Reţeaua electrică americană, „vulnerabilă” la un atac terorist – raport

Reţeaua electrică americană este "vulnerabilă" la un atac terorist coordonat, iar restabilirea acesteia ar putea necesita "săptămâni, poate chiar luni", îşi exprimă îngrijorarea Academia Naţională de Ştiinţe (NAS) într-un raport, relatează AFP.
Economica.net - vin, 16 nov. 2012, 12:16
Reţeaua electrică americană,

„Sistemul american de distribuţie a energiei electrice este vulnerabil la atacuri teroriste care ar putea provoca mult mai multe pagube decât (cele provocate de) catastrofe naturale ca uraganul Sandy”, notează autorii raportului într-un comunicat, dar publicităţii după publicarea acestui raport declasificat, miercuri.

După zece zile de la uraganul Sandy, care a devastat New Yorkul şi coasta statului New Jersey (est), 761.000 de locuinţe erau în continuare private de electricitate.

În cazul unor atentate simultane, „regiuni întregi din ţară ar putea să rămână în beznă timp de săptămâni, poate chiar luni”, îşi exprimă îngrijorarea Academia în acest raport.

Riscul provine în special de la vehimea şi saturarea reţelei de distribuţie a energiei electrice, lucruri care facilitează pene în cascadă.

„Un număr de instalaţii nu sunt supravegheate”, iar transformatoarele de înaltă tensiune sunt deosebit de vulnerabile şi dificil de înlocuit.

Acest tip de transformatoare nu mai sunt fabricate în Statele Unite, iar „livrarea de piese în vederea înlocuirii ar putea să dureze luni sau chiar ani”, subliniază Academia, propunând proiectarea, fabricarea şi stocarea de transformatoare temporare, uşor de transportat.

Reţeaua este, de asemenea, vulnerabilă la atacuri informatice, mai ales sistemele de control ale acesteia. „Este puţin probabil ca atacuri cibernetice să provoace pagube extinse, însă, dacă ele sunt bine coordonate, ele pot amplifica pagubele cauzate de un atac fizic”, spre exemplu împiedicând operatorii să îşi dea seama că se produc pene în cascadă, avertizează Academia.

Acest raport a fost redactat în toamna lui 2007 şi a fost clasificat imediat de către Departamentul pentru Securitate Internă, care a autorizat publicarea documentului cinci ani mai târziu. Concluziile raportului rămân „foarte pertinente”, subliniază Academia, exprimându-şi regretul în acest sens.

Te-ar mai putea interesa și
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Negocierile de la Viena pentru reluarea acordului nuclear dintre puterile internaţionale şi Iran au luat sfârşit luni, iar diplomaţii s-au întors în capitalele lor cu textul provizoriu al unei......
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident nuclear
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident ...
Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani numai ...
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Rusia a anunţat luni suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New ...
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar, în valoare de 4,5 miliarde de dolari, care aduce astfel ...