Retailerul francez Cora intră puternic pe online. Va livra la domiciliu în şase oraşe de provincie

Cora România, parte a grupului Louis Delhaize, a găsit soluţia pentru a-şi creşte cota de piaţă limitată de cele 11 hypermarketuri pe care le operează. Merg cu serviciile online în toate cele şapte oraşe în care operează, zonele limitrofe ale acestora şi nu exclud posibilitatea de a vinde şi unde nu au magazin fizic.
Alina Stanciu - joi, 19 mai 2016, 11:49
Retailerul francez Cora intră puternic pe online. Va livra la domiciliu în şase oraşe de provincie

Pe o piaţă extrem de competitivă în care clienţii români se reorientează către magazinele de proximitate în detrimentul hypermagazinelor, retailerul francez Cora contraatacă ducând marfa acasa la clienţi. Compania testează piaţa virtuală încă din 2013, când a lansat primul drive din România, iar acum a lansat oficial un magazin virtual cora.ro, îmbunătăţit faţă de cel lansat în decembrie 2014. Există, totodată, un drive în fiecare dintre cele patru magazine ale sale din Capitală: Lujerului, Pantelimon, Sun Plaza şi Alexandriei. Mai mult, retailerul anunţă că vrea să ofere aceste servicii (drive şi livrare la domiciliu) în toate celelate şase oraşe în care are magazine (Constanţa, Cluj, Ploieşti, Drobeta Turnu Severin, Bacău, Baia Mare ). Mai mult, retailerul analizează oportunitatea ca, pe termen lung, să ofere livrare la domiciliu şi în oraşe unde nu există magazine fizice Cora.

Urmează Constanţa

Următorul oraş pe harta drive-urilor Cora va fi Constanţa unde retailerul va oferi şi serviciul de livrare la domiciliu. Mai mult, compania analizează posibilitatea de a livra şi în zonele limitrofe Constanţei,oraş în care există două unităţi Cora.

„Indicatorii din 2015 ne-a încurajat să dezvoltăm acest proiect. Este un pilon în dezvoltarea noastră viitoare. Dorim o îmbinare a digitalului cu mediul fizic. „, a declarat Anca Popescu, directorul magazinului Cora Pantelimon. „Nu mai suntem priviţi ca magazinul din colţ”, a adăugat ea referindu-se la faptul că retailerul a atras noi clienţi care nu locuiesc în proximitatea magazinelor lor. 

Vor cotă de piaţă mai mare prin online

Cora are 1 milion de clienţi, posesori ai cardului de fidelitate oferit de magazin, iar la finele lui 2015 primeau la Cora Lujerului, în medie, 60 de comenzi online pe zi. „Cota noastră de piaţă este influenţată de faptul că nu suntem peste tot. (…) Prin online orizontul nostru s-a extins. Clienţii ne percep atât ca un retailer online cât şi ca un retailer ce face parte dintr-o reţea”, a explicat managerul Cora Pantelimon, insitând asupra faptului că magazinul online vine în completarea serviciilor oferite de  cele fizice, pentru că nu îşi doresc o canibalizare. 

„Organizarea magazinelor rămâne la fel. Noi vrem să îi atragem pe cei care care se duc la magazinul de proximitate”, a mai declarat oficialul Cora.

65% dintre cei care comandă pe internet solicită livrarea la domiciliu pe care retailerul o face printr-un parteneriat cu TNT. Compania de curierat rapid a început  livrările pentru Cora cu trei maşini, iar acum sunt şase maşini care distrubuie în Bucureşti şi zonele limitrofe. „Estimăm că vom avea câte 3 maşini pentru fiecare locaţie”, mai transmit oficialii Cora. Iar ca target, compania franceză se uită cu interes la cei 3% cât reprezintă piaţa online din total segment alimentar. „Nu vom ajunge la 2 cifre ca pondere din cifra de afaceri. Suntem încă la început”, mai spun managerii companiei. 

Preţuri diferite online vs magazin fizic

Potrivit Claudiei Badea, directorul magazinului Cora Lujerului, preţurile din online sunt uşor mai mici comparativ cu cele din offline, dar promoţiile sunt aceleaşi. „Nu sunt diferenţe mari. Micile diferenţe se explică prin faptul că avem mai multe locaţii (în care preţurile diferă din cauza furnizorilor diferiţi, dar şi a costurilor de transport n-red)”, susţine aceasta.

Acum, magazinul virtual cora.ro, o replică a magazinului clasic, oferă consumatorilor accesul la aproximativ 30.000 de articole, o ofertă triplă față de cea a serviciului coraDrive valabil iniţial. „Acum 40% din ce este în Cora Lujerului este şi online. Până la finele anului vom atinge pragul de 50%”, a mai declarat Badea.

În ceea ce priveşte cheltuielile făcute de clienţii magazinelro Cora, oficialii companiei susţin că valoarea unui coş mediu comandat virtual este de până la patru opri mai mare decât cel cumpărat în mod tradiţional. Depinde însă şi de magazinul fizic cu care comparăm, întrucât hipermarketurile de proximitate au o valoare a coşului mai mică, pentru că frecvenţa vizitelor este mai mare, de 2-3 ori pe săptămână.

Magazinul virtual este structurat pe universuri de consum precum alimente, băuturi, casă și familie, bebe și copii, pet shop. Platforma cora.ro poate analiza obiceiurile în materie de shopping ale cumpărătorilor, ușurându-le căutarea pe site. Ea definește, pe baza istoricului de căutare și a cardului de fidelitate, profilul cumpărătorului, care primește apoi recomandări și oferte în primul rând din gama produselor preferate.

De asemenea, o comandă poate fi lansată  prin  navigarea pe site cu ajutorul telefonului mobil.

Cora este prezent din 2003 pe piaţa din România, in prezent operând prin intermediul a 11 hipermarket-uri, 4 in Bucureşti şi 7 în tara.

Din 2013 cora a lansat platforma coradrive.ro, fiind primul mare retailer cu livrare tip drive din Romania. 

Pe online mai activează Carrefour, primul magazin care şi-a dezvoltat o platformă online în România şi Mega Image care vinde virtual prin eMAG Marketplace.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...