca Turcia, Maroc şi Portugalia. În 2019, compania se baza pe articole fabricate în mare parte în China şi Vietnam. Oficialii Mango au declarat pentru Reuters că va fi „extins considerabil” numărul unităţilor de producţie în Europa, în 2022.

Similar, retailerul american de încălţăminte Steve Madden anunţase că renunţă la producţia din Vietnam şi va muta 50% din producţia sa de încălţăminte din China în Brazilia şi Mexic, în timp ce luna trecută producătorul celebrilor pantofi Crocs informase că îşi mută producţia în ţări ca Indonezia şi Bosnia.

Bulgaria, Ucraina, România, Cehia, Maroc şi Turcia sunt o parte dintre ţările care au atras interesul producătorilor de îmbrăcăminte şi încălţăminte, deşi China continuă să producă o mare parte din produsele vândute de retaileri în SUA şi Europa.

„Vedem o creştere semnificativă a activităţii de transport de marfă în fostele republici sovietice, o creştere semnificativă în Ungaria şi România”, a apreciat Barry Conlon, director general al Overhaul, o firmă de gestionare a riscurilor din lanţurile de aprovizionare.

În acest an, exporturile de îmbrăcăminte din Turcia ar urma să ajungă la 20 de miliarde de dolari, un nivel record, pe fondul majorării comenzilor din UE, au anunţat oficialii de la Ankara. În 2020, exporturile au totalizat 17 miliarde de dolari.

În Bosnia şi Herţegovina, exporturile de textile, pieţe şi încălţăminte s-au ridicat la 436,65 milioane de dolari în primul semestru din 2021, mai mult decât pe tot parcursul anului trecut.

„Multe companii din UE – cel mai important partener comercial al nostru – caută noi furnizori şi noi lanţuri de aprovizionare pe piaţa din Balcani”, a explicat profesorul Muris Pozderac, secretarul asociaţiei producătorilor de textile, pieţe şi încălţăminte din Bosnia şi Herţegovina.

În Guatemala, unde Nordstrom şi-a majorat semnificativ nivelul producţiei în 2020, exporturile de îmbrăcăminte au depăşit un miliard de dolari în perioada ianuarie-august 2021, un avans de 34,2% faţă de 2020 şi de 8,8% comparativ cu 2019.

În trimestrul trei din 2021, comenzile din partea retailerilor prezenţi în Vietnam au scăzut cu 40%, faţă de precedentele trei luni, producţia mutându-se spre Bangladesh, India şi Cambodgia.

Te-ar mai putea interesa și
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power de la importatorul Porsche România....
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 ...
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale ...