Retailerul de bricolaj Leroy Merlin continuă rebrandingul magazinelor bauMax. Vor angaja 600 de persoane anul viitor

Retailerul francez Leroy Merlin va finaliza la jumătatea anului viitor procesul de rebranding al magazinelor bauMax preluate în 2014. Vor ajunge astfel, la finele lui 2016, la o reţea de 16 magazine pentru care vor angaja încă 600 de persoane.
Alina Stanciu - mie, 04 nov. 2015, 13:18
Retailerul de bricolaj Leroy Merlin continuă rebrandingul magazinelor bauMax. Vor angaja 600 de persoane anul viitor

Retailerul de bricolaj Leroy Merlin, liderul actual al pieței de bricolaj din Franţa și al treilea retailer la nivel mondial este în plin proces de rebranding al celor 15 magazine bauMax preluate în 2014 de la compania austriacă Baumax. Au redeschis deja trei magazine, în centrul comercial Sun Plaza din Bucureşti, la Ploieşti şi Braşov, iar alte două vor fi inaugurate în următoarea perioadă, la Cluj, pe 6 noiembrie, şi Sibiu, pe 4 decembrie, astfel că la final de an compania va opera opt magazine la nivel naţional. Retailerul a închis însă două magazine bauMax pe care le-a considerat neprofitabile, unul în Bucureşti, pe şoseaua Chitilei şi altul în Piteşti. Aceasta după ce, de la intrarea în România în 2011, retailerul a construit de la zero două unităţi în Capitală (Colosseum şi Şoseaua Alexandriei) şi una la Craiova, în Electroputere Mall. „În prima parte a acestui an am început să redeschidem din magazinele BauMax preluate în 2014. Scopul achiziţiei a fost acela de a asigura creşterea pe piaţa locală, de a ne consolida poziţia şi de a fi prezenţi în oraşele mari. Am reuşut să integrăm toată echipa bauMax, să schimbăm felul în care arată magazinele, să schimbăm produsele şi sistemul IT”, a declarat Frédéric Lamy, directorul general Leroy Merlin România. Francezul susţine că este mulţumit de primele rezultate ale schimbării şi exemplifică magazinul din Ploieşti care are „rezultate încurajatoare” după cinci luni de la inaugurare.

Angajează 600 de oameni

În ceea ce priveşte planurile pentru anul viitor, managerul companiei susţine că, până în luna septembrie, vor să finalizeze procesul de rebranding al magazinelor BauMax şi să crească numărul de angajaţi cu 600 având în vedere că, potrivit conceptului, au nevoie de până la 100 de angajaţi pentru fiecare magazin care să susţină nevoia clienţilor de a fi consiliaţi. Acum, compania are în jur de 1.300 de angajaţi, întrucât unităţile BauMax preluate aveau în jur de 30-50 de oameni în fiecare magazin. Mai mult, cel mai probabil de anul viitor compania va oferi tuturor angajaţilor un sistem de beneficii legat de creşterea cifrei de afaceri. Lamy spune că acesta este un prim pas spre implementarea unei strategii ce ar putea presupune că salariaţii vor avea acţiuni din capitalul social al companiei. Aceasta în contextul în care grupul Adeo din care face parte Leroy Merlin este deţinut în proporţie de 80% de către familia Miller iar restul de 20% aparţine angajaţilor. 

Investiţia pentru reamenjarea unui magazin se ridică la 1-1,5 milioane de euro, în funcţie de dimensiunile acestuia. „La început procesul de rebranding a durat ân jur de 4 luni, dar acum am îmbunătăţit metodele astfel că vom accelera deschidferile. O reamenajare va dira între 3 luni şi 3 luni jumătate”, explică Lamy. Un magazin Leroy Merlin de mari dimeniuni are 30-32.000 de produse pe raft, în timp ce unul mai mic are o ofertă de 25-27.000 de produse. În jur de 15% dintre aceste produse sunt branduri proprii. Compania lucrează cu aproximativ 600 de furnizori, 65% dintre aceştia, producători sau importatori, sunt locali. 

