Retailerii renunţă la Asia şi se îndreaptă spre Balcani şi America Latină – Reuters

Marii retaileri de îmbrăcăminte şi încălţăminte îşi mută producţia în ţări mai apropiate de magazinele lor din SUA şi Europa, pe fondul creşterii numărului de infecţii cu varianta Delta în Vietnam şi China, care au încetinit sau au oprit producţia timp de câteva săptămâni în acest an, se arată într-o analiză realizată de Reuters.
AGERPRES - mar, 09 nov. 2021, 15:26
Retailerii renunţă la Asia şi se îndreaptă spre Balcani şi America Latină - Reuters

Datele vin în urma creşterii masive a costurilor de transport, care au forţat companiile să-şi regândească lanţurile globale de aprovizionare şi hub-urile de producţie low-cost din Asia.

Cel mai recent exemplu este al retailerului spaniol de modă Mango, care vineri a anunţat accelerarea procesului de majorare a producţiei locale în ţări ca Turcia, Maroc şi Portugalia. În 2019, compania se baza pe articole fabricate în mare parte în China şi Vietnam. Oficialii Mango au declarat pentru Reuters că va fi „extins considerabil” numărul unităţilor de producţie în Europa, în 2022.

Similar, retailerul american de încălţăminte Steve Madden anunţase că renunţă la producţia din Vietnam şi va muta 50% din producţia sa de încălţăminte din China în Brazilia şi Mexic, în timp ce luna trecută producătorul celebrilor pantofi Crocs informase că îşi mută producţia în ţări ca Indonezia şi Bosnia.

Bulgaria, Ucraina, România, Cehia, Maroc şi Turcia sunt o parte dintre ţările care au atras interesul producătorilor de îmbrăcăminte şi încălţăminte, deşi China continuă să producă o mare parte din produsele vândute de retaileri în SUA şi Europa.

„Vedem o creştere semnificativă a activităţii de transport de marfă în fostele republici sovietice, o creştere semnificativă în Ungaria şi România”, a apreciat Barry Conlon, director general al Overhaul, o firmă de gestionare a riscurilor din lanţurile de aprovizionare.

În acest an, exporturile de îmbrăcăminte din Turcia ar urma să ajungă la 20 de miliarde de dolari, un nivel record, pe fondul majorării comenzilor din UE, au anunţat oficialii de la Ankara. În 2020, exporturile au totalizat 17 miliarde de dolari.

În Bosnia şi Herţegovina, exporturile de textile, pieţe şi încălţăminte s-au ridicat la 436,65 milioane de dolari în primul semestru din 2021, mai mult decât pe tot parcursul anului trecut.

„Multe companii din UE – cel mai important partener comercial al nostru – caută noi furnizori şi noi lanţuri de aprovizionare pe piaţa din Balcani”, a explicat profesorul Muris Pozderac, secretarul asociaţiei producătorilor de textile, pieţe şi încălţăminte din Bosnia şi Herţegovina.

În Guatemala, unde Nordstrom şi-a majorat semnificativ nivelul producţiei în 2020, exporturile de îmbrăcăminte au depăşit un miliard de dolari în perioada ianuarie-august 2021, un avans de 34,2% faţă de 2020 şi de 8,8% comparativ cu 2019.

În trimestrul trei din 2021, comenzile din partea retailerilor prezenţi în Vietnam au scăzut cu 40%, faţă de precedentele trei luni, producţia mutându-se spre Bangladesh, India şi Cambodgia.

Te-ar mai putea interesa și
Electrica a înregistrat pierderi de 175,5 milioane de lei în primele șase luni din 2022
Electrica a înregistrat pierderi de 175,5 milioane de lei în primele șase luni din 2022
Electrica a raportat pierderi de 175,5 milioane de lei în prima jumătate a anului 2022, faţă de un profit net de 76,1 milioane de lei în perioada similară a anului trecut, potrivit Raportului......
Danemarca și Lituania susțin interzicerea acordării de vize turistice cetățenilor ruși pentru a călători în Uniunea Europeană
Danemarca și Lituania susțin interzicerea acordării de vize turistice cetățenilor ruși pentru a călători în Uniunea ...
Miniştrii de externe din Lituania şi Danemarca au cerut miercuri adoptarea unei poziţii la nivelul UE privind interdicţia ...
Taiwanul a prezentat cel mai avansat avion de luptă aflat în posesia sa, după exercițiile militare chineze din largul coastelor sale
Taiwanul a prezentat cel mai avansat avion de luptă aflat în posesia sa, după exercițiile militare chineze din largul ...
Taiwanul şi-a prezentat miercuri cel mai avansat avion de luptă, F-16V, de fabricaţie americană şi echipat cu rachete, ...
Consiliul Local al Sectorului 6 crește prețurile pentru închirierea tarabelor din piețe
Consiliul Local al Sectorului 6 crește prețurile pentru închirierea tarabelor din piețe
Consiliul Local al Sectorului 6 a aprobat, în şedinţa de miercuri, majorarea tarifelor pentru serviciile prestate şi ...