Retailul alimentar din România ar putea depăşi 142 miliarde de lei în 2021 – analiză KeysFin

Cifra de afaceri a retailului alimentar ar putea depăşi pragul de 142 de miliarde de lei în 2021, pe fondul avansului consumului, dar şi al accentuării presiunilor inflaţioniste, potrivit unei analize KeysFin.
AGERPRES - vin, 22 apr. 2022, 11:15
Retailul alimentar din România ar putea depăşi 142 miliarde de lei în 2021 - analiză KeysFin

„Cifra de afaceri a retailului alimentar a crescut cu aproape 10% faţă de 2019 şi a fost cu 97% peste rezultatul din 2011, atingând nivelul estimat în analiza de anul trecut dedicată acestei pieţe, de aproape 130 de miliarde de lei în 2020. Pentru 2021, analiştii KeysFin estimează depăşirea pragului de 142 de miliarde de lei pe fondul avansului consumului, dar şi al accentuării presiunilor inflaţioniste”, se precizează în analiza citată de Agerpres.

Industria de retail alimentar a avut per total o forţă de muncă de până la 225.000 de angajaţi în 2020, dintre care cei mai mulţi lucrau pentru retailerul Profi, respectiv aproape 18.000 de persoane, după un avans anual de 10%.

Numărul de companii a înregistrat o creştere cu 1% faţă de 2019, însă tendinţa de consolidare a pieţei este evidentă, numărul companiilor care şi-au raportat rezultatele financiare fiind cu 19% sub cel din 2011, ajungând la 53.600 în 2020.

Retailerul Lidl Discount SRL, companie controlată direct de We International GMBH, a devenit liderul pieţei de retail alimentar după cel mai mare avans anual, nominal şi procentual din top 10 (de 3,1 miliarde de lei, respectiv 32%), la 12,9 miliarde de lei în 2020. Fostul lider, Kaufland România a coborât pe poziţia a doua, după o creştere anuală de 960 de milioane de lei, respectiv 8%, cu o cifră de afaceri de 12,8 miliarde de lei în 2020. Pe locul al treilea după cifra de afaceri a fost Carrefour România SRL, cu 9 miliarde de lei, respectiv 7% din total, urmat de Profi Rom Food SRL (cu 6,8% din total) şi Mega Image SRL care şi-a păstrat cota de piaţă de 5,6% din total în 2020.

Cele mai mari 10 companii din retailul alimentar au avut o cifră de afaceri cumulată de 73 de miliarde de lei, generând peste 56% din cifra de afaceri totală a pieţei în 2020.

Potrivit analiştilor KeysFin, odată cu creşterea cifrei de afaceri, a crescut şi profitabilitatea astfel că, în 2020, profitul net al companiilor din domeniu a înregistrat o creştere cu 14% în comparaţie cu anul precedent şi a fost cu 334% mai mare decât în 2011, ajungând la 4,9 miliarde de lei.

Primii 10 jucători au înregistrat cumulat un profit net de 2,5 miliarde de lei, ceea ce a constituit aproape 52% din total în 2020.

„Încă de la începutul pandemiei, din 2020 companiile din retailul alimentar au demarat proiecte ample de investiţii: de la managementul stocurilor, campaniile vaste de informare, prevenţie şi responsabilizare a populaţiei şi eforturile de igienizare a spaţiilor, la extinderea reţelelor de magazine, deschiderea de eventuale depozite dedicate vânzărilor online şi la investiţiile din zona de livrare (directă sau indirectă) la domiciliu. În prezent observăm o atenţie sporită acordată măsurilor de reducere a impactului asupra mediului: de la optimizarea consumului de energie şi gestionarea mai atentă a deşeurilor, la reducerea sau chiar eliminarea folosirii plasticului”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.

Comerţul cu amănuntul (serie ajustată), cu excepţia celui cu autovehicule şi motociclete, a crescut cu 10% în 2021 faţă de 2020. Pentru comerţul de mărfuri alimentare, băuturi şi tutun la nivel agregat s-a înregistrat un avans de peste 2 ori mai mic, de 4,2% în 2021 faţă de 2020.

Potrivit ultimelor date de la INS, citate în analiza menţionată, indicele preţurilor de consum al mărfurilor alimentare, care reprezintă 33% din coşul de consum al românilor, a crescut în martie 2022 cu 11,2% faţă de aceeaşi lună din 2021. Cele mai mari scumpiri anuale din martie 2022, de peste 20% din categoria mărfurilor alimentare, au fost la cartofi (36,5%), ulei (32,3%), mălai (24,4%) şi făină, cu 21,5% peste nivelul din martie 2021.

„În ciuda scumpirilor, românii se pregătesc de Paşte şi deşi achiziţionează cantităţi mai mici de alimente şi sunt mult mai atenţi la oferte, dat fiind faptul că veniturile nu au ţinut pasul cu creşterile accentuate de preţuri, aceştia reuşesc să se bucure de perioada sărbătorilor şi să păstreze tradiţiile pascale”, subliniază sursa citată.

Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanţelor (la sfârşitul perioadei) care au ca domeniu principal de activitate comerţul cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi şi tutun, comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun, comerţul cu amănuntul al fructelor şi legumelor proaspete, în magazine specializate.

KeysFin oferă soluţii 100% digitalizate pentru verificarea mediului de business, cu date financiare şi juridice, rapoarte, grafice şi analize actualizate la zi despre companiile din România şi din străinătate, în vederea reducerii riscului comercial. Cu un portofoliu de peste 700 de clienţi, KeysFin este unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...