Vor 25 de magazine în 10 ani

Viziunea retailerului este ca, pe termen lung, să fie unul dintre primii trei jucători din piaţa de profil estimată de ei la momentul de faţă la 3 miliarde de euro. Şi vor să facă acest lucru printr-o reţea de 20-25 de magazine în următorii 10 ani. Din acestea încă trei magazine ar putea fi deschise în Bucureşti. De asemenea, compania este interesată de Timişoara şi Cluj. „Vrem să ne consolidăm poziţia pe piaţă în următorii ani, vrem să fim în top trei, dar nu ne grăbim. Vrem să facem lucrurile bine şi să avem răgaz să ne gândim la acţiunile noastre”, a explicat Lamy. Acesta nu exclude posibilitatea preluării unui alt lanţ de magazine, dar se uită deja şi la terenuri pe care le-ar putea cumpăra în vederea unor investiţii viitoare. „Piaţa de bricolaj din România se va consolida în mod sigur. Probabil unii actori vor pleca. Este natural pentru o piaţă ca aceasta. Dacă mâine vom avea vreo oportunitate ne vom uita la ea”, spune managerul care se declară neinteresat de preluarea Ambient, al doilea cel mai mare retailer de bricolaj din România, aflat în insolvenţă.

 Managerul susţine însă că anul viitor, în afară de rebrandingul magazinelor BauMax care au mai rămas, nu vor mai exista alte inaugurări. „Bucureştiul este foarte asemănător cu Varşovia unde LeroyMerlin are 10 magazine. Dacă suntem optimişti putem dubla suprafaţa pe care o avem în Bucureşti. Cred, de asemenea, în potenţialul Timişoarei, unde am putea să mai deschidem un magazin (au un BauMax acolo n. red.) şi în Cluj (unde există un BauMax n. red.) este potenţial şi vom putea accelera expansiunea. Ne uităm la terenuri, dar pentru noi acest lucru este o chestiune permanentă, nu vrem să ne grăbim foarte mult. Vrem să fim cei mai buni în oraşele în care suntem”, a declarat managerul Leroy Merlin.

Magazinul cu cele mai mari vânzări ale Leroy Merlin este primul deschis din România, în complexul comercial Colosseum şi va depăşi anual acesta pragul de 35 de milioane de euro cifra de afaceri. Compania ar putea avea anul acesta o cifră de afaceri de peste 1,7 miliarde de euro.

Au închis două magazine. Ce vor face cu spaţiile

Dintre cele 15 magazine preluate de la BauMax, până acum retailerul a închis două, dintre care unul foarte curând după preluarea lanţului. ESte vorba despre unitatea din bauMax situată în apropierea magazinului Leroy Merlin Colosseum. De asemenea, săptămîna trecută retailerul a închis unitatea bauMax din Piteşti, după ce au încercat să îl menţină pe linia de plutire, sub brandul BauMax, până acum. „La Piteşti am oprit activitatea săptămâna trecută. Timp de şase luni am dat o şansă acestui magazin, dar am decis că este prea greu să îl facem profitabil. Problema este că unitatea este prea departe de centrul oraşului”, a declarat managerul Leroy Merlin potrivit căruia compania „crede în Piteşti, dar nu şi în acea locaţie”. Înb viitorul apropiat unitatea din Piteşti nu va fi relocată. Totodată, managerul nu exclude complet posibilitatea de a închide şi alte unităţi BauMax. „Atunci când lucrezi în retail a închide un magazin este mereu o întrebare (actuală n.red) . Magazinelor le trebuie vizibilitate şi accesibilitate. Am avea unu sau două magazine în aşteptare (teste n.red)”, a declarat Lamy.

În ceea ce priveşte spaţiile rămase libere, şeful Leroy Merlin susţine că, în cazul unităţii din zona Chitila, Bucureşti, este în negocieri pentru a găsi soluţia optimă.Astfel că există posibilitatea de a vinde sau de a închiria.”Acum nu avem elementele necesare pentru a lua o decizie finală”, mai spune acesta. Cât despre spaţiul BauMax Piteşti, aflat în proprietatea Leroy Merlinh, francezul susţine că momentan încearcă să rezolve situaţia angajaţilor de acolo.

În prezent, în România, funcţionează 6 magazine LEROY MERLIN (două magazine în București: Complexul Comercial Sun Plaza și Parcul Comercial Colosseum, un magazin în Craiova – Electroputere Mall, un magazin lângă Ploiești, pe DN1 km 6, comuna Blejoi, un magazin în Brașov pe Bd. Griviţei Nr. 1L și un magazin pe Șoseaua Alexandria, Bragadiru, Ilfov).  

Fondat în 1923, LEROY MERLIN are peste 370 de magazine în 12 țări și este liderul actual al pieței de bricolaj din Franţa și al treilea retailer la nivel mondial. LEROY MERLIN România face parte din Grupul Adeo.

Te-ar mai putea interesa și
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ani, a afirmat vineri ministrul de externe eston Margus Tsahkna, relatează......
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...